Eken
    Hej!

    Läste på lite om urvalsgrupper på antagning och folkhögskola.nu och såg att det har kommit till nya regler 2022, men vart osäker då det står inte samlat någonstans.. kan du svara på om detta är folkhögskolans regler eller om det faktiskt är nya skolregler från Skolverket?

    1. Jag undrar kort sagt om man kan konkurrera med i urvalsgruppen BF och BII samtidigt?

    2. Långt sagt så undrar jag, som har kompletterat kurser men ännu saknar en kurs för högskolebehörighet(har 2300 godkända poäng), om jag söker till allmän kurs på folkhögskola, kommer jag då endast kunna konkurrera i BF?

    3. Om ja, borde jag då läsa klart min kurs på Vux och sen söka till allmän linje för att konkurrera med i båda grupperna? (Jag är rädd att det inte kommer vara möjligt efter att ha läst att folkhögskolan allmän kurs ger en högskolebehörighet endast om man inte har)

    4. För då kan man alltid läsa naturvetenskaplig linje, under rubriken allmän kurs. Kan man göra det om man inte har naturämnen trots att man är högskolebehörig? Och sen konkurrera med i båda BF och BII urvalen samtidigt?

    5. Om det inte går, kan man väl alltid läsa naturvetenskapligt basår på folkhögskola, men det är väl en profilkurs? Efter att man har läst profilkurs eller särskild behörighet på folkhögskola, konkurrerar man då i BF och i BII? Eller bara i BII med sina vanliga betyg samt intyg från folkhögskolan att man har särskild behörighet?

    Detta är väldigt viktigt för mig, då jag vill komma in på en utbildning med höga antagningspoäng men mina betyg, tom efter komplettering räcker inte till. Om jag kan läsa folkhögskolan kanske jag kan konkurrera, men då är det viktigt att jag faktiskt gör det möjligt för mig själv och följer reglerna så att jag kan konkurrera i BF, och i BII om det går. Så snälla kan ni svara på alla frågor så noga som möjligt?
    • Anna : Vi har nu fått svar från en sakkunnig - läs mitt utökade svar, nedan. Kort: ingen förändring är aktuell utan man kan, som tidigare, prövas i flera olika urvalsgrupper samtidigt, bl.a i BII och BF samtidigt.

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Ellen,
    vi ska samråda med några sakkunniga och återkommer så fort vi kan. Medan vi väntar på svar från experterna, så undrar jag om du har gjort Högskoleprovet? Även om du har gjort HP, så gör det ännu en eller flera ggr till - för att högsta resultatet gäller vid konkurrens i HP-urvalet.
    Vidare undrar jag också om du redan sökt och fick plats på en folkhögskola? I din fråga låter som att det är bara "börja läsa" på en allmän kurs eller på naturvetenskapligt basår på en folkhögskola men så är inte fallet - det är många ggr mycket svårt att få plats på en folkhögskola: många söker och de som inte har några som helst gymnasiestudier bakom sig prioriteras, så de som är klara eller nästan klara med gymnasiet eller är nära examensbevis från komvux riskerar att inte få plats på en allmän kurs.

    Det jag definitivt kan redan nu svara på är att Naturvetenskapligt basår på en folkhögskola ger inte grundläggande behörighet och placerar därför inte i BF-urvalet. För att kunna prövas i BF-urvalet så är det Omdöme om grundläggande behörighet från en folkhögskola som man måste ha och ett sådant omdöme ges i slutet av Allmänna kurser på gymnasial nivå. 
    Jag vill också "påpeka" en sak som jag vet ledde till missförstånd förut: när man ser 4.0 i Antagningsstatistiken (i BF-urvalet) så kan man tro att alla med högsta omdöme (4.0 är högsta möjliga omdöme från en folkhögskola) kom in på utbildningen men så är inte fallet. Att det står 4.0 i BF-urvalet betyder att "någon" eller några med det omdöme kom in (men många andra med samma omdöme blev utan plats). Exempel: om det finns 20 platser för sökande i urvalsgruppen BF och fler sökande i den gruppen som alla har 4.0, så är det endast 20 som kommer in och övriga blir utan studieplats.
    Vi inväntar svar från de sakkunniga och återkommer till dig snarast.

    Studie- och yrkesvägledare
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Ellen,
    vi har ännu (tyvärr) inte fått svar från de sakkunniga (på grund av semestrar som ännu inte är slut), men jag vill nu "svara" dig ändå så att du vet att vi inte har glömt dina frågor utan jobbar med att få svar på dem!
    Jag vill dock påpeka att man ska ha tillräckligt höga meriter för att komma in och att prövas i flera urvalsgruppen ger "i sig" inga fördelar. Jag menar så här: en och samma person kan ha examensbevis från gymnasiet, sedan konkurrenskompletterar via prövningar och även har omdöme om grundläggande behörighet från en folkhögskola + gör högskoleprovet. Hen kommer då prövas i många olika urvalsgrupper samtidigt men om hen har låga meriter i varje grupp, så kommer hen ju inte in. I varje urvalsgrupp har man en "ny chans", kan man säga och det stämmer men det ger inga "pluspoäng" att prövas i flera grupper. Det tar också tid att uppnå meriter så man kan prövas i flera grupper. Det kan hända att man ändå inte kommer in... tyvärr.
    Gör högskoleprovet så många ggr du kan! 
    Jag undrar också - var har du läst det du skriver om i din fråga om att omdöme om grundläggande behörighet från en folkhögskola placerar i BF "endast om man inte redan är behörig"... exakt var, på vilken webbplats har du läst det? Jag tror inte det stämmer och jag vill kolla upp exakt vad som står på den webbplatsen där du läste? Var god sätt in direktlänk i en kommentar till detta "svar" från mig.
    Tack på förhand!  

    Hej igen, vi fick nu svar från en sakkunnig från UHR, Universitets- och högskolerådet, som lyder: 
    "Några förändring rörande urvalsgrupperna och hur dessa hanteras är inte aktuella.Information om vad som gäller för urvalsgrupperna finns här>> Betygsurval - Universitets- och högskolerådet (UHR)
    Vill du inte använda dig av länkar använder du google som sökmotor och söker på begreppen ’betygsurval universitets och högskolerådet’. Första träffen leder dig till samma ställe som medföljande länk.
     
    Frågor om folkhögskolans system för sin olika typer av allmänna kurser riktas till Folkbildningsrådet.

    Med vänlig hälsning
    Antagningshandläggare
    Universitets- och högskolerådet

    Med utgångspunkt av den sakkunniges svar, så kan du även fortsättningsvis prövas i flera urvalsgrupper, t.ex i BF och i BII samtidigt. Du kommer prövas i varje urvalsgrupp i vilken du kvalificerar dig. Alltså om du har examensbevis från gymnasiet eller komvux kan du prövas i BI och/eller i BII och samtidigt (om du har omdöme om Grundläggande behörighet från en folkhögskola) kan du prövas i BF också. Och samtidigt också i HP, om du har resultat från högskoleprovet. 
    Av din fråga förstår jag att du är mycket nära möjlighet att ta ut examensbevis från komvux. Och du får i så fall gärna ta ut examensbeviset. Examensbeviset tar du ut "för livet", för att det kommer att gälla "för all framtid" och du kan använda examensbeviset i olika sammanhang - både när du söker olika utbildningar och när du söker jobb. 
    I vilken ordning (alltså om det är bättre för dig att ta ut examensbeviset från komvux först och omdöme om grundläggande behörighet från en folkhögskola - senare eller tvärtom), är svårt att svara på... - du kan kanske ta ut dem mer eller mindre samtidigt. Detta för att du kan kanske läsa en eller flera kurser hos komvux på distans samtidigt som du läser på folkhögskolans utbildning som leder dig till omdöme om grundläggande behörighet.

    Frågor och svar taggade med 'fysik2' (59 st.)

    • dobasloba

      Är det möjligt att läsa upp fysik 1+2 och matematik 4 i en termin?

      Hej! Jag kommer att försöka att komma in på läkarprogrammet VT25, men jag saknar behörighet för fysik 1+2 och matematik 4. Jag slutar gymnasiet ungefär mitten av maj, och jag undrade vad för möjligheter jag har att läsa in dom tre kurserna...

      Milla : : Hej,du får gärna höra med komvux i den kommunen där du är folkbokförd ang.i vilka former eller varianter som fysik1a och 2 kan läsas (på komvux i... Läs hela svaret
    • Wille159

      Att läsa matte 4 och fysik 2 efter gymnasiet?

      Var någonstans kan jag, och hur lång tid tar det att läsa matte 4 och fysik 2 efter gymnasiet? Bor i stockholm och är under 20 år gammal.

      Milla : : Hej,matematik 4 och fysik 2 är två kurser á 100 gymnasiala poäng var. En 100p.gymnasiekurs kan man på heltid läsa på fem veckor; alltså två sådana kurser... Läs hela svaret
    • LäkareR

      Förkunskapskrav Kemi 2, Biologi 2, och Fysik 2?

      Hej! Jag ska behörighetskomplettera för att komma in på läkarprogrammet och jag läste sam/hum på gymnasiet (gick ut -99). Jag har läst Naturkunskap B. Räcker det som förkunskapskrav för Kemi 2, Biologi 2, och Fysik 2? Jag tänkte tentera...

      Milla : : Hej, blivande läkaren! :)Du kan göra prövningar i gymnasiala kurser fysik2, kemi2 och biologi2 utan att ha läst några kurser på gymnasiet, över huvudet taget (och även... Läs hela svaret
    • lois

      Kan IGCSE ger mig behörighet?

      Jag har läst IGCSE och IB. Jag har sökt in till Läkarprogrammet där jag behöver ha läst fysik 2, men jag har bara läst Physics Extended på IGCSE och dock inte på IB. Min fråga är om jag har läst fysik i IGCSE, kan det ge mig...

      Milla : : Hej,du kommer få svar från Antagning.se ang.behörighetsfrågan (om du är behörig eller inte). Du kan kika på vad kursen fysik 2 (på gymnasiet) innehåller... Läs hela svaret
    • caroline

      Vilken ska vara min utökad kurs?

      Hej! Jag står i valet och kvalet med vilken kurs jag ska ta utökad i och vilka som ska vara med i min ind. val. Spelar det någon roll om jag tar engelska 7 eller fysik 2 som utökad kurs? I slutändan kommer jag ändå läsa fysik 2, matte 4 och engelska...

      Peter: : Hej Caroline,för att bli Advokat, måste man i grunden vara jurist med examen från juristprogrammet som är 4.5 årigt universitetsprogram. Särskild behörighet består av historia 1b... Läs hela svaret
    • elev

      Blir jag behörig till läkarprogrammet med E i fysik2 men F i fy1?

      Hejsan! Jag går andra året på natur och Fysik 1 vart en kurs som helt enkelt kom i klämm och jag fick underkänt (missade väldigt mkt). Däremot är jag säker på att jag kommer att få godkänt i fysik 2. Jag vill plugga till läkare, men jag undrar om jag blir behörig med F i fysik 1? Utifrån vad jag...

      Anna: : Hej J,du blir behörig om du får ut examensbevis och om du har godkända betyg i svenska 2,3, engelska 5 och fysik2, kemi2, biologi2 och matte4. Du kan ha F i fysik1a och... Läs hela svaret
    • En student

      Fysik 2 utan nedsänkt merit?

      Hej! Jag har läst ett basår men läste allt förutom fysik 2 som behövs för att komma in på drömutbildningen som har bland annat den grundbehörigheten. Finns det något sätt jag kan läsa fysik 2 utan nedsänkt merit? /En student

      Julia: : Hej Isabella,omdöme från en folkhögskola kommer inte påverka ditt meritvärde. Och inte heller betyg satta på högskole-nivå, om du läser fysik2 inom ett basår på... Läs hela svaret
    • SYV

      Vad menas med kurskombination på behörighetsvisaren?

      jag har en elev som är intresserad av att gå teknikprogrammet inriktning informations- och medieteknik för att sen läsa till civilingenjör. på skolverkets behörighetsguide står olika kurskombinationer och vad som krävs utifrån dessa...

      Anna: : Hej Lovisa!Civilingenjörsprogrammen, på de svenska lärosätena: högskolor och universitet, kräver (för särskild behörighet) godkända betyg i en kombination... Läs hela svaret
    • studerande

      Kan Fysik 2 och ma4 läsas utomlands?

      Hej! Jag ska bo i mitt hemland över sommaren. Där har jag tänkt läsa fysik 2 och matte 4. Jag behöver dem kurserna för ansökning till utbildning. Kan jag efter jag läst de få de tillgodoräknade i sverige eller hur funkar detta?

      Anna: : Hej Studerande!Innehåll i den svenska gymnasiekursen matematik 4 kan du se på matteboken.se/lektioner/matte-4Inom fysiken känner vi tyvärr inte ngn sida där man kan läsa kursen på... Läs hela svaret
    • Agnes

      Några konsekvenser för underkänt i fysik 1 men godkänt i fysik 2?

      Hej! Jag går tek/nat-basåret. Tyvärr fick jag underkänt på fysiktentan i fysik 1. Framtida tanken är att söka läkarlinjen. Skulle bara vilja dubbelkolla om det är så att det egentligen inte spelar någon roll när jag ska söka läkarlinjen om jag har klarat fysik 1 eller inte? Dvs kommer jag...

      Anna: : Hej Agnes,om du tar studiemedel så är det önskvärt att du får godkända betyg i alla kurser som du läser under tiden du får studiemedel (från... Läs hela svaret
    • Fatima

      Kan man läsa fysik 2 utan att läsa fysik 1 innan?

      Hej! Jag undrar, kan man läsa fysik 2 utan att ha läsa fysik 1 innan? Det programmet jag är intresserad av att söka till kräver endast fysik 2. Så kan man göra det? Eller bygger fysik 2 mycket på fysik 1 som gör att det inte går att...

      Anna: : Hej Fatima!gymnasiekurs fysik 2 bygger på kursen fysik1a - du kan läsa om det på skolverkets hemsida (om ämnet fysik på gymnasiet). Komvux kommer inte bereda dig plats på... Läs hela svaret
    • Moa

      Hur funkar det med byte från högskola till komvux?

      Hej! Jag studerar första terminen på universitet (grundlärarutbildningen). Våra 30 poäng är den här terminen uppdela på 4 delkurser värda 7,5 poäng var. Nu vill jag försöka uppnå min barndomsdröm om att jobba med...

      Anna: : Hej Moa!Fysik 2 är en gymnasiekurs á 100poäng och läses på heltid på fem veckor (eller på halvtid på 10 veckor), eller på 20 veckor i låg takt,... Läs hela svaret
    • Markus

      Byta programförbjudningsämne mot en annan?

      Hej ! Jag har för ett år sedan tagit studenten ur (Naturvetenskapsprogrammet), och med anledningen av många underkända ämnen så fick jag ett s.k. Studiebevis. Jag har sedan dess börjat med att komplettera upp mina betyg på Komvux så jag kan...

      Mikael: : Hej Markus!Fysik2 och Programmering1 är inte (på komvux) obligatoriska kurser. Du behöver inte ha de kurserna i ditt examensbevis från komvux. Du kommer inte ha betyget i Idrott och hälsa... Läs hela svaret
    • Alva

      Hur gör jag för att läsa fysik 2?

      Hej! Jag har valt natur-Sam på gymnasiet och går nu andra året. Jag har nu fått upp intresset för fysik och matematik och skulle därför vilja söka till civilingenjörsprogrammet. Problemet är att jag inte kommer läsa fysik 2 på...

      Julia: : Hej Alva,att läsa fysik 2 på heltid tar 5 veckor (man läser på heltid 20 gymnasiepoäng per vecka och kurser är på 100 poäng). Jag förstår att du tycker att det är... Läs hela svaret
    • Matilda

      Få behörighet till läkarprogrammet?

      Hej, jag är en tjej som tidigare har gjort en 3årig universitetsutbildning och även jobbat några år inom yrket. Har nu börjat intressera mig för läkaryrket men har desvärre inte behörigheten. Det som verkar saknas är kemi 2 och fysik 2...

      Julia: : Hej, kemi 2 och fysik 2 är 100p.kurser - så varje kurs läses på heltid på 5 veckor, om komvux i din kommun erbjuder den möjligheten. Se på komvux i din kommun om du kan anmäla... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga