Jack
    Jag får just nu studiebidrag för ett läsår (60 högskolepoäng). Jag läser på ett treårigt program. Måste man man betala tillbaka om man läser mindre än 60 HP.

    Samt om man avbryter sina studier mitt i läsåret, behöver man betala tillbaka studiebidraget?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Det är CSN’s regler och du behöver egentligen få svar från CSN eller läsa info på www.csn.se

    Det jag vet av tidigare erfarenhet är att i fall man minskar studieomfattning, måste man meddela CSN om det snarast möjligt; CSN brukar i så fall fatta ett nytt beslut. Om man hoppar av studierna helt, är man i så fall inte längre studerande och kan inte ha rätt till Studiestöd. Om man minskar studieomfattning, brukar man ha rätt till mindre pengar från och med den veckan under vilken man minskade studieomfattningen. 

    Studie- och yrkesvägledare

    Däremot om man fortsätter studera, även om man inte får godkända betyg, brukar man ha rätt att behålla studiemedel för den perioden, för vilken man sedan innan, hade ett positivt beslut, men man blir nekad Studiemedel i fortsättningen tills man kan uppvisa tillräckliga studieresultat i form av godkända poäng/kurser.

    Har man Intyg som sjukskriver eller om man kan bevisa att ngt speciellt har hänt, kan man försöka -genom att skriva brev till CSN och förklara- försöka få igenom ett undantag.

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga