1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan!
    Att hen som vill bli SFI-lärare arbetar som tolk är bra! Då kan hen flera språk! men, för att uppnå formell behörighet som SFI-lärare, spelar det tyvärr ingen roll att hen arbetar som tolk eller inte.
    SFI-lärare är LÄRARE och ska ha Lärarexamen och ansöka om Lärarlegitimation - om man vill bli "behörig" lärare. Annars så kan man säkert, tyvärr, få jobb som obehörig lärare.

    Hur blir man Behörig SFI-lärare?
    Jo, för en person som redan har svensk Lärarexamen (men i andra ämnen än SAS, svenska som andraspråk) gäller följande:

    hen kan läsa 30 högskolepoäng* SAS, svenska som andraspråk, och sedan ansöka om utökad lärarlegitimation och på så sätt få även behörighet att undervisa i SFI.

    För en person som inte redan har en svensk lärarexamen och vill snabbast möjligt bli behörig SFI-lärare gäller följande:
    läs minst 180 högskolepoäng (och av dem minst 90 högskolepoäng i ämnet Svenska som andraspråk) för att sedan läsa KPU, Kompletterande Pedagogisk Utbildning, som är en 90 hp-utbildning = tre terminer på heltid. Att utbilda sig till behörig SFI-lärare tar, alltså, 4.5 år på heltid.

    Sammanfattningsvis kan man säga att för att bli behörig SFI-lärare måste man skaffa sig Lärarexamen  och att man också måste ha med godkänt resultat läst minst 30 högskolepoäng* i ämnet "Svenska som andraspråk".

    _____________

    *30 högskolepoäng = studier på högskolenivå, motsvarande heltid under en termin.

    Frågor och svar taggade med 'lättast få jobb' (2 st.)

    • Isa

      Vad kan jag jobba med?

      Hej, jag går vård och omsorg och har länge tänkt att jag vill bli barnmorska men nu har jag ändrat mig. Jag vill inte jobba inom vården över huvud taget. Men jag behöver tips på olika jobb för det står still i mitt huvud. Jag vill utbilda mig till något där jag vet att det finns gott om jobb....

      Anna: : Hej Isa, utbud av yrken är inte konstant, utan förändras; nya yrken uppstår. Man kan också skapa sitt eget yrke, exempelvis som Egenföretagare >> (starta ett företag som ska erbjuda en... Läs hela svaret
    • Emma

      Vilket andraämne är smartast att välja? (Ämneslärare) ?

      Hej! Jag studerar till ämneslärare i gymnasieskolan. För närvarande läser jag religionskunskap, och jag har lite svårt att komma fram till vad jag vill välja som andra ämne. Vilken kombination är smartast att välja för att få jobb? De alternativ jag har är: Svenska, Engelska & Historia....

      Anna: : Hej Emma! Alla de ämnen - Svenska, Engelska och Historia är numera obligatoriska att läsa på alla gymnasieprogram, dock läser man (som en obligatorisk kurs) bara en liten 50... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga