1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Joseph,

    för dig som läser mot Examensbevis gäller >>info om Meritpoäng som finns på GymnasieGuiden.se

    ang. om du får läsa både eng7 och matte 3 måste du fråga syv på din skola. Jag vet inte ens vilket program/inriktning du läser. På vissa utbildningar är matte 3 en obligatorisk kurs.

    Eng 7 är inte obligatorisk kurs på något svenskt nationellt gymnasieprogram.

    Om du får godkänt betyg i matte 3, så får du 0.5 meritpoäng för den kursen OM DEN EJ KRÄVS SOM SÄRSKILD BEHÖRIGHET TILL DIN HÖGSKOLEUTBILDNIG;
    Du får 0.5 meritpoäng även för godkänt betyg i matte 2, OM INTE HELLER MATTE 2 KRÄVS SOM SÄRSKILD BEHÖRIGHET TILL DIN HÖGSKOLEUTBILDNING.

    Exempel:
    vi säger att du får godkänt betyg i matte 3 och söker till juristprogrammet. Det kräver ej särskilt matte, dvs räcker med matte 1. Här får du 0.5 i meritpoäng för godkänt betyg i matte 2 + ännu 0.5 för matte 3.
    Men om du med samma betyg söker till fastighetsmäklarprogrammen; som kräver matte 3 för Särskild behörighet, då får du ej några meritpoäng för matte. Här skulle du fått meritpoäng för matte 4, 5 och/eller matte specialisering, dvs för Högre mattekurser än de som krävs för din högskoleutbildning.

    Till högskoleutb. konkurrerar man med sitt MERITVÄRDE, som är Summan av Jämförelsetalet + ev.Merirpoängen /det är alltså inte alla som har meritpoäng, och har man inga Meritpoäng, blir Jämförelsetagel = Meritvärde/.

    Godkänt betyg i engelska 7 ger 1.0 meritpoäng;
    Moderna språk steg 1 ger inga meritpoäng; moderna språk ger meritpoäng från steg 3... och högre.

    Frågor och svar taggade med 'naturinriktning' (1 st.)

    • Elin_03

      Måste jag gå allmän kurs?

      Hej, jag har inte gått något år på gymnasiet men jag har gått två år allmän kurs på folkhögskola. Jag har fått höra att jag måste gå tre år för att få min gymnasiebehörighet men nu när jag är klar med matte 2 svenska 2 engelska 6, religionskunskap1 samhällskunskap1 och historia1 så undrar jag...

      Milla : : Hej,för att bli behörig till svenska högskolor och universitet krävs det alltid att man har grundläggande behörighet vilket man kan uppnå på olika sätt, bland annat genom... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga