Leili

    Hej! Jag läser handel och administration, sista året på yrkesgymnasiet. Jag undrar ifall det går att jag hoppar av nu (har fått betyg i årskurs 1 och 2) och läser sista året någon annanstans? Jag vill få min gymnasieexamen för att kunna studera vidare på universitetet och undrar om det går att få det på Komvux, folkhögskola eller på något annat sätt? Då det enbart är årkurs 3 kvar. Tack!

    • Jelena : Hitta ngt. nytt först - t.ex jobb eller kom in på andra studier, innan du hoppar av gymnasiet. Att gå utan sysselsättning och utan inkomst är inte roligt. att du hoppar av gymnasiet gör det inte lättare att få jobb eller andra studier. Gå prata med syv på komvux. Det kan visa sig att du måste söka i oktober för att få chans börja på komvux i januari, då höstterminen redan är igång... och vad ska du göra fram till januari?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Leili;
    från 1 juli det kalenderåret som du fyller 20 år har du rätt att söka till komvux;
    det finns inte någon garanti att få studieplats på komvux gymnasiala kurser -detta pga endast grundskola är obligatorisk.
    Gymnasiet läser man " i mån av möjlighet " - alltså, om din hemkommun har råd att erbjuda kurser.
    Oftast går det att göra planering mot examensbevis och läsa på komvux - mot gymnasieexamen. Dock kan inte komvux garantera att du får läsa på heltid; det kan därför ta lång tid.
    På komvux förlorar du ditt betyg i Idrott och hälsa 1 /pga ändring i reglerna från 1 jan 2017 - som gjorde att den kursen inte fick ingå i Examensbevis från komvux längre.../. Men det krävs också 100poäng mindre för examensbevis på komvux; så det går in på "ett och ut". Det är samma eller andra kurser man kan läsa på komvux, jämfört med gymnasiet.
    De förmåner som gymnasieelever har i form av gratis lunch, gratis kurslitteratur och åkkort har inte komvux-studerande, som betalar allt detta själva, trots att de får ju inte mer pengar från CSN, än gymnasieelever. Det är alltså ekonomiskt fördelaktigt att läsa på gymnasiet, jämfört med komvux.
    Ännu en mycket stor förmån är att på gymnasiet är man garanterad att få plats på kurser som motsvarar heltidsstudier och som leder till möjlighet att ta ut examen; den förmånen finns inte på komvux.

    Folkhögskola
    På en Allmän kurs på en folkhögskola läser man mot Omdöme om grundläggande behörighet; normalt sett, tar det 3 år på heltid, men om man har goda förkunskaper, kan man uppnå omdöme snabbare, men som snabbast på ett läsår. Så, om du söker till folkhögskolornas Allmänna kurser och kommer in /vilket inte kan garanteras att du gör pga många söker och det är konkurrens om platser/ - till hösten 2020, kan du som snabbast få omdöme till sommaren 2021, men det kan också bli så att du måste läsa i 2 år och får omdöme till sommaren 2022.

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'spelbranschen' (3 st.)

    • Jullie28

      Finns det en framtid i spelbranschen för nyexade juniorer?

      Hej, Jag var lite fundersam på om min fråga kunde ställas här, men eftersom att frågan handlar om yrke så tänkte jag att det kanske funkar även fast frågan är väldigt specifik. Jag vet att spelbranschen verkar växa...

      Milla : : Hej!Det är en mycket relevant fråga, särskilt i en tid när spelbranschen fortsätter att växa och utvecklas. Spelindustrin är dynamisk och förändras... Läs hela svaret
    • Fabian

      Vad krävs för att jobba som IT-tekniker eller inom spelbranschen?

      Jag pluggar IT på Niketo i Hammarby sjöstad som är en vuxenutbildning och jag vill så gärna jobba inom IT, men varje gång jag söker efter enkla IT-jobb som Supporttekniker så får jag bara nej. Många som jag söker jobb hos kärver att flera års erfarenhet sedan tidigare, kunskaper i Active...

      Anna: : Hej Fabian. Problemet är i mångt och mycket att yrken inom det område som du är intresserad av - är "icke-reglerade", dvs finns inga Legitimatione, Körkort... Läs hela svaret
    • Emilia

      Betyg universitet?

      Varför har man betyg på universitetet? Jag har tänkt att läsa ett tekniskt basår efter studenten men undrar hur viktigt det är att få höga betyg i ämnena. Varför har man betyg överhuvudtaget i universitetet när man inte ska söka vidare med meriter?

      Julia: : Hej Emilia,på högskolor/universitet i Sverige måste man ha betyg för att veta om den studerande "klarade kursen" eller inte. Ofta är det två betyg som finns: "U" och "G" (Underkänt eller Godkänt).... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga