1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,
    om du är klar med kurserna Engelska, Matematik och Svenska "grund" - och du är över 20 år gammal, då anses du nu ha "grundskolekompetens".
    Nästa studieform för dig blir GYMNASIALA studier.
    Lärare är i Sverige utbildning på högskola/universitet; du behöver gymnasiekompetens; du kan skaffa dig gymnasiekompetens på olika sätt:
    - på komvux (där du kommer läsa mot examensbevis);
    - på en folhögskola - på en Allmän kurs (där du kommer att läsa mot Omdöme om grundläggande behörighet);
    eller så bedriver du självstudier och försöker skaffa betygen genom prövningar (vilket är svårt och dyrt också), så jag rekommenderar läsa på en folkhögskola eller på komvux.
    Problemet kan för dig bli att få gymnasiala betyg i Idrottskurserna; idrottskurserna ges inte på komvux eller på en folkhögskola (ang. folkhögskolorna är jag inte helt säker... men på komvux finns inte idrottsundervisning) och du kommer behöva godkänt betyg i idrott-och-hälsa 1 (och kanske till och med i Idrott-och-hälsa 2); en väg att skaffa sig de betygen blir för dig att bedriva självstudier och få betyg genom Prövning. Kanske kan komvux köpa plats för dig på gymnasiet (att du läser Idrott och hälsa 1 på gymnasiet, trots att du är över 20 år) - prata med SYV på komvux.

    Vänligen
    ANNA

    • :

      Hej Anna

      Jag läser nu svenska gymnasiet nivå i Komvux jag behöver bara vilken ämnen jag måsta ha innan jag söker till unvirsitat 

       

      Tack

    • Anna : Du måste skaffa dig bevis på att du har Grundläggande behörighet till högskolestudier och de betygen som kommer krävas för Särskild behörighet till Idrottslärarutbildningen; gymnasielärare i Sverige brukar vara behörig i 2 ämnen, och mycket beror på vilket ditt andra ämne blir; om det blir matematik - behöver du godkänt betyg i gymnasial kurs Matematik 4; och om det blir Samhällsvetenskap - godkänt betyg i gymnasial kurs Samhällskunskap 2. Prata gärna med SYV på komvux. Studier på gymnasienivå brukar ta 3 år, sex terminer om man läser på heltid.

    Frågor och svar taggade med 'hösten2024' (2 st.)

    • Shey

      Ansöka till senare del av program genom fristående kurser?

      Hej! Jag går igenom mina alternativ för tillfället. Eftersom jag arbetar heltid, överväger jag att börja studera inför hösten 2024 eller våren 2025. Jag har märkt att det finns möjligheter att ansöka till senare delen av ett program där konkurrensen inte är lika intensiv. Hur många...

      Milla : : Hej! På heltid läser man 30 högskolepoäng per termin. Det är säkrare att försöka komma in i programmet från början (det är inte säkert att ansökan till senare del av programmet kommer att öppna längre fram).
    • Tstar

      Urvalsgrupp I & II?

      Hej! Jag läste ekonomiprogrammet i gymnasiet. Jag gick ut med utökat program (2700). Nu går jag tekniskt basår på KTH. Jag skulle vilja ha så goda chanser att komma in till hösten som möjligt & undrar därav hur det funkar med dessa...

      Milla : : Hej,du kan inte prövas i BI, oavsett om du höjer - genom prövningar eller på andra sätt - ditt meritvärde från gymnasiet. Förklaring: på de betygen som finns i ditt examensbevis från... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga