Abdikarim
    Vilka ämnen behövs det för att kunna komma in i It och Ekonomi?

    Vilka linjer ska jag ta innan jag börjar gymnasiet, Natur,Sam,Tek eller ekonomi?

    Vad lär man sig i It och ekonomi?

    Hur mkt poäng behövs det för att komma in i It Och ekonomi, helst kth eller stockholm universitet.

    Tack på förhand!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Abdikarim;

    om du med "it" menar Civilingenjör i datateknik, då krävs det för särskild behörighet godkända betyg i gymnasiala kurser: matematik 4, fysik 2 och kemi 1 och de kurser läses i första hand på teknikprogrammets inriktning Teknikvetenskap >> och på naturvetenskapsprogrammets inriktning Naturvetenskap >>.

    __________________
    Vill man på högskola/universitet läsa Ekonomi, behöver man på gymnasiet inte läsa fysik eller kemi och inom matematik räcker det med Matematik 3. Och får man godkänt betyg i Matematik 4, 5 och/eller matematik specialisering, dvs i högre mattekurser, får man Meritpoäng

    Du frågar också
    - "Hur många poäng behövs det för att komma in i It Och ekonomi, helst kth eller stockholms universitet".
    -  På den frågan är det omöjligt att svara. Antagningsgränsen uppstår i konkurrensen och blir kända i efterhand. Alla behöriga sökande deltar i konkurrense; de med högre betyg eller med högre resultat på högskoleprovet kommer in först ... och så vidare... så länge platserna räcker. 
    Man ska försöka få så höga betyg på gymnasiet som möjligt. Vi rekommenderar också göra högskoleprovet.
    ______________
    Och du ställer också följande fråga: "Vad lär man sig i It och ekonomi?"
    - Svårt att ge ett kort svar. Man lär sig väldigt mycket olika saker, bland annat lär man sig att tänka ännu mer logiskt, analysera, dra slutsatser och fatta beslut. 

    Om "DATA / IT"
    Att jobba med informationsteknik & datautveckling innebär att man är i en bransch som hela tiden utvecklas & förändras. I grunden handlar det om att arbeta med information på olika sätt, att samla in information som man sen strukturerar & analyserar eller att presentera & sprida information genom t.ex webbplatser eller sociala medier.
    Exempel på yrken: systemvetare, systemutvecklare, nätverkstekniker, datatekniker eller civilingenjör

    Om "Ekonomi"
    För att jobba inom ekonomi, behöver man ha kunskaper inom företagsekonomiska områden som redovisning, kalkylering, marknadsföring men också om ledarskap & organisation. Man kan fördjupa sig i något av företagsekonomiska områden, exempelvis i finansiering eller internationell handel. Exempel på yrken: ekonom, affärs-jurist, marknadsförare, projektledare, revisor, fastighetsmäklare, försäkringsförmedlare, civilekonom eller nationalekonom.

    • :

      Jag menar inte It och ekonomi separerat. Jag menar It Ekonomi i samma utbildning. Som t.ex https://edu.mah.se/sv/program/tgita

    • Anna :

      Förutom Malmö Universitet, erbjuder även SU, Stockholms universitet - ett liknande program - se info på su.se/sok-kurser-och-program men det är inte identisk behörighet programmet i Malmö och i Stockholm kräver. Programmet i Malmö kräver Matematik 2; och programmet i Stockholm - Matematik 3 och Samhällskunskap 1b. 
      Om man vill bli behörig till båda de programmen, behöver man, alltså, förutom Examensbevis från högskoleförberedande program på gymnasiet även få godkända betyg i matte 3 och samhällskunskap 1b. 
      Samhällsk.1b läses som obligatorisk kurs på alla högskoleförberedande program, men matematik 3 läses som obligatorisk kurs endast på Naturvet.programmet; Teknikprogrammet och på Ekonomi (inriktning ekonomi).

    Frågor och svar taggade med 'genusvetenskap' (4 st.)

    • SYV-besökare

      Ett yrke som kombinerar många olika intressen?

      Jag har en elev som är intresserad av media, kommunikation, journalistik, film, psykologi samt genusvetenskap. Skulle ni kunnat ge förslag på något yrke som på något sett inkluderar flera av de intressen? tack så mycket på förhand! S.

      Daniel: : Hejsan, jag vill råda din elev att kika på många olika yrken - på www.framtid.se finns det cirka 2.ooo yrken beskrivna. Utbildningar som på olika sätt... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Svårt att få jobb med kandidatexamen i genusvetenskap?

      Hej jag har kontakt med en person som har kandidatexamen i genusvetenskap från ett svenskt universitet och som i dagens läge arbetar med ngt. helt annat /som personlig assistent/. Var kan personen söka jobb och vad gör man om man inte får ngt. jobb? Personen i fråga har sökt ett stort antal...

      Milla : : Ett tips är att kika på alternativet Läsa vidare, på avancerad nivå eller skaffa sig ännu en kandidatexamen inom ett annat område (och det är möjligt man kan ta in en del av kurser från sin befintliga kandidatexamen in i en ny examen).
    • Marcus

      Statsvetare på genusvetenskap?

      Hej. Jag har för 10 år sedan läst 45 (nya) poäng genusvetenskap. Nu funderar Jag på att plugga igen. Jag har därför 2 frågor. 1. Då jag avslutade Genus B efter halva kursen, måste jag läsa om första halvan av B, det ser ut som om upplägget är högst varierat på olika skolor och därför...

      Mikael: : Om du vill ta ut Kandidatexamen råder jag dig ta kontakt med just det lärosätet där du planerar läsa kandidatkurs och ta ut examen. Pga det akademiska friheten ser reglerna ej identiska ut på... Läs hela svaret
    • Gäst

      Utbytesstudier för en student på Lunds universitet - hur går det till?

      Hej jag söker svar på frågan - en student på genusvetenskapliga programmet på Lunds Universitet vill åka iväg en termin som utbytesstudent. Hur går det till? Vad måste man tänka på? vad måste göras, när och hur? tusen tack för ett snabbt svar! :)

      Milla : : Hej, gå in på den här sidan>> där du ser med vilka universitet i andra länder som Lunds universitet har avtal med om utbytesstudier. Mycket bra reIevant... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga