1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Vera!

    Lärare på högstdiet är ofta behörig i tre ämnen. Vilket tredje ämne skulle du vara intresserad av att bli behörig lärare i?

    Jag kan ta fram uppgifter på vilka högskolor/universitet som har den utbildningen nu men det kan ju ändras innan det blir dags för dig att söka till högskola/universitet. Det är, alltså, lite för tidigt att planera i detalj.

    På Barn- och fritidsprogrammet, precis som på alla andra yrkesprogram, har man rätt att läsa de kurser som krävs för Grundläggande behörighet till högskolestudier.

    Återkom gärna med svar på vilket tredje ämne som du skulle vara intresserad av. Jag kommer också att utöka mitt svar om en stund.

    Vänligen 

    Liselotte Syv

    Liselotte

    Hej igen!

    Lärarutbildningen har gjorts om flera gånger på senare tid och det finns numera flera olika sätt att bli lärare på:

    1. läsa på Ämneslärarprogrammet

    2. läsa fristående kurser + KPU (kompletterande pedagogisk utbildning)

    och

    3. söka jobb som obehörig lärare och sedan genom olika fortbildningar (t.ex Lärarlyftet eller VAL-projektet) läsa in sin behörighet.

    Se exempel på Ämneslärarprogrammet, behörighet till den är godkända betyg i gymnasiala kurser Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2, Matematik 2 och Historia 1b / 1a1+1a2. 

    Se Programplan för Barn- och fritidsprogrammet och längst ner: vilka kurser som man behöver läsa för Grundläggande behörighet. Samhällskunskap behöver man inte tänka på pga den läses obligatoriskt på BF. Matte 2a får läsas som Programfördjupande och Historia 1a2, 50 poäng får plats inom Individuellt val. 

    Så, om din gymnasieskola kan erbjuda Matte 2a inom Programfördjupning och Historia 1a2 inom Individuellt val och du, dessutom, säger på skolan att du vill läsa kurser för Grundläggande behörighet, vilket du har rätt till - då har du möjlighet att bli behörig till söka till Ämneslärarprogrammet direkt efter studier på BF.

    Att sätta ihop en egen lärarexamen kan vara ganska "bökigt" och att få jobb som obehörig lärare - kan vara svårt, men vill man det, kan man givetvis försöka.

    Det som är bekvämast är att kika på vad den högskola/universitet som finns i "din stad" har att erbjuda (staden där du bor eller inom pendlingsavstånd) och välja söka de lärarutbildningar som finns på den högskolan. I så fall behöver man inte vara orolig att man kanske inte hittar bostad på skolorten. 

    Utbildningsutbud kan förändras. Behörighetskraven - likaså. Det är bra att börja planera i god tid men pga förändringar kan inträffa, så håller kanske inte den planeringen, som man har gjort i "mycket god tid". :)

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

    L. :)

    • : Jag skulle vilja läsa Historia eller Religion också
    • Liselotte : Jag ska nu utöka mitt svar till dig.

    Frågor och svar taggade med 'ändra Studieplan' (2 st.)

    • alisa

      Byta ut B-språk?

      Jag vill byta ut mitt B-språk till mitt C-språk. C-språket är alltså det språket jag frivilligt valt att läsa och ska kunna byta ut det betyget mot något som jag har sämre betyg i. Vet alltså bara inte hur man gör. ?

      Milla : : Hej Alisa, handlar din fråga om konkurrens till en gymnasieplats? I så fall är det antagningskansliet som räknar fram ditt "betygs-värde" eller Jmf (jämförelsetal) eller Mtv (meritvärde) - olika... Läs hela svaret
    • Emma

      Flytta över till utökad kurs?

      Hej! Jag läser betydligt mer än 2500p och har några kurser där jag inte är nöjd med betyget och de är inte kurser som kommer att vara en behörighet när jag söker in på högskola. Kan jag flytta över dessa kurser till utökat val? Så att betyget inte syns? Så att jag inte behöver räkna med de i det...

      Anna: : Hej Emma! Det är egentligen en fråga om du måste diskutera med SYV på just din skola. Du måste i så fall göra en ändring i din Studieplan och du kan ej göra det ensam, på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga