Pamela
    Jag läser till grundskollärare på VAL och arbetar också som lärare åk 1-6. Jag vill kunna undervisa på SFI och vill veta hur jag kan komplettera min utbildning. Jag har läst på Framtid.se att det krävs ytterligare 30 poäng i ämnet svenska som andraspråk för en person med lärarlegitimation för att bli behörig för SFI. Stämmer detta? Jag har hittat ett kurspaket på SU men är osäker på om det är rätt kurser, det finns ju flera andra att välja på. Vilka kurser ska man söka till?

    2 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Pamela,

    det är Skolverkets avdelning för lärarlegitimationer som har "sista ordet" och hur de tolkar reglerna eller vilka undantag som de kan göra - kan inte vi svara om. Testa vänd dig direkt till Skolverkets avd. för lärarleg.
    Även studievägledare på lärarutbildningar borde kunna bistå med info och hjälp.
    Tyvärr är det rätt komplicerat; de som fattar beslut hinner inte sätta sig i komplicerade "framtida" situationer & vill inte heller på förhand "förbinda" sig att i framtiden fatta ett visst beslut, därför brukar de svara: läs på hemsidorna; prata med studievägledare på lärarprogram, läs det du tycker passar och Ansök, så för vi se sen... så man får i vissa fall även "chansa".

    Att tänka på
    Det går att få jobb som obehörig SFI-lärare.
    Medan du utbildar dig till sfi-lärare, kan det hända att antal studerande går ner och färre sfi-lärare behövs.

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,
    jag håller med Mikael som svarar att det kan vara bra att tänka på att behover av SFI-lärare kanske inte blir så stor i framtiden. Just nu är det rekordmånga som läser SFI och det är därför stor brist på SFI-lärare, men det behovet kan mycket snabbt gå ner väldigt mycket.
    Högtutbildade invandrare går igenom SFI på mellan 1-2 terminer och kan klara det även ännu snabbare - på en halv-termin.
    Personer som läser SFI under lång tid är ofta mycket lågtutbildade (ibland analfabeter eller semi-analfabeter) och de behöver hjälp av Speciallärare (expert på att undervisa analfabeter).
    Pga de ovan beskrivna omständigheter kan det inom snar framtid uppstå en situation när "vanliga SFI-lärare" blir i överskott då det redan finns ett stort antal behöriga SFI-lärare som också har erfarenhet inom yrket.
    Som nyutbildad SFI-lärare med lite erfarenhet inom just det yrket, hamnar man "på efterkälken" när det gäller att få jobb, när det blir färre personer som läser SFI.
    ****
    Beslutet är ditt. Vi kan inte se in i framtiden. Vi vill inte direkt avråda från att utbilda sig till SFI-lärare. Men fundera över om du vill/kan utbilda dig till Lärare i Svenska (kanske - i stället...). Lärare i svenska på grund-/gymnasieskolorna, folkhögskolorna och inom Komvux kommer alltid att behövas.
    Lärare i svenska undervisar också (rätt ofta) i SAS, svenska som andraspråk och i SFI (fastän de inte är "helt behöriga" då, men de undervisar i alla fall - när det behövs).

    Hoppas ngt i mitt svar blir till hjälp!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'lnu' (3 st.)

    • michelle

      Kan man läsa upp betyg i gymnasiegemensam kurs?

      Hej! Har en fundering kring huruvida man kan höja betyg i efterhand. I historia på gymnasiet fick jag betyget D, vilket drar ner mitt snitt väldigt mycket, jag undrar ifall jag kan läsa upp det betyget på något sätt? tog studenten 2017 och läser just nu basår för att kanske söka till...

      Liselotte: : Hej Michelle, ja, du kan höja betyg i de kurser som du har i ditt examensbevis. Det mest realistiska alternativet är att läsa på /självstudier/ och anmäla dig till en... Läs hela svaret
    • Elsa

      Finns det något liknande program i Stockholm?

      Hej! Jag har länge letat efter en utbildning som passar mig. Och nu har jag hittat en som kallas "inredning- och butikskommunikation" på linneuniversitetet i Kalmar. Innehållet verkar vara framförallt fokus på företagsekonomi, men även en hel del på design och inredning. Gillar även att man...

      Julia: : Hej Elsa, nu är ansökningsperioden slut till våren; ansökningsperiod till hösten 2017 börjar 15 mars och tills dess kan nya utbildningar dyka upp på www.studera.nu - som... Läs hela svaret
    • Rebecka

      Jobba som kurator genom att läsa sociologiprogrammet?

      Hej! Jag har sökt in till sociologiprogrammet på linnéuniversitetet i Växjö. Undrar om man kan jobba som kurator efter examen? Och vad "blir man" efter denna utbildning? Har förstått att det är skillnad på den här och socionomutbildningen.

      Mikael: : Sociolog kan arbeta som Utredare, utvärderade, researcher och projektledare både som anställd och som egen företagare/ konsult. Att man med sociologutbildningen arbetar som... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga