christina

    Hej! Jag har länge försökt komma in på socionomprogrammet men har dessvärre lite lägre än medelmåttiga betyg. Högskoleproven funkar inte alls för mig heller. Är Internationell migration och etniska relationer (IMER) - inriktning Sociologi ett liknade alternativ om man önskar arbeta inom socialtjänsten eller migrationsverket? Skulle uppskatta om ni kunde rada upp skillnader och likheter och hur det ser ut i framtiden med jobb. Kan ni tipsa om andra liknade utbildningar? Tack på förhand!

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej,
    Socionomprogrammet är en unik utbildning - eftersom det är bara den som ger Yrkesexamen som Socionom; man kan inte uppnå socionomexamen på andra sätt än genom just socionomprogrammet. Socialtjänsten föredrar att i första hand anställa just socionomper; och kuratortjänster går också nästan uteslutande till socionomer (alltså personer med Yrkesexamen från socionomprogrammet) - i första hand pga de har djupa kunskaper inom Socialtjänstlagen + att arbetsgivare vet exakt vad socionomer läser på socionomprogrammet (som är i princip samma utbildning på olika lärosäten; kan finnas lite varianter t.ex "med storstadsprofil" ... men i mångt är det samma utbildning, oavsett på vilken ort man läser socionomprogrammet).
    Vill man jobba inom socialtjänsten eller som kurator - är det i princip endast en väg: via socionomprogrammet.
    Tips! sök på alla orter där programmet ges. Försök höja ditt meritvärde: t.ex genom prövningar. Om du idag ännu inte har max i meritpoäng (som är 2,5) - boka tid med SYV på komvux och diskutera hur du kan uppnå fler meritpoäng och hur du kan på bästa sättet försöka höja ditt meritvärde.

    IMER-programmet kan leda till jobben på Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Kommuner, Polismyndigheten och Tullverket. Exempel på arbetstitlar/arbetsuppgifter:
    Samhällsvägledare
    Integrationspedagog
    Integrationsvagleare

    Frågor och svar taggade med 'obligatorisk prao' (3 st.)

    • Student Development Manager

      Hur länge måste en elev minst vara på sin prao per dag?

      Hej! Jag undrar om det finns någon regel för hur länge en elev minst måste vara på sin praoplats för att det ska godkännas nu när prao är obligatorisk? Jag har en elev som har fått en praoplats med en arbetstid på fyra timmar per dag?

      Anna: : Hej Hanna,min första tanke är att se om arbetsplatsen kan utöka antal PRAO-timmar, så att det blir mer än 4; bl a med tanke på att eleven ska bättre få... Läs hela svaret
    • Jelena

      Har hört om Obligatorisk Prao?

      Hej, är det elevens, föräldrarnas, skolans eller vems ansvar att hitta en passande praoplats? Om en grundskola ej har haft prao förut - och nu ska ha, och ej har någon erfarenhet eller någon som håller i detta? är det kanske klasslärarens ansvar eller rektorns eller är det...

      Milla : : Hej Jelena,det är "huvudmannens ansvar" att se till att PRAO fungerar. Vem är huvudmannen? Det är olika - om det gäller kommunal eller privat (fristående) skola. I praktiken är det Rektor på... Läs hela svaret
    • Daniela

      PRAO hur hittar man platser till alla elever?

      Hej känner mig rätt förtvivlad: nu blir Prao obligatorisk och hur hittar man plats till alla elever? Vad gör man om det ej går att hitta plats till alla elever? Tacksam för alla tips! En förtvivlad grundskole-syv :( D.

      Daniel: : Hej Daniela, jo, det stämmer att >>> snart blir det obligatorisk PRAO för alla grundskoleelever. Men vi tycker inte det finns någon anledning till att bli förtvivlad. Ja, det är... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga