Ruvini

    Hej! 


    Jag undrar om jag gör högskoleprovet(HP) i slutet av vårterminen av nian ( ÅR 2020, då jag är 14), sedan när jag gör HP och om jag har tillräckligt med poäng (högt poäng) kan jag då söka direkt till högskola/universitet utan att behöva gå till gymnasiet. Jag har potentialen och kunskapen men undrar om detta är möjligt?


     Tack på förhand!

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Ruvini!
    Högskoleprovet (även högsta möjliga resultat som är 2.0) befriar inte från kravet på att bli Behörig. Till högskola/universitet i Sverige får man vara med och konkurrera om utbildningsplats endast om man bedöms som behörig.

    För behörighet måste man alltid ha Grundläggande behörighet (som regel är det Examensbevis från gymnasiet) och även Särskild behörighet, om just "din högskoleutbildning" kräver det. 

    Det är dock ine fel att göra högskoleprovet så många ggr man hinner och orkar.
    Resultatet av HP är giltigt i fem år. Men det är även Behörighet (gymnasiekompetens/examensbevis från gymnasiet) som krävs för att kunna använda HP-resultat - för att annars får du svar OBEHÖRIG från Antagning.se på din ansökan till en högskoleutbildning och obehöriga deltar, tyvärr, inte i konkurrensen. De "sorteras ut" efter sista kompletteringsdagen, och har ingen möjlighet att få utbildningsplats.

    Vänligen
    Julia syv

    Frågor och svar taggade med 'två sätt att bli lärare på' (2 st.)

    • Ted

      Gymnasielärare i två ämnen?

      Hej Jag funderar på att studera till lärare i gymnasiet för historia och psykologi. Hur länge studerar man på varje ämne? Vad ingår i ämnena? Var någonstans kan man studera? Läser man historia måste man då läsa religion? Finns det bara heltid?

      Anna: : HEJ TED! Det finns två olika sätt att bli lärare på: 1. söka ämneslärarprogrammet eller 2. läsa tillräckligt antal poäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i och KPU, kompletterande pedagogisk utbildning... Läs hela svaret
    • Tina

      Kan jag dela upp lärarutbildningen och läsa ämnet först?

      Hej, jag har länge varit sugen på att skola om mig och bli ämneslärare (gymnasiet/högstadiet) i svenska (och något mer ämne). Jag är idag utbildad kommunikatör och arbetar heltid som det. Det är förstås ett stort steg att börja studera igen, på en 5-årig utbildning dessutom, och jag undrar vad...

      Anna: : Hej Tina! Det finns två olika sätt att bli behörig lärare på. 1. söka till lärarprogrammet eller 2. läsa tillräcklig antal högskolepoäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga