Julia
    Hej!

    Jag ska söka universitet till hösten 2019 och har kikat mycket på sociologi då det inte är möjligt för mig att läsa till socionom i nuläget (har inte läst matte 2). I framtiden vill jag gärna jobba med ungdomar som mår psykiskt dåligt, inom kriminalvården eller som sexolog och jag undrar vilka masters man kan ta med en kandidat som sociolog. Fungerar det som grund om jag t.ex. skulle vilja ha en master i sexologi eller borde jag gå en annan väg?
    • Anna : Enligt vad jag vet, så Kandidatexamen i sociologi är inte en behörig utbildning inom det människobehandlande området.
    • Anna : Inom "kriminalvården" finns det många olika yrken som arbetar. Kika gärna på https://www.framtid.se/yrke/kriminalvardare och https://www.framtid.se/yrke/kriminalvardsinspektor - svårt att på förhand ge svar om vilken utbildning som krävs, därför att det är arbetsgivaren som bestämmer och olika arbetsgivare kan göra olika bedömningar.
    • SYV-besökare :

      Jag är programansvarig för Programmet för integration och mångfaldsstudier där man mycket väl skulle kunna tänkas jobba med ensamkommande eller barn och unga migranter. Programmet är dock inte specialiserat mot ungdomar och är bredare, samtidigt som det inte finns många moment riktade mot just unga. Det finns inget specifikt mot ohälsa heller så jag vet inte om det är det frågeställaren söker.

    2 Svar

    SYV-besökare SYV

    Hej Julia,

    Masterprogram i sexologi kräver för behörighet - kandidatexamen inom "människobehandlande" kunskapsområde. Exakt vad de betraktar som "människorbehandlande" är det svårt att svara på, om man ej jobbar just med antagning till det masterprogrammet.
    Det är alltså bra att ställa frågan direkt till personal på det programmet.

    Hej igen, fick nu svar från Mitt universitetet, se nedan:

             Eftersom det är brist på socionomer i dag, går det att läsa fristående kurser inom socialt arbete på distans som endast kräver grundläggande behörighet. Malmö, Lund och Umeå har det bl. a. Det behöver kompletteras med juridikkurs i sociallagstiftning (socialrätt), samt eventuellt andra specialkurser inom det beteendevetenskapliga området. Du skriver att fördjupningen ligger i sociologi, men vad mer ingår i utbildningen? Gävle har socialt arbete med ungdomar t ex. Se länk nedan:
     
    https://www.studera.nu/jamfor-utbildning/?q=&f=1%5bS533*4%5bk*8%5bd&p=2
     
    Det finns en del kurser att gå inom psykisk ohälsa för att komplettera det man har i bagaget. Se länk nedan, har bara tagit med distans
     
    https://www.studera.nu/jamfor-utbildning/?q=psykisk%20oh%C3%A4lsa%20&f=4%5Bk*8%5Bd
     
    de som kallar sig beteendevetare har ofta en kombination av flera  beteendevetenskapliga ämnen i sin examen.
     
    Mälardalen har ett masterprogram, där det är OK att ha sociologi som fördjupningsämne, se nedan
     
    https://www.studera.nu/jamfor-utbildning/?q=psykisk%20oh%C3%A4lsa%20&f=4%5Bp*6%5B413
     
    Mittuniversitetet har ett magisterprogram, Arbetsliv, hälsa och rehabilitering, 60 hp på distans,50% studietakt. Se länk nedan.
     
    https://www.miun.se/utbildning/program/idrott-halsa-och-vard/magisterprogram---arbetsliv-halsa-och-rehabilitering/om-programmet/?term=ht2019-vt2020
     
     
    Hälsningar
    Central studievägledare
    Mittuniversitetet

    Hej igen, fick nu svar från Stockholms universitet, var god läs nedan:

    ... som erfaren karriärvägledare tycker jag att vi, i stället för att komma med färdiga svar, kan tipsa studenten att själv ta reda på vilka utbildningar som kan passa, både genom att leta via olika universitets hemsidor men även eller kanske framför allt genom att aktivt kontakta intressanta arbetsgivare för att höra vad de tycker är lämpligt. Hjälp till självhjälp anser jag vara det bästa vi kan ge hjälplösa studenter!
    En fråga: vad ska man med utbildning till? Tre skäl: för att skaffa sig kompetens, dvs kunskaper och färdigheter som kan vara till nytta när man utför ett arbete; dessutom kan det ofta vara ett krav som arbetsgivaren ställer; och slutligen kan utbildningen vara meriterande dvs öka chansen att få arbetsgivaren att bli intresserad av att anställa personen ifråga.
    Därför ifrågasätter jag varför studenten ska ta just en master? Ska utbildningen vara till nytta i det kommande arbetet eller tror studenten att den ska vara meriterande när hen söker arbete?
    I det senare fallet anser jag att studenter ofta övervärderar betydelsen av masters, dubbel-examina osv. Dessa examina är knappast biljetter till ett arbete. Ofta kan olika typer av arbetslivserfarenheter vara av större värde både när man utför ett arbete men även mer meriterande när man söker ett arbete; det gäller även vissa fristående kurser som alltså kan ge större ”praktisk nytta”.
    Masterutbildningar är sällan av ”praktisk nytta” utan syftar ju ofta snarare till att vara ett steg vidare till kommande forskarutbildning.
    Men okej… här är några exempel på fristående kurser som erbjuds av Stockholms universitet som studenten (och du!) kan kolla på och som kan vara till nytta i den typ av arbete som studenten är ute efter, https://www.edu.su.se/utbildning/alla-program-och-kurser/frist%C3%A5ende-kurser/frist%C3%A5ende-kurser-grund-och-avancerad-niv%C3%A5-1.377824
    Annars kan som sagt olika arbetslivserfarenheter både vara till större nytta i arbetet och mer meriterande. Vilka då? Det borde studenten kunna fråga intressanta arbetsgivare om. Förslagsvis finns det ofta arbeten, t ex sommarjobb, inom kriminalvården.
    Till sist undrar jag varför du skickar denna fråga vidare till oss? Eftersom du är Studie- och yrkesvägledare så är du säkerligen kompetent att på egen hand ge studenten stöd och tips i denna fråga.
     
    Med vänligaste hälsningar
     
    Studie- och karriärvägledare

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,
    vi fick svar från den ansvarige för masterprogrammet i sexologi som skriver att examen från någon människobehandlande utbildning är: barnmorska/sjuksköterska, psykolog, socionom, kurator, läkare/gynekolog, arbetsterapeut, fysioterapeut och lärare.
    Alternativt kan den sökande ange det som kallas ”reell kompetens”, det vill säga att man har arbetat med sexologiska frågor i många år inom ramen för en anställning. Examen i sociologi räcker inte till, om det inte finns reell kompetens med i bilden.

    Alltså, ett av alternativen är att ta Lärarexamen och på så sätt bli behörig söka master i sexologi. På vissa lärarprogram är det (tyvärr) lätt att komma in.
     
    Med vänlig hälsning
    ANNA

    Hej igen, fick idag svar från Malmö Universitet; var god läs nedan:

    Hej,
    Mer om utbildningen finns här: https://edu.mah.se/sv/program/sasxm
     
    BEHÖRIGHETSKRAV
    Svenska B och Engelska A samt examen från ett utbildningsprogram omfattande minst 180 hp (inklusive ett examensarbete om minst 15 hp) inom det människobehandlande området.
     
    Som utgångspunkt kan det sägas att vi inte kan ge förhandsbedömningar på behörighet, eftersom vi måste se den specifika dokumentationen som ligger till grund för bedömningen. Däremot kan det sägas att man generellt sett inte uppnår kraven på ett utbildningsprogram inom det människobehandlande området med en kandidatexamen i sociologi, då det anses vara för teoretiskt inriktat.

    Med vänlig hälsning
    Admissions officer
     
    Malmö University
    Student administration
    Admissions

    Frågor och svar taggade med 'kommun' (8 st.)

    • Nela

      Kan jag gå moderna språk i en annan kommun?

      Hej! Jag går just nu årskurs 1 på gymnasiet. Just nu läser jag mitt modersmål som moderna språk steg 3 och har även valt det som i-val till år 2., alltså läser jag inte spanska, franske eller tyska utan jag läser mitt hemspråk. Jag har tänkt byta gymnasiet till nästa år, och den jag vill...

      Milla : : Hej,som regel läser gymnasieelever alla kurser på sin egen gymnasieskola. Men rektor på gymnasieskolan kan besluta om att köpa in undervisning för en elev på en annan gymnasieskola... Läs hela svaret
    • Sadid

      Hur skickar man betyg till antagning m kommun tar långtid att utfärda?

      Hej, Jag har gjort en prövning för att vara behörig till universitetet och skickar betyg före den 1 december. När jag frågade skolan (Hermods) att ha en betygskopia sa de att dem kan inte utfärda en betygskopia, det måste göras från hemkommunen. Så jag tog kontakt dit också. De sa att dem kan...

      Julia: : HejTousif!jag förstår att du inte vill missa din chans att komma in på utbildningen. Mitt förslag är att du gör flera saker - ta reda på om ditt... Läs hela svaret
    • Marie

      Flyttar under komvux studier?

      Hej jag har kommit in på barnskötare bas utbildning. Vilken jag läser för att få klart mina gymnasiestudier. Den har ännu inte hunnit börja. Det är juni nu och den börjar i augusti. Om jag flyttar kommer folkbokföringsadressen ändras....

      Anna: : Hej Marie,så vitt jag vet så har man rätt att läsa klart den utbildning där man är ANTAGEN, även om man flyttar under tiden. Alltså, om du fick besked "antagen" och ändrar... Läs hela svaret
    • Marie

      Vad är en resursskola?

      Hej! Vad är en resursskola (på gymnasienivå)? Och vad krävs för att komma in på en sådan? Min dotter är diagnostiserad med ADD och social fobi och vi letar olika alternativ för hennes gymnasiestudier.

      Mikael: : Hej,"Resursskola" -  är en term som kommunerna använder för de särskilda skolor som tar emot barn som av olika anledningar inte klarar av att studera i den ordinarie skolan. Resursskolan tar större... Läs hela svaret
    • Razmuz

      Vad kan man bli efter administratörsprogrammet?

      Hej! Jag går just nu sista året på samhällsprogrammet med inriktning beteende. Snart är det dags att välja högskola och jag har hittat administratörsprogrammet på Borås universitet och det verkar verkligen kul och skulle passa mig perfekt. Problemet är bara att jag inte vet vad man blir efter...

      Mikael: : Hej Razmuz! är man högskoIeutbiIdad Administratör>>, kan man t.ex söka jobb som Utredare>> eIIer som UtbiIdningsadministratör>> (på bIand annat... Läs hela svaret
    • safaa

      Jobb efter gymnasiet? Natur/Samhälle?

      hej jag ska inrikta mig i natur/samhälle, för att jag längre fram vill studera som psykolog jag har en aning om att det kommer att fungera ifall jag t.ex. väljer bort några onyttiga ämnen men först av allt så behöver jag jobb efter gymnasie examen. Och här undrar jag vad jag kan jobba som direkt...

      Mikael: : Hej Safaa, om du vet att du viII börja jobba direkt efter gymnasiet, då är det bättre att satsa på ett Yrkesprogram och utbiIda sig t.ex tiII underskoterska>> eIIer tiII kock>>;... Läs hela svaret
    • Jasmin

      Hur gör jag nu med mitt byte av gymnasium?

      Hej! Jag har flyttat från min hemkommun där jag hade ett år kvar av mina studier på gymnasiet på inriktningen ekonomi/juridik. Jag avslutade studierna i den kommunen och är nu folkbokförd i Lunds kommun. Jag vill hemskt gärna gå klart trean på samma inriktning och har kontaktat de flesta skolor...

      Milla : : Hej Jasmin! Titta gärna på den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-lund och trots att den inte erbjuder just "Juridik" utan Ekonomi-ekonomi så hoppas jag att ni skulle kunna utarbeta... Läs hela svaret
    • Oaaa

      Antagningsstopp på komvux?

      Hej! Jag sitter lite fast just nu. Det är så att min kommun har antagningsstopp för komvux kurser, det är på grund av ekonomin säger de. Det öppnas inte igen förrän nästa år. Jag har några kurser kvar att ta för att kunna söka till universitet/högskola, vilket jag vill kunna ansöka senast denna...

      Mikael: : Hej! Jag har ringt till Komvux i Lund och fick svar att det går att söka kurser på gymnasienivå hos dem. Så, om du blir folkbokförd i Lund, kan du söka. De kan inte garantera att alla som söker får plats, men de tar emot... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga