Nour

    Hej, jag läser teknisk basår och det hände att jag blev väldigt omotiverad och deprimenerad. Jag läste teknikvetenskap (gymnasiet) och är en A student på matte, fysik, kemi och programmering då kände jag att saker är alltför lätt (Förlåt mig om jag låter kaxig). Jag missade tentamena... 24 av 60 HP har jag garenterat, men det behöver jag fixa. Jag tänkte läsa civilingenjör i teknisk fysik med material vetenskap nästa år. Frågan är: Hur många HP behöver jag ha för att få CSN nästa år? I värsta fall, om jag inte fixar mina HP... ska CSN inte betala för hela året?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Nour,

    enligt info på CSN´s hemsida gäller följande:
    "Under de första 40 veckorna med studier måste du klara 62,5 procent av de högskolepoäng (hp) som du fått studiemedel för. Det innebär att kravet är 37 hp om du fått studiemedel för 40 veckor (60 hp). Efter de 40 första veckorna med studiemedel på heltid ökar kravet på studieresultat. Kravet är då 75 procent."

    Mitt förslag är att du noga läser info på csn.se/fragor-och-svar/hur-manga-poang-maste-jag-klara-for-att-fortsatta-fa-studiemedel/studieresultat och att du kontaktar CSN och ställer din fråga till personal på CSN.

    FRåGA SYV beviljar inte studiemedel. Dock kan jag berätta om de fall jag känner till sedan innan: när studerande inte kunde uppvisa tillfredsställande studieresultat och inte hade läkarintyg eller intyg från en psykolog om att det t.ex var deprimerade eller hade en annan sjukdom/sjukskrivning under tiden med studiemedel, då fick de avslag på ansökan om fortsatt studiemedel och fick läsa utan studiemedel tills de uppfylle de kraven som ställs på "tillfredsställande studieresultat". När man läser på högskolenivå är kurserna ofta förlagda under en hel termin, vilket innebär att man ej får några betyg innan man har läst hela terminen och klarade av tentorna i slutet av terminen. På så sätt kan du behöva läsa en termin först innan du skulle kunna få studiemedel "tillbaka" (även om du behöver "inkomma" med endast 13 högskolepoäng och heltidsstudier under en termin = 30 hp, så är det omöjligt att "inkomma med" 13hp innan betygen är satta). Ett rimligt antagande är alltså att du kommer behöva läsa nästa termin utan studiemedel och kan då terminen därpå få tillbaka studiemedel om du uppvisar de "resterande" poängen.

    Men, som sagt, FRåGA SYV beviljar inte studiemedel och vi är inte experter på just studiemedel. Vi läser infå på CSN´s hemsida och vi kan också ringa och fråga personal på CSN, men det kan du också göra själv (alltså både läsa info på CSN´s hemsida och ställa frågor till personal på CSN).

    Vänligen
    Julia

    • : Hej, Tack för svaret! Men jag blev lite förvirrad, jag läste lite på CSN:s hemsida på https://www.csn.se/fragor-och-svar/hur-manga-poang-maste-jag-klara-for-att-fortsatta-fa-studiemedel/studieresultat.html och där står det under "Högskolans basår" följande: "Kravet är att du ska studera i den takt som står i din utbildnings­plan. Med detta menar vi följande: Du bör klara samtliga kurser utan att studierna försenas. Det är skolan som bedömer om du klarat studierna enligt utbildningsplanen. Vi kan godta mindre och tillfälliga förseningar om skolan bedömer att dina studier som helhet inte kommer att försenas." Menas att jag måste klara alla kurser?
    • Julia : Fråga CSN om det. FRåGA SYV fattar inte beslut om studiemedel. Hur vi tolkar info på sidan kommer inte spela roll; utan det är hur CSN tolkar - som kommer spela roll och vi kan inte ansvara för hur CSN kommer tolka detta och vilket beslut CSN tar.

    Frågor och svar taggade med 'genusvetenskap' (4 st.)

    • SYV-besökare

      Ett yrke som kombinerar många olika intressen?

      Jag har en elev som är intresserad av media, kommunikation, journalistik, film, psykologi samt genusvetenskap. Skulle ni kunnat ge förslag på något yrke som på något sett inkluderar flera av de intressen? tack så mycket på förhand! S.

      Daniel: : Hejsan, jag vill råda din elev att kika på många olika yrken - på www.framtid.se finns det cirka 2.ooo yrken beskrivna. Utbildningar som på olika sätt... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Svårt att få jobb med kandidatexamen i genusvetenskap?

      Hej jag har kontakt med en person som har kandidatexamen i genusvetenskap från ett svenskt universitet och som i dagens läge arbetar med ngt. helt annat /som personlig assistent/. Var kan personen söka jobb och vad gör man om man inte får ngt. jobb? Personen i fråga har sökt ett stort antal...

      Milla : : Ett tips är att kika på alternativet Läsa vidare, på avancerad nivå eller skaffa sig ännu en kandidatexamen inom ett annat område (och det är möjligt man kan ta in en del av kurser från sin befintliga kandidatexamen in i en ny examen).
    • Marcus

      Statsvetare på genusvetenskap?

      Hej. Jag har för 10 år sedan läst 45 (nya) poäng genusvetenskap. Nu funderar Jag på att plugga igen. Jag har därför 2 frågor. 1. Då jag avslutade Genus B efter halva kursen, måste jag läsa om första halvan av B, det ser ut som om upplägget är högst varierat på olika skolor och därför...

      Mikael: : Om du vill ta ut Kandidatexamen råder jag dig ta kontakt med just det lärosätet där du planerar läsa kandidatkurs och ta ut examen. Pga det akademiska friheten ser reglerna ej identiska ut på... Läs hela svaret
    • Gäst

      Utbytesstudier för en student på Lunds universitet - hur går det till?

      Hej jag söker svar på frågan - en student på genusvetenskapliga programmet på Lunds Universitet vill åka iväg en termin som utbytesstudent. Hur går det till? Vad måste man tänka på? vad måste göras, när och hur? tusen tack för ett snabbt svar! :)

      Milla : : Hej, gå in på den här sidan>> där du ser med vilka universitet i andra länder som Lunds universitet har avtal med om utbytesstudier. Mycket bra reIevant... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga