Alle
    Hejsan, jag har en snabb fråga. Har läst lite om personal och arbetslivsprogrammet och sett att utbildning finns på en del högskolor. Sedan såg jag att personalvetarprogrammet även finns att läsa i karlstad och örebro bland annat. Vad är skillnaden på dessa två utbildningar? Undrar bara av ren nyfikenhet. Tack på förhand!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Alle,
    det behöver inte vara någon större skillnad; det kan även vara så att två program med Olika /men liknande/ namn består av exakt samma kurser och är i princip identiska. 
    Man ska ta och jämföra programmen - kurs för kurs och även få reda på om praktik ingår, och även se på hemsidorna eller fråga de programansvariga om "en valfri" termin ingår och Hur mycket "valfri" den är (vilka kurser man får välja mellan...). 
    Om praktik ingår, kan det vara viktigt att veta om man själv ska hitta praktikplats eller om man blir "anvisad" en praktikplats av skolan; eller om det finns mölighet att välja bland ett antal praktikplatser.
    Ännu en "skillnad" kan ligga i att programmen som är på 3 år behöver inte alla leda till kandidatexamen. De flesta lär göra det, men inte alla. Det kan man också undersöka, om man tycker det är viktigt. Och viktigt är det om man senare vill söka till programmen på Avancerad nivå (magister- eller master), där kandidatexamen krävs för behörighet.

    Vänligen
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'två sätt att bli lärare på' (2 st.)

    • Ted

      Gymnasielärare i två ämnen?

      Hej Jag funderar på att studera till lärare i gymnasiet för historia och psykologi. Hur länge studerar man på varje ämne? Vad ingår i ämnena? Var någonstans kan man studera? Läser man historia måste man då läsa religion? Finns det bara heltid?

      Anna: : HEJ TED! Det finns två olika sätt att bli lärare på: 1. söka ämneslärarprogrammet eller 2. läsa tillräckligt antal poäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i och KPU, kompletterande pedagogisk utbildning... Läs hela svaret
    • Tina

      Kan jag dela upp lärarutbildningen och läsa ämnet först?

      Hej, jag har länge varit sugen på att skola om mig och bli ämneslärare (gymnasiet/högstadiet) i svenska (och något mer ämne). Jag är idag utbildad kommunikatör och arbetar heltid som det. Det är förstås ett stort steg att börja studera igen, på en 5-årig utbildning dessutom, och jag undrar vad...

      Anna: : Hej Tina! Det finns två olika sätt att bli behörig lärare på. 1. söka till lärarprogrammet eller 2. läsa tillräcklig antal högskolepoäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga