Kalle
    Hej, jag skall börja på ett tekniskt basår för att jag fick F i kemi och vill få behörighet till en ingenjörsutbildning. Är det så att jag BARA får behörighet till ingenjörsutbildningarna på det universitet som jag gått basåret på? Eller kan jag söka in till en ingenjörsutbildning på ett annat universitet efter?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Kalle,

    "basår" på högskolor/universitet i Sverige hör till de så kallade "förutbildningar" som inte är högskoleutbildningar i "egentlig mening" och varje lärosäte bestämmer själva vad innehåll och behörighetskraven till "basåren" ska vara. Allt som oftast är det så att man får "godkända betyg i gymnasiala kurser" på basåret, som t.ex du kan få "betyg i kemi" i form av "pappret" som säger att du har uppnått godkända betyg inom kemi som mostvarar samma kunskapsnivå som Kemi 2 på gymnasiet ger. Och om du får ett sådant "papper" då är det så att du är behörig vad det gäller Kemi 2 - även till andra högskolor/universitet.

    Men jag törs inte bara svara - Ja, det är så... för att det är så "som regel" men det kan finnas Undantag; ex. Chalmers, Tekniska högskolan i Göteborg är inte statlig, utan privat och privata lärosäten kan ha "avvikande" behörighetskrav; de kan t.ex "vägra att acceptera vissa betyg". Exempelvis accepterar inte HHS i Stockholm några meritpoäng>>, HHS är också en privat högskola.

    Allmänt gäller:
    det är många ggr fördelaktigare att gå basår på samma lärosäte där man senare vill läsa; detta även pga att man kan ev få platsgaranti på en del utbildningar.
    Om man inte kan gå basår på samma lärosäte där man sedan vill läsa, är det bra att kontakta studievägledare på det lärosäte där man vill läsa eller kontakta Antagning.se och ställa en konkret fråga: med betyg från "den här högskolan" - blir jag behörig till "den här utbildningen" och förhoppningsvis kan få ett konkret svar. Men reglerna kan också förändras. Det som gäller idag, behöver inte gälla i framtiden. Ex. om du får svar Ja, du blir behörig och sedan dröjer det innan du ska söka vidare... och reglerna förändras under tiden - då kan det visa sig sen att du inte är behörig då det gäller.

    På så sätt är det "säkrare" att få ett "vanligt betyg i kemi" från komvux; eller omdöme i kemi från en folkhögskola.

    Å andra sidan, om du nu genom studier på basåret skaffar dig KUNSKAPER i kemi, kan du senare, när som - göra Prövning och få "ett vanligt betyg" i kemi.

    Hoppas mitt svar blir till hjälp!

    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'kognitionsvetenskap' (3 st.)

    • Hej

      Vägar efter kognitionsvetenskap?

      Hej! Under den senaste tiden har jag funderat på att läsa kognitionsvetenskap på Linköpings universitet. Det låter intressant, men inte utmanande för mig. Därför har jag funderat på civilingenjör. Vilka yrken eller vidare studier kan jag läsa efter kognitionsvetenskap? Eller ska jag satsa på...

      Julia: : Hej Alva!Med kandidatexamen i kognitionsvetenskap får man en bred och kvalificerad teoretisk kunskap om hur biologiska och maskinella system bearbetar och kommunicerar information. I en komplex och... Läs hela svaret
    • Vilsen

      Hur mycket matte det inom systemvetenskap och kognitiksvetenskap?

      Hej! Jag undrar hur mycket användning av matematik det är inom systemvetenskap och kognitionsvetenskap? Jag har sökt till båda på universitetsnivå och har behörighet men har kämpat mig igenom matematik 2A och alltid haft svårt för matte....

      Anna: : Hej Matilda,om du blir antagen till en viss utbildning då har du uppfyllt kraven för behörighet och har god chans att klara utbildningen (i annat fall lär du inte bli... Läs hela svaret
    • Elev

      Vilket grupp man hamnar?

      I vilket grupp man hamnar ( B1 eller B2) om man har gjort prövning under gymnasiem , inte efter?

      Mikael: : Hej, om prövning gjordes och betyg sattes senast samma datum som examensbevis blev utfärdat då är det inte en komplettering och du bör prövas i BI, direktgruppen.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga