Ida

    Hej! Jag har tänkt läsa till civilekonom eller ekonomprogrammet. Eftersom jag gärna vill bo utomlands under åtminstone halva utbildningstiden men samtidigt också vill ha en tid med studentliv i Sverige undrar jag om det går att kombinera? Det jag varit inne på är om jag kan plocka ihop distanskurser till termin 1-4 för att sedan börja fysiskt på universitet från termin 5. Går det att göra så?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Ida!
    Civilekonom blir man med examen från civilekonomprogrammet som är ett 4-årigt program på de svenska lärosätena.
    Om du söker till ett program på ett svenskt lärosäte (högskola eller universitet) och blir antagen, måste du läsa enligt det upplägget som programmet har. Om programmet är "bundet"/på plats, då kan inte det läsas på distans.
    Men i många program, men inte i alla, ingår en "fri termin" då man kan läsa valfria kurser under en termin, men det kan finnas en lista som lärosätet skapade på exakt Vilka kurser som man kan välja från, och det behöver inte ingå en kurs på distans utan obligatoriska träffar i den listan. 
    OBS! tänk på att distans-utbildningar kan vara "distans Med Obligatoriska träffar". Och utbud av utbildningar på distans utan obligatoriska träffar är ganska mycket begränsat.
    ***
    Det finns dock två mer eller mindre realistiska möjligheter som jag ser för dig utifrån dina önskemål. Det första jag tänker på är utbytesår inom programmet. Och det andra - att du sätter ihop din egen examen av fristående kurser.
    Utbytesår (eller utbytestermin) kan ingå eller i alla fall finnas viss möjlighet till att utnyttja inom vissa program på vissa lärosäten. Det är inte ovanligt att några av studerande från en "klass" på universitetet får åka på utbytesår eller termin men inte alla. Det gäller att ansöka och inkomma med de meriter som ger företräde till utbytesåret, vilket är vanligtvis goda studieresultat + vissa språkkunskaper och även en bra motivering till varför man vill åka iväg och läsa en del av sin utbildning utomlands. Det finns de så kallade internationella koordinatorer på de svenska lärosätena. Du får gärna kontakta en sådan internationell koordinator på de lärosäten där du vill ta examen ifrån.

    Vad gäller att sätta ihop examen av fristående kurser, så är det ganska många som går den vägen, trots att det kan vara krångligt och osäkert. Det är i så fall kandidatexamen med huvudämnet ekonomi som skulle kunna uppnås den vägen, alltså sättas ihop av fristående kurser. 
    Civilekonom blir man med examen från civilekonomprogrammet som är ett 4-årigt program på de svenska lärosätena. Det går inte sätta ihop kurser själv och sedan ta examen som Civilekonom. I alla fall känner vi inte till den möjligheten... fråga annars studievägledare på de institutioner där relevanta utbildningar ges. 
    Vad gäller sätta ihop en egen kandidatexamen, t.ex med huvudämnet Ekonomi, så måste du söka till varje ny termin och två ggr om året konkurrera om plats till nästa termin och varje gång riskerar du att inte komma in... så det kan både bli "glapp" i studierna eller tyvärr även ett stopp, så att du inte kommer vidare (och speciellt om du blir begränsat till endast distans utan obligatoriska träffar). 
    I en generell kandidatexamen brukar man kunna ta in i alla fall 60 högskolepoäng valfria kurser (men samråd med studievägledare på den institutionen där du senare vill ta ut din examen!). Och i så fall skulle du kunna läsa de 60 hp när du bor utomlands - du läser de kurserna som du kan hitta på distans utan obligatoriska träffar och som du kommer in på genom konkurrens. Just den delen borde inte vara omöjligt att fixa. Du kan kanske läsa på halvtid och då tar det två läsår. Att läsa på heltid mot ett svenskt lärosäte när man bor utomlands kan vara tufft. Du vill ju uppleva livet utomlands och det tar tid. Det kan vara smartare att läsa på deltid, halvtid eller 75% av studietakt och kanske jobba deltid i det landet där du bor - på så sätt får du även bättre ekonomiska förutsättningar + mer erfarenhet (av att inte bara bo även Jobba Utomlands). 
    Det som gör det lite extrasvårt att sätta ihop kurserna till egen examen är det faktum att utbud av utbildningar fastställs till första dagen i anmälningsperioden, så du kan bara se en termin framåt... och du vet inte vilka kurser som blir sökbara längre fram. 
    Med det sagt, så vet vi att det inte är omöjligt att ta ut kandidatexamen som är ihopsatt av fristående kurser. Dock kan det ta ganska lång tid. I bästa fall tar det tre läsår men på grund av svårigheterna i att komma in inför varje termin och att reglerna också kan ändras över tid (vad gäller vilka kurser som man kan ta in i sin examen), så kan det ta "hur lång tid som helst" och finns inga garantier att uppnå målet. 
    Prata gärna med de internationella koordinatorerna och studievägledare på de lärosätena där du vill uppnå examen. Lycka till!

    • Ida : Hej och tack för utförligt svar! Jag har sett att det går att läsa termin 1 och 2 på distans (dvs företagsekonomi 1 och nationalekonomi1 finns som distanskurser), skulle man då kunna läsa år 1 på distans och sedan ansöka om att hoppa in år 2 på ett universitet?
    • Ida :

      Värt att tillägga är att jag även är öppen för att läsa en ekonomi kandidatexamen på 3 år, som jag förstått det är det enklare att utbilda sig till via fristående kurser?

    • Anna : Bara för att man har godkända betyg i kurserna som läses på ett program under första året betyder inte att man kan påbörja år2 på programmet, för att ingen ledig plats kanske finns eller om ledig plats finns, så kan konkurrens uppstå om den lediga platsen (kan finnas studerande som går samma program på andra orter som vill byta ort). Om du skaffar dig godkända betyg i de kurser som läses under år1 på ett program som du vill "hoppa in" i andra året, sök till det programmet "på vanligt sätt", alltså konkurrera med ditt meritvärde och/eller resultatet från högskoleprovet (trots att du redan har godkända betyg från hela första året på programmet, från alla kurser som ingår...) - för att i så fall, om du blir Antagen till programmet, ansöker du om Tillgodoräknande av tidigare utbildning och borde i så fall bli "uppflyttad" till år2.

    Frågor och svar taggade med 'idrott' (72 st.)

    • Leonar_1

      Kan man läsa kemi 1 utan at ha betyg från 9 an?

      Jag undrar om jag kan läsa kem 1 om jag har inte läst kemi i årskurs 9, för att nu kommer mitt kemi och idrott lektion att hamna på samma tid så jag undrar om jag vill läsa kemi 1 behöver jag ha betyg från 9 eller jag kan ändå...

      Milla : : Hej,komvux kan ta in dig på att läsa kemi1 på gymnasial nivå men det är fördelaktigt för dig att först ha läst kemi på grundskolenivå (det kan du... Läs hela svaret
    • Elev

      Kan förskollärare sadla om till idrottslärare?

      Hej, Vilka möjligheter finns det som legitimerad förskollärare att sadla om till idrottslärare dvs. på vilka olika sätt kan man göra det?

      Liselotte: : Hej Linda,det bästa svaret på den frågan som du ställer här nu, får du från studievägledare på lärarhögskolorna.Som en allmän... Läs hela svaret
    • Alex

      Har man idrott genom hela gymnasiet?

      Hej! Jag är en elev som har stora problem med idrotts kurserna som brukar finnas på skolor, och jag undrar om idrotten kommer finnas i tvåan och trean, då jag nu går i ettan. När jag kollar i 1-3ans kursplaneringar ser jag bara 100 poäng på ämnet i ettan, och sedan är det tomt på tvåan och...

      Milla : : Hej Alex,det är en kurs som heter Idrott och hälsa 1, 100p. som på alla gymnasiets nationella program är obligatoriskt att få betyget i. Att läsa fler idrottskurser är frivilligt. Om du... Läs hela svaret
    • Ellen

      Kan utökade kurser ersätta ett dåligt betyg?

      Hej! Jag försöker få upp mitt jämförelsetal för att komma in i BII. Jag ska läsa matte 3 och franska 4. Jag fick D i Idrott och Hälsa 1 och det är betyget som drar ner mest och det jag undrar är då om det finns något sätt att ta bort/ersätta det betyget? Jag har ett fullständigt examensbevis...

      Anna: : Hej Ellen,om du har D i en kurs, som ingår i ditt examensbevis (från gymnasiet eller från komvux) då behöver du höja betyget i just den kusen (vilket du kan göra via en... Läs hela svaret
    • Mohamed

      Går det att ersätta Idrott & hälsa?

      Hej, Jag går i 2an på gymnasiet och har hittills väldigt höga betyg. Jag har dock ett betyg i idrott som är lågt och jag är rädd att det ska sänka mitt jämförelsetal. Jag planerar att läsa matte specialisering nästa år som en utökad kurs och undrar om mitt betyg i den kursen kan ersätta mitt...

      Anna: : Hej,Idrott och hälsa 1 är en av de Obligatoriska kurser på gymnasiets alla nationella program och betyget i den kursen måste ingå i examensbevis från gymnasiet, för att i annat fall... Läs hela svaret
    • Freja

      Ångest av idrott?

      Hej! Jag går första året på gymnasiet, och våndas över den obligatoriska idrotten. I högstadiet så deltog jag inte alls på idrottslektionerna då idrotten ger mig sådan ångest att jag försökt ta mitt liv och självskadar nästan varje dag, så ämnet skrevs bort från min studieplan. Men det går...

      Anna: : Hej, det stämmer att kursen Idrott och hälsa 1 är på alla gymnasiala nationella program en obligatorisk kurs. Har du pratat med kurator och med skolsköterska på din skola? De kan förmedla kontakt till en... Läs hela svaret
    • Jenny

      Kan man läsa upp idrott?

      Hej! Kan man läsa upp idrott på komvux? och hur lång tid tar det i så fall? eller finns det något annat sätt att gå tillväga?

      Mikael: : Undervisning i idrott finns inte på komvux och därför kan höja betyget endast genom en prövning. 
    • Elev

      Idrott på Estetska?

      Hej, jag undrar hur länge man har idrott på estetiska programmet? Jag går bild och form 1a året. Blir lite förvirrad för folk säger olika... När jag läser om det står det bara att man har 1 år, och på min Vklass (skolsidan)...

      SYV-besökare: : Hej,på alla nationella gymnasieprogram (inklusive Estetiska programmet - se gärna programplan för ES) läser alla elever en kurs som heter IDROTT OCH HÄLSA 1 som är en av de obligatoriska kurser. Man kan... Läs hela svaret
    • Ida

      Komvux eller gymnasium?

      Hej Jag har ett F i idrott, som tyvärr kommer sänka mitt annars höga snitt och kan göra det problematiskt att komma in på de utbildningar jag vill. Tyvärr vet jag att det är omöjligt för mig att höja mitt betyg i idrott. Nu undrar jag om det skulle vara bättre för mitt snitt att slutföra min...

      Milla : : Hej! Det är inte alls självklart att få plats på komvux, på gymnasial nivå. Komvux har begränsat med resurser och du kan få svar Platsbrist när du söker till komvux sen... om du ej... Läs hela svaret
    • Aaisha

      Vad ersätter idrott i ett examensbevis från komvux?

      Hej! Jag går gymnasiet 2:a året och kan inte nå kraven i idrott, jag satsar på läkarprogrammet och vill inte att betyget i idrott ska dra ner mitt betygssnitt. Jag läste om att om man får examensbevis från komvux då få idrott inte vara...

      Milla : : I examensbevis från komvux har man 2400 poäng. Ingen kurs ersätter idrott och hälsa 1. 
    • Leyan

      Frågor om stockholms idrottsgymnasium?

      Hej,jag är intresserad av stockholms idrottsgymnasie men undrar om man måste vara ett proffs eller om kan börja som en nybörjare o utveckla sig därifrån? Jag är inte ett ett proffs på idrott och går inte på någon speciell sport men...

      Milla : : Hej! är det den här skolan som du vill läsa på? I så fall vill jag råda dig besöka den på Öppet hus 30 jan 2020 klockan 18.00 till 20.00 (det är om ca en vecka) och... Läs hela svaret
    • Lotta

      NIU till årskurs 2?

      Jag går åk 1 på gymnasiet nu och undrar om det är möjligt att börja NIU år 2? då jag valde att inte ansöka när jag väl hade chansen.

      Anna: : Hej,Det är ditt Idrottsförbund som väljer vilka elever som kan antas till NIU i respektive idrott; fråga därför personal på ditt idrottsförbund.Vänligen och Lycka till!ANNA
    • Anonym

      Vad ska man göra om man inte kan få bra betyg i idrott?

      Hej! Jag har alltid haft det lite svårare i idrott och att nå höga betyg i ämnet. Nu går jag gymnasiet och mitt idrottsbetyg kommer dra ner hela poängen jag går ut med vilket jag tycker är jätte synd. Finns det något jag kan göra?...

      Anna: : Hej,det är tyvärr så att Idrott och hälsa 1 är en Obligatorisk kurs på alla nationella svenska gymnasieprogram och den kursen måste finnas med i examensbeviset; den... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga