Lema

    Hej! Jag går andra året på det naturvetenskapliga programmet och mitt intresse för både kemi och biologi har blivit större sedan jag började på gymnasiet. Är väldigt sugen på att läsa civilingenjörsprogrammet med inriktning bioteknik, men saken är den är att jag inte är direkt något mattesnille. Fick C i matte 1C och D i matte 2C. Hur mycket matte läser man och på vilken nivå? Skulle jag kunna klara av den även om jag inte är matematiskt begåvad?

    3 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Lema, 
    kravet /särskild behörighet/ inom matte till alla de olika Civilingenjörsutbildningar är att man har godkänt betyg i matematik 4. Det måste du alltså få, om du ska kunna komma in på Civilingenjörsprogrammet. 
    Du måste också få godkända betyg i fysik 2, och i kemi 1. Det ingår i Särskild behörighet till civilingenjörsprogrammen; till vissa kan även kemi 2 godkänt betyg i i biologi krävas /beror lite på exakt vilket civilingenjörsprogram det är/ men matte 4 krävs alltid. 
    Om du uppnår godkänt betyg i matematik 4 - kan du bli behörig; sedan konkurrerar man om plats på utbildningen. Det går inte, som Obehörig, att komma in på högskoleutbildningar i Sverige.
    Om du får godkänt betyg i matte 4 - tycker jag du bör söka och vi hoppas du kommer in; om du inte uppnår godkänt betyg i matte 4, då är det en "icke-fråga" ... då du kommer tyvärr inte kunna konkurrera om plats på något civilingenjörsprogram.

    Alla som kommer in på en högskoleutbildning, har möjlighet att klara av den. I annat fall tas man inte in. Sedan beror det mycket på motivation; vilket stöd man får för övrigt - ex. om bostadssituation, familjesituation, ekonomiska situationen funkar...

    Inom matte finns det bra hjälp att få via www.matteboken.se och >>Mattecentrum som driver Räknestugorna i fler än 30 städer.

    • : Jag kommer nog få minst godkänt i alla mattekurser, men frågan är om jag skulle kunna klara av utbildningen.
    • Julia : Matte 4 ingår i inriktningen Naturvetenskap, inte i inr.Samhällsvet. på NA.
    • Julia : Om du får godkänt i matte 4 och i fysik 2 och i kemi 1 och för övrigt, även får Examensbevis - blir du behörig att söka till civilingenjörsprogrammen. Om du får endast E betyg i matte 3 och 4, exempelvis, sänker det ditt totala meritvärde; då kanske du inte kommer in. Det gäller att KOMMA IN i konkurrensen om utbildningsplats. Och att klara av programmet blir då "nästa fråga".
    • Julia : Innehåll /exakt vad som läses på ett högskoleprogram/ är inte konstant; det påverkas av bl a nya rön. Du ska ev läsa på högskola från hösten 2019... och jag tror inte någon kan idag svära på vad Exakt som kommer att ingå i programmet.
    • : Jag fick 1,5 på HP, så att komma in på programmet är nog inget problem :)
    • Anna : Bra, då tror vi att du kommer in.
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej, jag tänker så här - vill du prova boka "bli student för en dag" på det programmet som intresserar dig? Programmets egen sida är www.chalmers.se/sv/utbildning/program-pa-grundniva/Sidor/Bioteknik - där finns det även uppgifter till studievägledare på det programmet; kontakta henne och fråga om du kan boka studiebesök /vara med en dag/ - då kan du sitta på föreläsningar och prata med de studerande som redan går på programmet.
    De som går på programmet och de som jobbar på programmet måste ju rimligtvis vara de som vet mest om programmet, så tänker jag.

     

    Hej igen, vi fick nu svar från Chalmers, tekniska högskolan i Göteborg. Var god läs svaret nedan;

    Hej!
    I utbildningen i Bioteknik så är 1/4 av kurserna rena matematikkurser. I de övriga kurserna så baseras det på grunden i matematik så det är ett ämne som kommer med stort sett hela tiden.
     
    Jag skulle vilja tipsa eleven om att komma på någon utav av våra besöksdagar där studenter på Bioteknik finns med. Då kan hen prata med dem och få en bild av hur det är att plugga hos oss hur matematikinslaget är.
     
    Chalmersdagen den 6/3
    https://www.chalmers.se/sv/utbildning/mot-chalmers/Sidor/Chalmersdagen.aspx
     
    Kemi- och biotekniks besökskväll 20/3
    https://www.chalmers.se/sv/utbildning/mot-chalmers/Sidor/oppet-hus-pa-chalmers.aspx
    Hälsningar
    …………………………
    Studievägledare | Student Guidance Counsellor                                        
    Student- och utbildningsavdelningen | Student and Education Office
    Studentstöd | Student Support

    Vi fick idag svar från Göteborgs Universitet - från en studievägledare, som frågade några studerande - och så här tycker dem:

    Man klarar matten om man jobbar för det. De flesta tycker att matten är svår men de flesta klarar den, om man bara pluggar och jobbar för det tillräckligt mycket. Det man dock ska vara väl medveten om är ju att alla ingenjörsprogram innehåller ganska mycket matte, så man kan nog inte gå på att man enbart är intresserad av biologi och kemi. Man måste kanske inte älska matten men man måste tolerera den och vara medveten om att man dels läser en hel del ren matte och att matten dessutom inkluderas i många av ens icke-rena mattekurser.
    Bioteknik är nog rätt val om man är intresserad av biologi/kemi med teknisk inriktning, men om man vill läsa ren biologi och kemi så är det nog snarare andra utbildningar man ska söka till.

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej, vi fick nu svar från en sakkunnig. Var god läs svaret nedan:

    Civilingenjörsprogrammen är ju matematikfokuserade och jag skulle väl säga att svårighet för matematik kommer uppdagas ganska tidigt i utbildningen om kurserna inte går bra. Jag älskade matematik och hade A i alla förutom matte 4 där jag hade B men jag har ändå haft svårt för många  mattekurser. Sedan handlar det också om att faktiskt trivas på utbildningen, bioteknik innefattar 25% ren matematik och sedan applikation av matematik i andra kurser. Man behöver inte älska matematik för att klara av programmet men om det bara handlar om att personen i fråga har svårt för matematik (och inte kanske hur gymnasiestudierna är i allmänhet) så kommer hen antagligen få det tufft.

    Jag skulle dock säga att om personen är intresserad av bioteknik och vill testa så kommer hen märka väldigt tidigt på hösten hur första kursen/tentan går (då detta är en matematikkurs) och kanske fungerar det bättre på högskolan då man fokuserar på bara två kurser samtidigt. (Tänker att det kan vara lätt att prioritera ner matematik om man har svårt för det när det finns andra kurser som är lättare.)

    Skulle hen vara passionerad för bioteknik så skulle jag säga att det är värt ett försök men ändå i åtanke att man behöver kämpa när man kommer till ett civilingenjörsprogram oavsett vad bakgrunden är.

    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'norden' (10 st.)

    • Liker

      Krävs engelska 7 för att studera till läkare utomlands?

      Hej! Jag går i naturvetenskapsorgrammet och har en bra merit, men nästan tillräckligt för läkarpgroammet i Sverige. Jag undrar om jag måste ha läst engelska 7 för att t.ex plugga till läkare i Danmark eller Norge?

      Milla : : Hejsan,du får ta reda på om Undervisningsspråk på läkarprogrammet utomlands blir engelska eller "landets språk" (t.ex norska eller danska). Om... Läs hela svaret
    • Student

      Distans utomlands?

      Hej! Jag undrar om jag som svensk tex kan plugga på distans i Norge, att jag alltså bor kvar i Sverige men läser kurser/program i norge? Vet ni hur det ser ut i Danmark också? Och hur hittar man denna information?

      Milla : : Hej,det finns studieform "distans med obligatoriska träffar på skolan" och det är viktigt att vara på det klara vad för "distans" du söker läsa. Det finns också "distans... Läs hela svaret
    • Agneta

      Nordiskt samarbete?

      Hej! Var hittar jag info om elev vill byta från ett yrkesprogram i Danmark till ett liknande yrkesprogram i Sverige? Eleven har påbörjat studier och går i åk 2 och önskar slutföra åk 3 i Sverige?

      Agneta: : möjligheten att komplettera på Komvux. Och precis som du skriver måste ju Sv1 med i beräkningen, elevenm har inte läst det tidigare,
    • T

      Flytta/jobba utomlands?

      Hej SYV! Jag drömmer om att få jobba och flytta utomlands. Min dröm just nu är att flytta till Norge och skaffa mig en karriär där, men hur gör man när man ska bygga upp ett liv och arbetsliv utanför Sverige? Hur ska jag gå tillväga om...

      Anna: : Hej T,lär dig så mycket norska som möjligt är mitt råd. Vidare får du "gräva fram" mycket info på egen hand - jag ger dig tips på hemsidorna där relevant info bör... Läs hela svaret
    • Vilma

      Kombinera utbildningar?

      Hej! Jag har länge funderat på att plugga en termin i Norge. För att prova på att bo där. Jag har funderat på att ta något ”enklare”/”roligare”, som jag mest gör för skojs skull. Har kollat på en fotoutbildning på en termin och har även funderat på att läsa Norska, kan man göra det? Just nu...

      Julia: : Hej!info om Studiemedel för studier utomlands finns på csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/utlandsstudier-med-studiemedel. Du får också gärna kontaka CSN med den frågan. Det är mycket man ska... Läs hela svaret
    • Adam

      Pyskologprogrammet?

      Hej Det är så här att jag i slutet av tvåan i gymnasiet bestämde mig för att plugga någonting inom psykologi och till slut så bestämde jag mig för psykolog. Jag hade dåligt koll på hur allting fungerade kring betyg och visste inte att ettans betyg skulle påverka mina meriter. Nu är det så här...

      Anna: : Hej, jag rekommenderar Högskoleprovet och Prövningar. om att med utländsk utbildning bli psykolog i Sverige är det osäkert om socialstyrelsen kommer kräva Kompletteringar som kanske inte ges som... Läs hela svaret
    • Yehya

      Studying in Denmark ?

      Hi ! I have a specific question, I'm living in Sweden and have a permanent resident and I am looking to study in Denmark , so must I pay the fee to the university or not ? Regards, Yehya

      Anna: : Hej! Vi har nu fått svar från en sakkunnig som lyder: Vor vurdering er, at det vil kræve en permanent opholdstilladelse i Danmark for at kunne studere gratis. Om man har permanent "uppeholdstillstånd" i Sverige... Läs hela svaret
    • Agnes

      Vilken är den bästa dansutbildningen?

      Vilket/vilka gymnasium har den bästa dansutbildningen i Sverige? Vilken är den bästa i Norden och vilken är den bästa i Europa?

      Lena: : Hejsan, oj, dessvärre har jag svårt att svara på din fråga med ett rakt svar. Starta med att kika på de skolor som har dansutbildningar inom Stockholm - dessa kan du hitta här - klicka på Hitta utbildning uppe i höger... Läs hela svaret
    • Molly

      Studera i Norden utan högskolekompetens?

      Hejsan! Jag går nu sista året på gymnasiet och på grund av sjukdom har jag dels missat och dels fått F i somliga kurser. Jag har inte avslutat Matte från år två, och jag har även F i Idrott. För övrigt vet jag inte vad jag vill utbilda mig till, och lutar mig mot att kanske studera in några...

      Lena: : Hejsan, oj, är inte sån expert på Norge direkt men jag vet att många svenska Komvux har distanskurser så du kanske kan lösa det på det viset. Du kan dessvärre inte gå på "Komvux" i Norge och vara skriven i Sverige. ... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga