Nina
    Hej SYV!

    Jag vill läsa psykolog programmet och behöver hjälp med att skapa klarhet i vad jag har för snitt samt vad jag kan göra för att höja det.

    På gymnasiet läste jag design och konst och gick ut år 2012. Jag läste matte C och naturkunskap B som utökade kurser. Jag hade VG i 4 ämnen (400 poäng) och MVG i resterande. Om jag har tolkat rätt så kan jag tillgodoräkna mig 0.5 för matten och 0.5 för naturkunskapen vid ansökan till psykologprogrammet.

    Utan meritpoäng har jag ett snitt på 19.2 och med meritpoäng inkluderade 20.2 vilket är lite drygt ett poäng lägre än intagningspoängen i B1. Behörighetskraven i B2 är på många universitet strax under 22. Är det möjligt för mig att läsa in meritpoängskurser på komvux i moderna språk, matte och engelska för att på så vis höja mitt snitt till strax under 22? Hur räknas betygen i de kurserna, splear det någon roll vilket betyg jag får över godkänt?

    Hoppas på svar!

    Bästa hälsningar,
    Nina

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Nina,

    jag tror du har Slutbetyg från gymnasiet. Stämmer det? Om du har Slutbetyg, får du meritpoäng för godkänt betyg dvs E eller högre men det spelar ingen roll om betyget är E eller högre i de kurser som du läser nu, som tillägg till dina tidigare betyg.
    Om du nu har 1.0 i merit, kan du som högst få ännu 1,5 i merit. Och om du nu har 20.2 i meritvärde, kommer du med ännu 1,5 poäng i merit få 21.7 i meritvärde som du konkurrerar med i BII, kompletteringsgruppen.
    Jag kan inte lova dig att det kommer att räcka.
    *****
    Du kan söka i HP-urvalsgruppen om du gör högskoleprovet.
    Du kan också försöka höja dina tidigare betyg genom att göra prövningar i motsvarande kurser /som motsvarar de kurser i vilka du har betyg i ditt Slutbetyg/.

    Vänligen

    Julia syv

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga