Bo
    Min frus 18 åriga son går på andra året inom Vård och Omsorg och har tyvärr begått en dumhet vilket lett till en dom för sexuellt ofredande med samhällstjänst som påföljd.
    Detta har lett till att skolan inte lyckas hitta någon APL plats till honom och då uppkommer lite frågor?

    • Hur kan eleven bäst komma vidare för att lösa APL problematiken?

    • Eleven har utanför skolan arbetat som timanställd 2 somrar på 2 olika äldreboenden, kan denna tid räknas in som APL tid?

    • Om eleven själv lyckas hitta en APL plats i grannkommunen, får han förlägga sin APL där om det godkänns från skolan i hemkommunen?

    • Finns det obligatoriska krav på APL i specifika kurser i Vård och Omsorgsprogrammet som gör att en kurs inte blir godkänd om inte APL genomförs? Om så är fallet, om dessa kurser räknas bort från totalpoängen 2500, kan han uppnå 2250 poäng ändå för att uppnå en gymnasieexamen?

    2 Svar

    Daniel SYV

    Hej Bo, vi behöver några dagar för att få fram tillräckligt med lag-stöd bakom svaret, som vi kan ge. Vi söker svar hos de sakkunniga och återkommer så fort vi får svar.

    ***
    Jag tänker så här: ponera att eleven får examensbevis och blir en "undersköterska" - hur ska han få jobb som undersköterska sen? Hur länge gäller "domen" /jag menar... kommer han kunna få jobb som undersköterska/ om t.ex 1,5 år? Om inte - vad ska han med sin examen till? vill han jobba som undersköterska?
    Kanske kan man lösa det genom att antingen byta till ett annat program där APL inte blir ett problem? Eller läsa vidare på VO så gott det går och ta sedan Studiebevis och komplettera på Komvux mot examensbevis, kanske till ett högskoleförberedande examensbevis från komvux i så fall? Många kurser från VO går att använda och "sätta in" i ett högskoleförberedande examen från komvux.
    ***
    En lösning med att hitta APL plats i en annan kommun tror jag inte så myckt på... det blir nog svårt. Men ni kan givetvis försöka.
    Elevens skola kan ha synpunkter på att det är svårt för skolan att skicka en handledar ut till en annan kommun /och handledare från skolan måste göra besök på praktikplatsen/ - men jag tror, tyvärr, inte att ni hittar en APL plats i en annan kommun för att alla kommuner har ju samma regler vad det gäller att kräva urdrag från belastningsregistret; och om någon missar detta och det kommer fram senare - kan praktiken /APL/ avbrytas plötsligt och då är man inte förberedd på det... så blir det panik då. Jag skulle inte utsätta någon för det.

     

    Du skriver att eleven är 18 år. Då är han tillräckligt gammal för att kunna komma in på en folkhögskola. Det är i så fall på en allmän linje på en folkhögskola som han kan läsa mot Omdöme om grundläggande behörighet, dvs uppnå Gymnasiekompetens genom studier på en folkhögskola.

    Folkhögskolor har utbildningar till personlig assistent, stödpedagog, behandlingsassistent mm. Men frågan är om "domen" inte sätter stopp för hans jobb-möjligheter inom de områdena?

    Vill han jobba inom vård, så kanske är det bra att kika på yrken som Steriltekniker >> och Obduktionstekniker>> där man inte kommer inom sitt yrke i kontakt med pacienter /om det nu är så olyckligt att han inte får göra det... pga domen/.

    För att det inte ska bli fel, skulle jag råda att koppla på en stadsjurist /ta kontakt med Utbildningsförvaltningen i er kommun och be att de "sätter" en jurist, anställd inom kommunen, där eleven är folkbokförd, på detta ärende. Juristen får noga undersöka hur länge domen gäller och vilka yrkesmöjligheter och begränsningar personen har. Det är ju ingen som blir glad av att han utbildar sig till ett yrke, inom vilket han inte ska få jobba!

    • : Hej igen.
    • : Tack för de snabba svaren, nu har vi lite att gå på. Gällande din fråga om det är ett yrke som han skall fortsätta utbilda sig till är givetvis med i tankarna men inget bestämt ännu. Utdrag från belastningsregistret gäller enbart för arbete med barn/ungdomar samt psykiatrin/missbruksrelaterade arbeten. Möjligtvis kommer eleven om studierna går att slutföra söka sig utanför hemkommunen för att söka arbete men förstår att det är givetvis viktigt att informera om domen i samband med ansökan så det inte finns några överraskningar som kommer fram för arbetsgivaren senare även om chansen kanske är liten att någon anställer honom. Tack igen för era svar!!
    • Daniel : Arbetsgivare gillar inte ta risker /om det inte är tvungna till det/ - så är det tyvärr så att ingen vill "få onödiga problem" ... så jag skulle i första hand tänka på att satsa på yrken där inget urdrag ur belastningsregistret krävs. :(
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Bo,
    jag har nu pratat med en sakkunnig, som är mycket erfaren inom "Vård- och omsorgscollege"-utbildningar, som säger så här att i särskilda fall kan skola anordna APL på skolan. Stöd för den sorterns lösning finns i första hand i Gymnasieförordningen>>, kapitel 4, §§12 och 13.

    Urdrag ur Gymnasieförordningen, kap.4 §§ 12-13, nedan:

    Arbetsplatsförlagt lärande

    12 § Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma på alla yrkesprogram i gymnasieskolan i minst 15 veckor. I gymnasiesärskolan ska arbetsplatsförlagt lärande förekomma på alla nationella program i minst 22 veckor. En elev som går gymnasial lärlingsutbildning ska i stället genomföra mer än hälften av denna utbildning som arbetsplatsförlagt lärande. Omfattningen ska då räknas från och med det läsår som eleven påbörjar den gymnasiala lärlingsutbildningen.

    Varje vecka som genomförs på en arbetsplats ska för en elev i gymnasieskolan anses motsvara 23 timmars garanterad undervisningstid. Huvudmannen får besluta att arbetsplatsförlagt lärande ska finnas på högskoleförberedande program och får då också besluta om i vilken omfattning.

    För en elev i gymnasiesärskolan ska varje vecka som genomförs på en arbetsplats anses motsvara 25 timmars garanterad undervisningstid.

    Huvudmannen ansvarar för att skaffa platser för det arbetsplatsförlagda lärandet och att detta uppfyller de krav som finns för utbildningen. Rektorn beslutar om hela eller delar av kurser ska förläggas till arbetsplatser och om hur fördelningen över läsåren ska göras. Förordning (2014:70).

    13 § Om arbetsplatsförlagt lärande inte kan erbjudas på ett yrkesprogram i gymnasieskolan eller ett nationellt program i gymnasiesärskolan, får utbildningen anordnas bara om
    1. planerade platser för arbetsplatsförlagt lärande inte kan tillhandahållas på grund av omständigheter som huvudmannen inte kunnat råda över, eller
    2. utbildningen av säkerhetsskäl inte kan förläggas till en arbetsplats utanför skolan.

    Det arbetsplatsförlagda lärandet ska i de fall som avses i första stycket bytas ut mot motsvarande utbildning förlagd till skolan. Innan huvudmannen för en gymnasieskola beslutar om detta ska huvudmannen samråda med det lokala programrådet.

    Om utbildning har skolförlagts på grund av det som sägs i första stycket 1, ska huvudmannen vidta de åtgärder som behövs för att utbildningen så snart som möjligt ska förläggas till en arbetsplats. Förordning (2012:402).

    Den sakkunnige tillägger dock att det är väldigt sällan som sådana lösningar tas i bruk; att skola måste bedöma att eleven är lämplig för yrket och att det finns praktiska hinder som kan göra det svårt att ta till den lösningen. Men att det samtidigt inte är omöjligt och har tidigare förekommit i några få fall. Rektor kan också söka stöd hos Skolverket - om hen är osäker på vad som är rätt att göra i det specifika fallet.

    • : Hej. Jättetack för de kompletterande svaren, nu har vi fått svar så långt det är möjligt på de frågor vi hade och hanterar detta vidare och hoppas att vi kan komma fram till en lösning framöver. Tack igen!!
    • Anna : Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)

    Frågor och svar taggade med 'folkuniversitetet' (12 st.)

    • Svenska prov

      Finns det Svenska språk kurs för att ta c1 betyg?

      Jag är sjuksköterska och klarade mig alla prov som krävs för sjuksköterska, och det bara kvar språket och jag behöver c1 betyg. Jag skulle veta finns korta vägen som kort kurs att jag kan ta göra det??

      Milla : : Hej!Titta gärna på information på följande webbplatser:si.se/sa-arbetar-vi/svenskan-i-varlden/spraktest-i-svenskafolkuniversitetet.se/kontakt/distans/svenska--swedish-online/svenska-c1kth.se/svenska-hogre-avancerad-niva-c1
    • Sara2733

      Kommer mitt omdöme påverkas av mina kurser i komvux???

      "Hej! Jag studerade på folkuniversitetets allmän kurs och fick omdömet 4. Nu studerar jag fysik på komvux.Påverkar betyg i fysik mitt omdöme?" Kommer mitt omdöme sänkas om jag får c i fysik?!!

       

      Milla : : Hej,min uppfattning är att dina studier i fysik som du bedriver efter det att du fick omdöme från allmänna kurser på en folkhögskola, påverkar inte nivån... Läs hela svaret
    • Mehari

      Om man ska skriva komvuxarbete måste du göra alla ämnen först?

      Om man ska skriva komvuxarbete måste man göra alla ämnen först? Om det saknas några ämnen till som inte klart än, ska man undvika att göra komvuxarbete? vad är den största skillnaden när man gör alla ämnen först och när det saknas ungefär 5 ämne sen ska man göra det efter komvuxarbete? hur det...

      Julia: : Hej Mehari!komvuxarbete (eller gymnasiearbete) med Godkänt betyg måste ingå i examensbeviset från komvux. När den kursen görs spelar ingen roll för... Läs hela svaret
    • Anna

      Är det svårt att komma in på Yrkeshögskola?

      Hejsan jag har sökt till tandsköterska utbildningen både på folkuniversitetet i Uppsala och YH TUC i Stockholm. Jag har gått undersköterska utbildning och tog examen på yrkesgymnasiet 2018 fick 2500 gymnasiepoäng, alla betyg godkänt, läst...

      Julia: : Hej Anna,tandsköterska är i Sverige ett mycket populärt yrke och det är inte ovanligt med t.ex 20 behöriga sökande på varje plats på yh-tandsköterska. Med... Läs hela svaret
    • Josue

      Kan jag studera till psykolog i spanien?

      Hej Jag vill plugga till klinisk psykolog i spanien på engelska språket. Och vill ta reda på vilka alternativ jag har att välja mellan. Jag är 20 år gammal och gick samhälle och beteendekunskap på gymnasiet. Fick examanen och gick ut med medelbetyg. Har pluggat lite spanska, men kan...

      Milla : : Hejsan,tyvärr har vi inte på Fråga SYV några egna experter på studier utanför Sverige. Vi måste därför be dig söka info på studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/lander-a-o/spanien eller på andra sätt.VänligenMilla
    • Sara

      FINNS DET KOREANSKA KURSER I STOCKHOLM?

      Hej, jag går mitt sista år på gymnasiet och på senaste har jag blivit galet intresserat av sydkorea och språket och kulturen, letat en del men hittar inget men undrar om det finns någon plats där man kan ta koreanska studier dvs lära sig...

      Julia: : Hej Sara, Folkuniversitetet erbjuder i Stockholm förljande nybörjarkurser i koreanska Du hittar dem på länken... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Sadla om och bli förskollärare?

      Hej! Jag har en deltagare som har en kandidat som glasblåsare. Nu vill hon sadla om och bli förskollärare, vet ni om det finns någon form av påbyggnadsutbildning för någon som redan har en universitetsutb? Eller bör den tidigare universitetsutbildningen då vara kopplat till läraryrket?

      Julia: : Hejsan, som regel, måste man söka till högskoleprogrammet på "vanligt sätt" och sedan när man redan är ANTAGEN, kan man ansöka om "tillgodoräknande" av tidigare utbildning. Och... Läs hela svaret
    • Leo

      Jag har en fråga om kurser från programfördjupningar?

      Jag har en fråga om kurser från programfördjupningar som till exempel frisör 1, 2, 3 som ger 200p vardera. Ska dessa räknas när jag söker till universitetet?

      Milla : : Ja, alla kurser som ingår i ditt slutbetyg räknas in. Undantag, då några kurser inte räknas in kan finnas bara om du läste utökat program och i så fall framgår det av slutbetyget vilka kurser som var utökade.
    • Alexander

      Komvux eller Folkuniversitet?

      Hej, jag tar studenten om ett par veckor. Efter detta hade jag tänkt plugga ekonomi men det krävs matte 3b/c. Jag har redan läst matte 2b. Därför hade jag tänkt läsa upp matte under hösten för att sedan börja på ekonomiprogrammet till våren. Tanken är att läsa upp matte i min hemort,...

      Anna: : Hej Alexander! Det är bra att du skickade en länk så jag kunde direkt se vad du menar. Det är samma kurser på två olika skolor som valet för dig står emellan (tänk dig som när du sökte till gymnasiet) - samma gymnasial... Läs hela svaret
    • Elvira

      Vad händer om man inte vill studera vidare efter folkhögskola?

      Hej! Jag planerar på att studera konst på en/ett folkhögskola/folkuniversitet. Saken är den att jag kommer förmodligen få godkänt på alla mina program på gymnasiet så jag behöver egentligen inte gå på folkhögskola. (?) Anledningen till varför jag vill gå på folkhögskola/folkuniversitet är för...

      Milla : : Hej Elvira, du ställer några frågor och jag skall försöka svara på dem alla. Förlåt om jag missar eller missförstår någonting. Återkom i så fall, OK? *L* Dina frågor är: Är det dumt att... Läs hela svaret
    • Edvin

      Hoppat av i åk 3, går det att läsa in foto så jag kan gå 3an HT14?

      Hej! Jag har hoppat av från åk 3 på Musik-linjen på Stockholms Estetiska Gymnasium. Vill gärna plugga foto sista året på Kungstensgymnasiet till HT 2014, går det att plugga in åk 1 & 2 tills dess på något sätt? Behöver även läsa in Kulturhistoria och Svenska 3, är det möjligt att göra det...

      Lena: : Hejsan, oj, det var en knepig fråga. Det är ju endast via gymnasiet du kan plugga gymnaisekurser och har du hoppat av så finns det liksom inga andra alternativ än just gymnasiet där du kan... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga