Anonym
    Hej!

    Jag går i teknik och ska söka till högskoleingenjör. Problemet är att jag har F i matte 4 och har preci betyget E i svenska 3. Därför undrar hur jag kan höja mitt betyg i dessa ämnen? Jag vill även läsa upp betygen som jag redan är godkänd i. Den utbildningen jag vill söka till kräver matte 3c, kemi 1 och fysik 2. Jag förstår att matte 4 inte är ett betyg jag behöver godkänt i för att komma in i min utbildning, men jag vill fortfarande öka chanserna för att komma genom att bli godkänd där, men även läsa upp svenska 3 osv.

    Hur gör jag då? Finns matte 4 tillgängligt i komvux? Hur lång tid tar det att läsa det från F till ett godkänt betyg om jag nu läser heltid?

    Uppskattar svar!
    • Anna : Gör även högskoleprovet, är mitt råd!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,

    matte 4 är en "normalstor" gymnasiekurs (på 100 poäng) som på heltid läses på fem veckor.
    Komvux brukar erbjuda matte 4.
    Det är i komvux i den kommunen där du är folkbokförd som du söker läsa gymnasiala kurser.

    Komvux brukar inte ge plats på kurser, i vilka man redan har godkända betyg i utan hänvisar till Prövningar. Prövnigsavgift är 500 kr. till prövningar förbereder man sig genom självstudier.
    Hör gärna med komvux i den kommunen där du är folkbokförd!
    Lycka till!
    ANNA

    Jag vill också råda dig att satsa på Högskoleprovet.
    Om du är behörig till den högskoleutbildning som du söker, sök den! men om du inte kommer in försök både höja betygen men även gör Högskoleprovet så många ggr du hinner. Avgift är på 450 kr per "försök", och än så länge kan man göra högskoleprovet hur många ggr man vill: det finns möjlighet att göra 2 st. per år - på våren (oftast en lördag under april) och på hösten (oftast en söndag under oktober).

    • :

      Tack för svaret! Nu undrar jag bara en sak. Min kompis sa nämligen att jag har rätt till ett omprov även fast jag tar studenten snart och har haft betygssnack. Betygen sätts om ett antal timmar, men min kompis säger att jag kan göra ett omprov under sommarlovet efter studenten i matte 4 kursen och tydligen har jag rätt till detta? Han sa även nånting om att betyget sätts i höstterminen istället då. Jag vet själv inte om detta är sant, men uppskattar gärna en förtydligande förklaring :D

    • Julia : Det är helt Olika situationer: 1. om rektor ansöker om förlängd studietid för en elev och det blir beviljat - då kan eleven läsa på sin gymnasieskolan även under nästa läsår; 2. om eleven tar ut ett Studiebevis och "tar studenten" är då eleven "färdig" med gymnasiet och det är i fortsättningen komvux eller folkhögskola som gäller. Under sommaren brukar lärare ha semester och prövningar brukar inte kunna erbjudas.
    • :

      Hej och tack för ditt svar!

      Nu undrar jag bara om betyget F i matte 4 kommer att påverka mitt meritvärde när jag söker till universitet? Eftersom jag söker in i en utbildning som inte har matte 4 som behörighet så vet jag att jag kunde ha fått ett 0,5 poäng extra i meritvärdet om jag nu hade fått godkänt i den kursen (överkurs). Eftersom jag nu har F i kursen och inte E eller högre, kommer dem då att ta hänsyn d.v.s. Räkna med detta och på så vis sänka mitt snitt eller kommer dem att räkna bort det eftersom det är överkurs? 

      Tacksam för svar!

    • Milla :

      Ditt meritvärde blir + o,9 högre om du går från F till E i matte4; detta för att höjning från F till E ger även  +o,4 i Jämförelsetal. Och så +o,5 i meritpoäng. 

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'genusvetenskap' (4 st.)

    • SYV-besökare

      Ett yrke som kombinerar många olika intressen?

      Jag har en elev som är intresserad av media, kommunikation, journalistik, film, psykologi samt genusvetenskap. Skulle ni kunnat ge förslag på något yrke som på något sett inkluderar flera av de intressen? tack så mycket på förhand! S.

      Daniel: : Hejsan, jag vill råda din elev att kika på många olika yrken - på www.framtid.se finns det cirka 2.ooo yrken beskrivna. Utbildningar som på olika sätt... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Svårt att få jobb med kandidatexamen i genusvetenskap?

      Hej jag har kontakt med en person som har kandidatexamen i genusvetenskap från ett svenskt universitet och som i dagens läge arbetar med ngt. helt annat /som personlig assistent/. Var kan personen söka jobb och vad gör man om man inte får ngt. jobb? Personen i fråga har sökt ett stort antal...

      Milla : : Ett tips är att kika på alternativet Läsa vidare, på avancerad nivå eller skaffa sig ännu en kandidatexamen inom ett annat område (och det är möjligt man kan ta in en del av kurser från sin befintliga kandidatexamen in i en ny examen).
    • Marcus

      Statsvetare på genusvetenskap?

      Hej. Jag har för 10 år sedan läst 45 (nya) poäng genusvetenskap. Nu funderar Jag på att plugga igen. Jag har därför 2 frågor. 1. Då jag avslutade Genus B efter halva kursen, måste jag läsa om första halvan av B, det ser ut som om upplägget är högst varierat på olika skolor och därför...

      Mikael: : Om du vill ta ut Kandidatexamen råder jag dig ta kontakt med just det lärosätet där du planerar läsa kandidatkurs och ta ut examen. Pga det akademiska friheten ser reglerna ej identiska ut på... Läs hela svaret
    • Gäst

      Utbytesstudier för en student på Lunds universitet - hur går det till?

      Hej jag söker svar på frågan - en student på genusvetenskapliga programmet på Lunds Universitet vill åka iväg en termin som utbytesstudent. Hur går det till? Vad måste man tänka på? vad måste göras, när och hur? tusen tack för ett snabbt svar! :)

      Milla : : Hej, gå in på den här sidan>> där du ser med vilka universitet i andra länder som Lunds universitet har avtal med om utbytesstudier. Mycket bra reIevant... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga