1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Ahmed,
    du behöver få ut ditt examensbevis (för grundläggande behörighet) + i den särskilda behörigheten kan kravet på matte 2 ingå; se exempel /nedan/:

    Ämneslärare, inriktning mot gymnasieskolan, samhällskunskap - historia,
    Period: Startdatum 2019-08-21, v.34 2019
    Studieort: Luleå
    Undervisning: Dagtid, 100%
    Språk: Svenska
    Anmälningskod: LTU-83033
    Sista ansökningsdag: 2019-04-15

    Förkunskapskrav:
    Grundläggande behörighet +
    Matematik 2a/2b/2c, Samhällskunskap 2 och Historia 1b.

    Se vad för Särskild behörighet krävs till just "ditt" högskoleprogram - om matte 2 nämns som särskild behörighet, då behöver du absolut få godkänt betyg i antingen matte 2a, eller 2b, eller 2c.
    *****
    Oavsett vad kravet för särskild behörighet är, måste man till högskoleutbildningar få även Grundläggande behörighet; i ditt fall är det Examensbevis. I examensbevis från komvux behöver inte nödvändigtvis matematik 2 ingå (det beror på vilket program examensbevis är från...). Men om matte 2 krävs för särskild behörighet för just "din" högskoleutbildning, då är det lika bra att ta in den kursen in i examensbevis. Men om det är jättesvårt att få godkänt betyg i matte 2b, kanske kan man göra så här: ta ut examensbevis utan matte 2 eller med F betyg i matte 2b i beviset, men sedan läsa eller göra prövning i matematik 2a (som är en lite lättare kurs). 
    Allmänna krav för examensbevis från komvux är - 2400 betygsatta poäng, av dem max 150 F-poäng.
    Du kan, alltså, ta in F betyg i Spanska 2 in i ditt examensbevis, men jag skulle rekommendera att försöka få godkänt betyg i Spanska 2 ELLER att läsa en annan kurs á 100 poäng. 

    Vi rekommenderar också alltid att på förhand göra planering tillsammans med SYV på komvux, detta för att inga överraskingar skulle dyka upp när det är dags att ansöka om examensbeviset.
    Vänligen
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga