julia
    Jag är behandlingspedagog i grunden, och har en helt del erfarenhet av arbete med ungdomar på olika sätt. finns det någon möjlighet att komplettera denna utbildning med kurser för att kunna arbeta som samtalskontakt eller kurator på exempelvis ungdomsmottagning/skola osv eller är enda möjligheten att läsa om till socionom?

    1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Julia,

    Kurator >> tillhör i Sverige inte till de så kallade Legitimationsyrken>> och det står därför arbetsgivaren fritt att anställa vem hen själv vill.

    Allt som oftast föredrar arbetsgivare att anställa socionomer>>, för att det är en känd utbildning, som "alltid" har funnits och arbetsgivare vet vad de får när de anställer en socionom.

    Att jobba som kurator är ganska eftertraktat och många socionomer söker kuratorstjänster. Socionomer direkt efter socionomprogrammet får oftast jobb som Socialsekreterare på Socialtjänsten, där jobbet handlar i mångt och mycket - tyvärr - om att betala ut socialbidrag... och det är inte det som socionomer oftast vill göra. Därför går många socionomer påbyggnadsutbildningar efter socionomprogrammet - man kan läsa påbyggnad mot terapi, mot psykoterapi, mot arbete med missbruk... mm.

    Det är, alltså, tyvärr, rätt så svårt att få jobb som kurator och att du t.ex går utbildning till socionom garanterar tyvärr inte att du kan senare få jobb som kurator. Inte ens om man går påbyggnadsutbildningar, kan någon garanti ges att man får jobb som kurator.

    Behovet av kuratorstjänster finns, men det finns tyvärr inte alltid pengar att anställa... därför är det få tjänster som kurator som annonseras.

    Och är det få tjänster och många som vill ha dem - blir det hård konkurrens om de tjänsterna.

    ''''''''''''''''''''''''''''''''''

    Jag kan också tipsa om yrkena Arbetsförmedlare>> och Utredare>>, t.ex utredare på försäkringskassan>> eller civilutredare hos polisen>>. Du kan också se om du vill söka tjänster på andra myndigheter som t.ex Migrationsverket. 

    JAG SÄGER INTE ATT DU SKA ÖVERGE DIN DRÖM OM ATT BLI KURATOR. jag säger bara att det är hård konkurrens om de tjänsterna. Och vem arbetsgivaren väljer att anställa - är inte reglerat, pga det är inte ett legitimationsyrke... i princip kan en arbetsgivare ta in "vem som helst", med vilken utbildning som helst och anställa som kurator. 

    Se annonser på Arbetsförmedlingens hemsida - 98 kuratorer sökes i Sverige idag, 21 febr.2017.

    I nästan alla annonser om Kuratorstjänster står det någonting i stilen med "Vi vänder oss till dig som har socionomexamen"... och skriver arbetsgivare att de söker den som är socionom, då anställer de med en annan utbildning - i sista hand, dvs om de ej hittar någon passande socionom (vilket är ganska otroligt, för att det är många som är utbildade socionomer och kuratorstjänster är mycket populära). Därför bedömer jag chanser att få en kuratorstjänst utan socionomutbildning i grunden som liten. 

    Att bli socionom i Sverige kan man endast genom att läsa på socionomprogrammet; det är en Yrkesexamen och kurser som ingår ges inte som fristående kurser.

    I annonsen om tjänsten som kurator till Ungdomsmottagningen står det så här: "Vi söker dig med socionomexamen. Steg 1-utbildning är meriterande, gärna med KBT-inriktning. Även utbildning i sexologi är meriterande."

    Frågor och svar taggade med 'LSS' (3 st.)

    • Elin

      Vad bör jag plugga?

      Hallå! Jag vill gärna plugga någonting men är inte riktigt säker på vad. Jag vet att jag vill jobba med människor på olika sätt, jobbar just nu på ett LSS boende för vuxna med hade även kunnat tänka mig att jobba på HVB hem, boende för ensamkommande, fritids eller elevassistent. Vet att...

      Mikael: : Hej Elin, du skriver att du kan tänka dig att jobba på HVB hem, boende för ensamkommande, fritids eller elevassistent och det är ganska brett. Elevassistent är mer konkret - yrke som många har med diverse... Läs hela svaret
    • Elin

      Passar personalvetare mig?

      Hej! Jobbar just nu på ett serviceboende inom LSS men skulle i framtiden vilja plugga vidare. Vet att man inte behöver högskoleutbildning för LSS men vill plugga vidare i framtiden. Därför undrar jag om personalvetarprogrammet med antingen inriktning psykologi eller sociologi skulle vara...

      Anna: : hej Elin, om du kan hitta en person som idag arbetar med det som du i framtiden vill arbeta med och fråga den personen vad hen har för utibldning, kan du på så sätt få fram vilken utbildning du skulle kunna gå.
    • Pia

      Hur kan jag studera specialpedagogik?

      Hur eller vad behöver jag komplettera för att kunna studera specialpedagogik på distans? Jag har ej lärarbehörighet utan har undersköterska/mental gymnasieutbildning. Samt yrkeserfarenhet sedan -94 inom omsorgen, LSS Har Svenska A och B, samt Matte A från kompletterande vuxenutbildning. 100...

      Julia: : Hej Pia! Det är arbetsgivaren som bestämmer vilken utbildning som är lämplig för Metodhandledare inom LSS. Vår erfarenhet är att det är för det mesta personer med... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga