hanna

    Hej, jag läser andra året på en teknikprogrammet och sitter nu med valet om individuella val. Jag kommer dock att läsa utökat program och kommer därmed inte kunna räkna alla kurser jag läser. Går det att med ex engelska 7 att läsa kursen och ta del av meritpoänget den ger utan att lägga kursen som individuellt val eller kan den ligga som utökad och ge merit ändå? Dvs kan jag läsa en kurs och få merit för den utan att den ingår i mina 2500 poäng som ingår i programmet och där med inte räkna det betyget?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Nej. Det går tyvärr inte göra som du önskar. Även om kursen eng7 eller en annan kurs som ger meritpoäng blir i examensbeviset markerat med U, kommer betyget i den räknas in i ditt jämförelsetal (betygssnitt) tillsammans med andra kurser i ditt examensbevis pga du läser mot ett examensbevis. 
    Reglerna ändrades med gymnasiereformen Gy11/vux12.

    Betyg i Kurser markerade med "U" räknas in i jämförelsetal i två fall: om kursen ger Meritpoäng  eller krävs för särskild behörighet. Det är i andra fall som betygen i u-kurser inte räknas in. Det är därför fördelaktigt att inte läsa mer än 2500 obligatoriska poäng och satsa på att få bättre kunskaper och högre betyg i varje kurs (för att det ger inte ngn fördel att ha u-kurser i examensbeviset i alla andra fall än de fallen där det är omöjligt att få in alla kurser eleven behöver för särskild behörighet inom programmets vanliga poäng).

    Studie- och yrkesvägledare
    • : Så även om jag lägger engelska 7 som utökad kan jag ta del av meriten och betyget räknas med i mitt jämförelse tal trots att den kursen inte ingår i mina 2500poäng? Har jag förstått dig rätt då?
    • Julia : Ja, du har förstått rätt. U-kursernas betyg räknas in i ditt jämförelsetal i 2 fall: om en U-kurs krävs för särskild behörighet till just "din" högskoleutbildning (exempelvis matte 3 som U-kurs och du söker till ekonomiutbildningar på högskolenivå, eller naturkunskap 2 och du söker till arbetsterapeut eller sjuksköterska-utbildningen) ELLER om kursen ger Meritpoäng - då plussar man på meritpoängen och betyget i kursen räknas in i Jmf-tal. På så sätt finns det inte några "speciella fördelar" att sträva efter att ha många kurser i examensbeviset. Det mest fördelaktiga är att försöka rymma allt inom 2500p. och koncentrera sig på att få bättre kunskaper och högre betyg i det som man "måste ha".

    Frågor och svar taggade med 'ta bort en kurs' (3 st.)

    • eric

      kan ja ta bort en kurs när jag går i 3an?

      Hej går på bygg och anläggningsprogrammet och är på sista året nu. men vill ta bort en kurs som ja valde. kunde välja mellan matte 2 engelska 2 osv men tog betong som ja hade i 2an och blev godkänd men nu har ja plåtslageri som är 100poäng i 3an och vill ta bort den kursen så kan ja det?

      Anna: : Hej Eric,när du skriver "ta bort", vad menar du exakt i så fall?Om jag förstår rätt, har du nu gått halva kursen och om du nu skulle sluta gå den kursen, är det mycket... Läs hela svaret
    • Alexander

      Jag vill ta bort en kurs, är det möjligt?

      Hej! Jag går tredje året på musik/estet och har en fråga. Jag har läst in fyra utökade kurser men vill ta bort en som inte är utökad, vilket är "Digitalt Skapande". Jag kommer få mer än de 2500 poäng som behövs för att gå ut gymnasiet, även om jag tar bort digitalt skapande. Går det att ta bort...

      Anna: : Hej Alexander, kursen Digitalt skapande är inriktningskurs på inriktningen Estetik&Media, inte på inriktningen Musik /och om du läser inriktning Musik - då är den kursen... Läs hela svaret
    • Anna

      F eller ta bort en kurs?

      Hej! Jag vet att man måste ha godkända betyg 2250 minst e. Men är det skillnad om man får f i 250 poäng eller tar bort 250 poäng? Vad är skillnaden? Sen undrar jag oxkå om IB, hur fungerar det om man vill kompletera med ”vanliga” kurser?

      Anna: : Hej Anna, jag är inte "hundra på" att jag förstår din nuvarande situation; det är rätt komplicerat och finna många regler som gäller för personer med Olika typer av gymnasiala... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga