Anders
    Var hälsade.

    Jag har precis påbörjat en resa mot fördjupning inom datavetenskap efter att ha studerat dataspelsutveckling med inriktning på ljudproduktion vid Högskolan i Skövde. Jag vill ta mig in på ett masterprogram inom data science som skolan erbjuder och för att bli behörig behöver jag ackvirera en kandidatexamen inom informationsteknologi (ljudutbildningen är kategoriserad som "medier, estetik och berättande").

    Så, jag är i full färd med att tänka så många steg framåt som bara möjligt i min planering av de fristående kurser som jag behöver studera under det kommande året för att hamna där så snart jag kan. Någonting som har fått mig att klia mig i huvudet ordentligt när jag läser behörighetskraven för kurser på högre nivå är formuleringen "eller motsvarande". Ta nedan länkade kurs som exempel:

    https://www.umu.se/utbildning/kurser/nosql-databaser

    Behörighetskraven formuleras här på följande vis:

    "För tillträde till kursen fordras moment 2 Databasdesign, 7.5 hp i kursen Informatik B, 30 hp, eller moment 2 Databasdesign, 7.5 hp i kursen Design av informationssystem, 30 hp, eller kursen Databasdesign, 7.5 hp, eller motsvarande."

    Det tycks vara samma kurs som refereras till upprepade gånger då den verkar erbjudas i olika konstellationer, men kontentan är tydlig: de vill att man ska ha förkovrat sig inom databaser innan. Men till vilken grad kan jag förbereda mig på dessa krav med så specifika formuleringar, eller egentligen vilka krav som helst för en annan godtycklig kurs, utan att uttryckligen studera den specifika kurs som åsyftas i sammanhanget?

    Jag har kommit över en hel del andra kurser där redogörelsen kort och gott är i stil med "tidigare kunskaper inom databaser" eller "kurs inom databaser, 7.5 hp". Det låter enkelt och tydligt nog, så jag blir väldigt osäker på hur jag ska förhålla mig till formuleringar av tidigare nämnda typ, där ytterst specifika kurser omnämns. Ska jag jämföra med kursmålen? Kursens innehåll? Eller bör jag enbart applicera "sunt förnuft" och tänka att de i slutändan helt enkelt vill ha folk som är dugligt insatta inom databaser, varpå de specifika delmomenten av utbildningen inte är av större vikt?

    I slutändan ska det hela leda fram till ett examensarbete vid ett valfritt lärosäte som ger mig en kandidatexamen inom informationsteknologi/datavetenskap/liknande. Jag kommer att prioritera HiS på den punkten men för att inte riskera att bli bortsållad i urvalet och sitta utan projektarbete söker jag då förstås till andra lärosäten för säkerhets skull, och då blir man något skraj när man ser examensarbeten av denna typ:

    https://www.umu.se/utbildning/kurser/examensarbete-for-kandidatexamen-i-datavetenskap3

    ... där behörighetskraven är formulerade på följande vis:

    "För tillträde till kursen krävs minst 135hp avklarade kurser varav minst 75hp ska vara inom huvudområdet datavetenskap och minst 15hp av de 75hp ska vara på kandidatexamensnivå. Bland kurserna i datavetenskap ska följande kurser ingå (eller motsvarande): 5DV159 DV0: Komputationellt tänkande, 5DV160 DV1: Datavetenskaps byggstenar, 5DV161 DV2: Algoritmer och problemlösning,5DV162 DV3: Beräkningar och språk, 5DV163 DV4: Datavetenskaplig logik och 5DV164 DV5: Metoder och aktuell kunskap. Beroende på examensarbetets inriktning kan särskilda förkunskaper krävas."

    Återigen en drös med unika kurskoder i kravlistan, ackompanjerat med den föga rogivande termen "eller motsvarande". Min fråga är helt enkelt hur man planerar sin studieväg under dessa omständigheter då det sista jag vill är att spendera något år av mitt liv på att studera bara för att hamna i dispyt med någon som muttrar "njaaa, det är ju inte riktigt samma sak som våra kurser, va...", speciellt då det finns tydligt etablerade fördjupningskoder från SUHF som dikterar vad en person behöver ha i bagaget för att kunna ta sig från en nivå till en annan (G1F, G2F, G2E o.s.v.).

    Tilläggas bör att G2F-kurser verkar vara ytterst problematiska i detta avseende. SUHF:s formulering är mycket enkelt - man behöver ha 60 hp inom huvudområdet för att få studera på denna nivå, vilket i sin tur krävs för att få göra ett examensarbete. I praktiken verkar dock i princip varje fristående G2F-kurs ha någon form av kravtillägg med specifika kurser som måste ha studerats innan. "Eller motsvarande", naturligtvis. Jag kan inte annat än se det som att det dödar syftet med SUHF:s etablerade standard.

    Stort tack på förhand.

    Med vänlig hälsning
    Anders Köhler
    • Ludmila : Termen "eller motsvarande" tillämpas många ggr ganska fritt och slumpmässigt; utbildningsanordnare och arbetsgivare menar då att de ska själva bedöma om sökande har tillräckliga kvalifikationer eller inte.
    • : Jag förstår; så pass enkelt alltså. Jättetack för svaret, Ludmila.

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Anders, jag håller med om det som Ludmila skriver i sin kommentar.

    Om du anser att ett lärosäte (en högskola eller ett universitet) gör fel i sin info till sökande eller gör felbedömningar vid antagning till utbildningar, så kan vi tyvärr här på Fråga SYV inte hjälpa dig med ngt. mer än att tipsa dig om möjlighet att kontakta UHR, Universitets- och högskolerådet och/eller UKÄ - Universitets Kanslersämbetet.

    Det är mycket möjligt att du har rätt och att vissa ändringar skulle behövas göras och det är i så fall bra om de som kan göra de ändringar får reda på det. Kontakta gärna UHR >> och UKÄ >>.

    Du kan också ringa och prata med Antagning.se - de har tel.tid kl.9-16 på vardagar och tel.nr är 0771-550 720 och Antagning.se kan förhoppningsvis ge dig råd Exakt vem som du skulle kontakta.

    Vänliga hälsningar

    L.

    Liselotte
    • : Mycket tack för det, Liselotte. Jag har i sådana här sammanhang, speciellt då det rör sig om samspelet mellan enorma institutioner, ingen aning om huruvida en knappt insatt privatperson som jag kan vara i en position att "anse att de gör fel" då verksamheter på en sådan skala definitivt bör ha betydligt bättre koll på vad de sysslar med än jag. Med det sagt kan det vara värt att gräva i det hela för att lära sig mer för egen del, så jag tackar ödmjukast för kontaktuppgifterna till vidare informationskällor. Vad vårt ärende här beträffar, gör jag rätt i att ta det som att svaret på min fråga är att det är "sunt förnuft"-faktorn som förmodligen kommer att vara applicerbar i mer eller mindre samtliga utvärderingsmoment? D.v.s. att det egentligen inte går att förbereda sig mer ordentligt än att studera så många olika delområden som möjligt?
    • Mikael : Din fråga ligger utanför vår kompetensområde. Vi kan därför Tyvärr endast råda dig att ta den men "någon annan", exempelvis med UHR och UKÄ. Vi vill givetvis hjälpa dig men vi kan inte svara på din fråga - pga vi är inte insatta i just de kompetensområdena och ej har resurser att fördjupa oss i dem; det skulle krävas mycket lång tid och att flera personer "gräver i det" under många timmar; sedan vet vi ju inte heller vad vi kommer - i så fall- fram till. Vi måste därför "släppa" den frågan och råda dig ta den med "någon annan". Lycka till!
    • : Uppfattat. Tack till hela teamet för alla utförliga och väldigt snabba svar.
    • Julia : Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till någon hjälp! *L* Du får också gärna Gilla oss på https://m.facebook.com/fragasyv.se/ - om du vill.
    • : Skall ordnas. Det tycker jag att jag är skyldig er. Tack igen.
    • Anna : Tack Anders! Vi önskar dig det bästa; lycka till i allt som du kommer att företa dig!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'politik' (8 st.)

    • Carl-Johan

      Vad kan jag bli med natur och samhälle?

      Hej! Jag går nu mitt andra år på naturprogrammet med samhälle som inriktning. Jag har dock börjat undra om jag verkligen kan bli det jag vill i framtiden. Jag gillar ekonomi, pengar, politik och samhällsfrågor. Jag skulle vilja jobba som t.ex ekonom, jurist, psykolog eller mäklare. Vad...

      Peter: : Hej Carl-Johan!Du skriver om att du skulle vilja jobba som t.ex ekonom, jurist, psykolog eller mäklare. Med "mäklare" kan man mena fastighetsmäklare, aktiemäklare,... Läs hela svaret
    • sara

      Universitet/ Högskola - Politik/ bussnies?

      Hej syv jag är en tjej på 19års åldern och är väldigt intresserad och plugga vidare. Jag är väldigt intresserad inom politik och vill jätte gärna påverka saker men samtidigt är jag intresserad och läsa bussnies och...

      Julia: : Hej Sara,är det på högskolenivå du vill läsa? Har du gymnasial utbildning och i så fall på vilket program? fick du ut examensbevis när du slutade på gymnasiet?Det finns... Läs hela svaret
    • C

      Vad ska jag jobba med för att kunna påverka svensk psykiatrisk vård?

      Jag vill kunna påverka hur psykiatrin fungerar och är uppbyggd. Främst genom vilka regler som finns som ger människor rätt till samtalskontakter, vad som ska definiera primär- respektive specialistvård, vilka resurser som erbjuds. Men är även intresserad av att arbeta fram nya sorters terapier...

      Julia: : Hej C, om du vill arbeta med att få fram metoder för behandling av psykiatriska sjukdomar, då vill jag i första hand rekommendera satsa på yrket Psykiatriker,... Läs hela svaret
    • Oliver

      Vad kan jag plugga vidare inom?

      Jag vill plugga politik eller statsvetenskap utomlands efter gymnasiet, exempelvis på Harvard eller kanske Oxford. Jag studerar idag teknikvetenskap så min kursplan är relativt tung inom matematik (läser 5an), fysik och engelska då jag har 7an. Kan man studera dessa program eller liknande...

      Julia: : Hej Oliver!Se gärna Programplan för Teknikprogrammet >> - oavsett inriktning läser man 400 poäng programfödjupning; inom programfördjupning får man läsa både... Läs hela svaret
    • Jennifer

      Vad för yrken finns inom skrivande och politik?

      Hej! jag hade lite frågor angående utbildningar och min framtid. Jag är väldigt intresserad av att skriva, jag har lätt för det och alltid gjort det. Jag går Samhällsprogrammet men med beteende inriktning och inte media. 1. Jag undrar vad det finns för yrken inom att skriva, jag gillar att...

      Liselotte: : Hej Jennifer!Kika gärna på följande yrken: Språkyrken >> där ett antal olika yrken nämns av vilka många har med skrivande att göra, ex.Talskrivare... Läs hela svaret
    • Maya

      Ska jag vilja samhäll eller humanistiska programmet ?

      Jag gillar att läsa om politik och jag vill gå i samhäll men jag vill jobba på Fn I framtiden och jag har läst att man har större chans att jobba på Fn om man viljer humanistiska programmet. Varför är det lättare att få jobb på Fn om man viljer humanistiska programmet? Handlar det om språk?...

      Daniel: : Hej Maya, det finns många olika arbetsuppgifter inom FN. Har du kikat på FN-jobb >>> ?
    • Privat

      Kan man ta statsvetare-examen i Sverige men jobba utomlands?

      Hej! Jag undrar ifall man kan plugga till statsvetare i Sverige men jobba utomlands? (Vart som helst, det behöver inte bara vara Europa utan också Asien) jag har två pass, ett svenskt och ett annat från ett land i Asien, skulle jag då kunna ta min examen härifrån men jobba i det landet efter?...

      Anna: : Hej Privat, varje land bestämmer själva vilka krav de ställer och vad som krävs för att kunna få vissa jobb. Jag råder dig vända dina frågor till... Läs hela svaret
    • Fatema

      Socionom och framtiden?

      Hejsan! Det är så att jag är inne på socionomprogrammet som uni-utbildning och jag är samtidigt inne på lite politik och att jobba utomlands men det känns som socionomutbildningen har att göra med den svenska staten och välfärdssektorn i Sverige. Tror du att jag kan jobba utomlands och hålla på...

      Liselotte: : Hej Fatema, Om man viII jobba med PoIitik, viIket man kan göra på oIika sätt, som PoIitiker>> eIIer som Statsvetare>> eIIer som forskare>> och man kan också undervisa inom "poIitik" - som t.ex... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga