1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej C!
    vad gäller kandidatexamina så kan varje lärosäte bestämma ganska mycket självt. Du kan få olika svar från olika lärosäten: högskolor och universitet. En av frågorna blir då - kommer du kunna söka till en kandidatkurs med rätt innehåll? Utan godkänt betyg i kandidatkursen med rätt innehåll kan man inte ta ut kandidatexamen.
    Att bygga upp sin egen examen (alltså skippa läsa ett program) är en osäker väg att gå. Du kommer behöva söka till varje kurs och varje gång riskera att inte komma in. Sedan när det blir dags att söka till en kandidatkurs, så kanske det visar sig att den ges endast inom ett program. I så fall kommer du behöva konkurrera om plats på programmet och sedan ansöka om Tillgodoräknande av tidigare utbildning.
    Med det sagt, så finns det många personer som lyckas bygga ihop sin egen kandidatexamen, utan att läsa på något program. Det går dock inte att på förhand lova att det kommer att lyckas.
    Att läsa på ett program är säkrare; inom programmet har du platsgaranti på de kurser som ingår. Du behöver inte tänka på att söka varje kurs: vilken kurs ska jag söka? Inte missa ansökningstiden? och vad gör man om man inte kom in på nästa kurs? - är frågorna som en person som bygger upp sin egen examen kan ställas inför.


    Sammanfattning
    Fundera på att läsa ett program. Om du inte vill eller kan göra det - invänta svar från de lärosäten där du vill ta ut kandidatexamen. Det är på det lärosäte där man läser sin kandidatkurs som man tar sedan ut kandidatexamen.

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga