johan

    Hej, jag undrar vad som gäller för att bli polis? Utöver de krav som; godkänt i ett antal ämnen, manuellt körkort, simkunnig, fysiska o psykiska krav osv. Jag har läst på litegrann och min uppfattning är att inför polisutbildningen är det liksom mindre fokus på ¨betygen¨, istället är fokus på de andra kraven (som jag rabblade upp). Jag har också läst att de föredrar att jag har arbetserfarenhet innan jag söker till polishögskolan, är det vilken arbetserfarenhet som helst? Det står ju inte inom vilket område de söker erfarenhet men jag kan tänka mig andra arbeten som ¨har hand om människor¨. Min dröm är att bli polis och det verkar inte vara helt självklart hur vägen dit ser ut. Tror ni att de ser positivt på de som har gjort ¨lumpen¨? Dessutom är mina betyg inte något särskilt men hur vore högskoleprovet isåfall, eller komvux? Hur vore mina chanser att söka polishögskolan direkt efter gymnasiet?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Johan,
    sökande till polisutbildningen som är behöriga: har godkända betyg i de kurser som krävs, har körkort, är svenska medborgare... alltså, uppfyller alla de kraven som du nämnde i in fråga och som också går att se på polisen.se/om-polisen/bli-polis/polisutbildningen - genomgår sedan tester och intervjuer. 
    Så vitt jag vet, så kommer man in om man, formellt sett, är behörig + med godkända resultat genomför tester och intervjuer. Betygen behöver inte vara höga; godkända betyg (E) räcker ... men det är givetvis bra att ha högre betyg. 
    Att ha gjort lumpen kan inte skada, men krävs inte - för att kunna komma in på utbildningen som leder till yrket Polis.

    Frågor och svar taggade med 'två examina' (2 st.)

    • Diana

      Vad gör de olika högskole/universitet exam för skillnad?

      Vad gör det för skillnad om man plugga till kandidat + evtl. master eller pluggar bara en till högskoleexam? Tänker främst om det på något sätt skiljer sig ifrån varandra och kan påverka en till framtida jobbtillfällen.

      Milla : : Hej,masterprogrammen ligger på Avancerad nivå (till skillnad från de programmen som ligger på grundnivån). På den avancerade nivån fördjupar man sig... Läs hela svaret
    • Olivia

      Dubbelexamina onödigt eller inte?

      Hej! Jag studerar för tillfället till en kandidat i kriminologi med sociologi som breddningsämne. Jag undrar om det skulle gynna mig att ta ut en kandidat i sociologi också eller är det bara dumt eftersom båda utbildningarna är samhällsvetenskapliga? Mvh, Olivia

      Anna: : Hej Olivia; det är inte fel att ha två kandidatexamina (om möjlighet finns och inte tar för mycket resurser från dig) - det kan gynna dig i arbetslivet, tycker jag.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga