Daniella
    Jag går andra året på gymnasiet idag och planerar att studera vidare på universitetet till ämneslärare i svenska / historia eller Svenska / Religion.

    Syv på min skola säger då att jag får 0,5 meritpoäng för matte 2 och 3 styck så 1 poäng totalt. Stämmer detta?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Daniella,
    om "din" högskoleutbildning inte (för Särskild behörighet) kräver matte - ex. på sådana utbildningar är juristprogrammet, utbildningar på konstfack och många andra utbildningar, som t.ex endast kräver Grundläggande behörighet eller kräver även Särskild behörighet, men där ej ingår matte - då stämmer det att (så som meritpoängsreglerna är idag) så får man 0.5 i merit för godkänt betyg i matte 2 och ännu 0.5 i merit för godkänt betyg i matte 3; sammanlagt blir det då 1.0 i merit.
    _______
    Jag kan dock inte helt säkert säga om ämneslärarprogrammet som du kommer att söka till kommer inte kommet att kräva godkänt betyg i matte 2. Även om det är senska, historia och/eller religion, som blir dina undervisningsämnen, kan jag inte utesluta helt att på vissa lärosäten kan ev även matte 2 ingå i särskild behörighet... och blir det så, då får du inte meritpoäng för matte 2, utan endast för matte 3 - dvs en halvmeritpoäng.
    _______
    Lärarutbildningarna är under "översyn" - i första hand utb. som leder till yrket Grundskolelärare, men även ämneslärarprogrammet för Gymnasielärare kan förändras till sitt innehåll och få med det även nya/förändrade behörighetskraven.

    Info om >> reglerna kring meritpoäng för dem som läser mot Examensbevis - finns här.

    Bästa hälsningar

    ANNA

    Frågor och svar taggade med '#rumänien' (1 st.)

    • Liker

      Plugga läkare i Rumänien ?

      Hej! Jag är en gymnasiestudent i sitt tredje och sista år, och vill bli läkare. Men mitt första år gick lite sådär (fick 17.2 om man räknar bort 2.5 extra), men andra och nu tredje året går galant och landar på 21.2 (18.7 om man...

      Milla : : Hej!Mitt bästa råd är att du vänder dig direkt till det universitetet där du vill läsa (där du vill bli antagen); de på sin egen skola vet nog hur de gör antagning och kommer... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga