Elina

    Hej! Jag har precis börjat på socionomprogrammet men känner mig rätt kluven om vad jag tycker om utbildningen. Jag älskar att "utreda" saker och ting men vet ej om jag vill hålla på med etik och psykologi. Jag har nu kollat på en annan utbildning, bygglovshandläggare. Ska jag fortsätta på socionom ett tag till eller ska jag avbryta mina studier och göra något annat? Hur går det till om jag vill söka in till bygglovshandläggare med en bakgrund av naturvetenskapliga programmet?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Elina!
    Till Bygglovshandläggare utbildar man sig i Sverige - inom yrkeshögskola. Du kan söka till många olika yrkeshögskoleutbildningar och även andra utbildningar t.ex på högskolenivå samtidigt som du fortsätter (än så länge) på din nuvarande utbildning.
    Exempel på yrkeshögskoleutbildning till Bygglovshandläggare:
    campus-vastra-skaraborg/bygglovshandlaggare-lidkoping - ansökan är nu öppen (uppgift från 3 sept 2021).
    "Problemet" är lite grand den att för särskild behörighet brukar krävas betygen i några byggkurser "eller motsvarande kunskaper", t.ex godkända betyg i kurserna: Byggnadsverk, 100 p,    Bygg och anläggning 1, 200 p, Arkitektur – hus, 100 p,    Hållbart samhällsbyggande, 100 p.

    Å andra sidan kan yrkeshögskola ta in även obehöriga eller erbjuda förberedande utbildning som "täcker för" kunskaps-luckorna ... men frågan är om det kommer att bli så i fall många behöriga sökande har gjort ansökan och det blir hård konkurrens om platserna på utbildningen? Jag tror tyvärr inte det. Så, det finns ingen garanti på att komma in på en ny utbildning, och detta även om man är behörig. Som behörig konkurrerar man om plats på utbildningen.

    Ge svar på om du bör stanna kvar på din nuvarande utbildning eller om det är bättre för dig att hoppa av kan vi på FRåGA SYV inte ge. Jag tänker så här: om du har möjlighet att jobba (få jobb snabbt) eller snabbt komma in på en annan utbildning - och i så fall byta från din nuvarande utbildning till ett jobb eller till en annan utbildning, så vore det bäst. För att annars kan man tyvärr hamna i "ingenmansland" ett tag - vara utan sysselsättning och utan inkomst, vilket är ju inte så roligt.

    Om man inte har möjlighet att snabbt få jobb så kanske det är bättre att "än så länge" ändå fortsätta läsa tills man kommer in på en annan utbildning eller tills man får ett jobb. Detta för att man lär sig förhoppningsvis någonting "bra" som kan bli användbart på olika sätt, t.ex fler högskolepoäng ser bra ut i CV-n, även om det är från icke-avslutad program (du skriver då "den här kursen"... si och så många högskolepoäng... under UTBILDNING i din CV). Att ha fått godkända högskolepoäng är ju sällan till nackdel.
    Men man kan också tänka "åt andra hållet": att förbruka veckorna med studiemedel och riskera få "problem" med CSN sen är ju inte så bra. Och om du hoppar av nu, i början av läsåret så kanske kan någon annan tas in på din plats som drömmer om att få komma in, du gör i så fall god gärning mot den personen!

    

    Frågor och svar taggade med 'hundutbildning' (4 st.)

    • oliko

      Kan jag välja hundlinjen för att sedan plugga vidare till veterinär?

      Hej! Jag skulle vilja bli veterinär och efter sommaren ska jag välja gymnasium. De inriktning jag funderar på är hund inriktning, då kan jag ta med min hund till skolan. Men jag undrar kan man bli veterinär och plugga vidare om man väljer den inriktningen?

      Milla : : Hej,på sikt kan du bli behörig till utbildningen som leder till veterinärexamen och yrket Veterinär men du kommer (med mycket stor sannolikhet) behöva... Läs hela svaret
    • Elsa

      Vad kan jag utbilda mig som inom hund?

      Hej! Jag tog studenten i somras, jag läste samhällskunskap med beteendeinriktning. Nu har jag jobbat men börjar fundera på att plugga vidare. Ett stort intresse jag har är hundar och därför funderar jag på om jag skulle kunna plugga till något inom kategorin hund. Jag tror inte jag har...

      Anna: : Hej Elsa,titta gärna på Hundyrken men även på ett antal andra yrken som DjursjukskötareDjurfysioterapeutPet groomer,Till "hundyrken" hör t.ex: följande... Läs hela svaret
    • Gäst

      Finns det kostnadsfria hundinriktade utbildningar för vuxna?

      Hej, om en vuxen (över 50 år) som i grunden är Undersköterska med lång arbetslivserfarenhet, vill omskola sig och satsa på "hund-utbildningen" - vill jobba med sin hund, lära hunden bli "terapi-hund" t.ex - eller på annat sätt förändra inriktning i sitt yrkesliv, vad kan ni rekommendera? helst...

      Anna: : Hejsan, utbildningar för vuxna finns på komvux, folkhögskolorna, yrkeshögskoleutbildningar och hos privata utbildningsanordnare. ****Om man vill få studiestöd... Läs hela svaret
    • Frida

      Byta från Segerstad till Munkagård?

      Jag funderar på att byta från Stora Segerstad till Munkagård. Jag undrar om hur deras djurutbildning är och hur mycket man använder hunden under den utbildningen? Vilken skillnad finns det på hundutbildningen på dom båda skolorna?

      Anna: : Hej Frida! Om jag förstår dig rätt, så läser du idag på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/stora-segerstad-naturbrukscentrum och funderar på att byta till... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga