Mira

    Hej. Jag läste Samhällsprogrammet med inriktning Beteende på gymnasiet och har bland annat läst kurserna Psykologi 1, Psykologi 2a och Psykologi 2b. Nu är jag intresserad av att läsa någon kurs på universitet. Jag har hittat en kurs som heter Psykologi I, är det liknande Psykologi 1 som jag läst på gymnasiet? Kan det bli lite "kaka på kaka" om jag läser Psykologi I på universitet eller är det inte samma som jag läst på gymnasiet? Tack på förhand.

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Mira,

    nu är inte vi här på Fråga syv experter i just Psykologi, men enligt vad vi vet så är det inte samma saker man läser i gymnasiala kurser och i högskolekurser i psykologi.
    Det krävs inte att man har läst psykologi på gymnasiet - för att kunna läsa psykologi på högskolenivå; det skadar dock inte att ha läst lite psykologi på gymnasiet... så, vad jag vet så är inte det "samma sak" - du kan dock känner igen några begrepp och tankesätt, men man på högskolenivå går mycket mer på djupet.
    Vänligen
    Julia syv

    • : Okej, tack så jättemycket för snabbt svar!
    • : Lite fler frågor: 1. Jag är intresserad av psykologi och skulle vilja arbeta med det på något sätt, vilka jobb kan vara intressanta för mig? 2. Som legitimerad psykolog, vad kan man arbeta med?
    • Anna :

      Leg.psykologer arbetar för det mesta som psykologer på olika ställen - inom sjukvården t.ex på BUP, på Arbetsförmedlingen eller inom skolväsendet (skolpsykologer), men en psykolog kan också vidareutbilda sig till en Sexolog. För det måste hen klara av masterprogrammet i sexologi. En annan möjlig vidareutbildning för psykologer leder till yrket Psykoterapeut.

    • Anna :

      ang. "liknande psykolog" yrken - se gärna längst ner på Framtid.se/yrke/psykolog - Liknande yrken; finns ca 30 st. där.

    • : Tack för svar. Hur gör man för att bli psykiatrisjuksköterska, vilken utbildning krävs?
    • Julia :

      Psykiatrisjuksköterska är i grunden Sjuksköterska; man måste ha examen från sjuksköterskeprogrammet först; sedan kan man söka påbyggnadsutbildning till psykiatrisjuksköterska.

    • : De moment som ingår i kursen Psykologi I på universitet ingår även i Psykologprogrammet på universitet. Om man har läst Psykologi I (och blivit godkänd) betyder det att man inte behöver läsa samma moment i Psykologprogrammet? Eller behöver man ändå läsa det man redan läst? Ursäkta mina krångliga frågor :)
    • Anna : Om du blir antagen till psykologprogrammet, kan du ansöka om "Tillgodoräknande av tidigare utbildning" om du redan har godkända högskolepoäng; och du då får svar om du kan hoppa över några delar av den utb., som du kom in på - från de utbildningsansvariga.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'ta bort en kurs' (3 st.)

    • eric

      kan ja ta bort en kurs när jag går i 3an?

      Hej går på bygg och anläggningsprogrammet och är på sista året nu. men vill ta bort en kurs som ja valde. kunde välja mellan matte 2 engelska 2 osv men tog betong som ja hade i 2an och blev godkänd men nu har ja plåtslageri som är 100poäng i 3an och vill ta bort den kursen så kan ja det?

      Anna: : Hej Eric,när du skriver "ta bort", vad menar du exakt i så fall?Om jag förstår rätt, har du nu gått halva kursen och om du nu skulle sluta gå den kursen, är det mycket... Läs hela svaret
    • Alexander

      Jag vill ta bort en kurs, är det möjligt?

      Hej! Jag går tredje året på musik/estet och har en fråga. Jag har läst in fyra utökade kurser men vill ta bort en som inte är utökad, vilket är "Digitalt Skapande". Jag kommer få mer än de 2500 poäng som behövs för att gå ut gymnasiet, även om jag tar bort digitalt skapande. Går det att ta bort...

      Anna: : Hej Alexander, kursen Digitalt skapande är inriktningskurs på inriktningen Estetik&Media, inte på inriktningen Musik /och om du läser inriktning Musik - då är den kursen... Läs hela svaret
    • Anna

      F eller ta bort en kurs?

      Hej! Jag vet att man måste ha godkända betyg 2250 minst e. Men är det skillnad om man får f i 250 poäng eller tar bort 250 poäng? Vad är skillnaden? Sen undrar jag oxkå om IB, hur fungerar det om man vill kompletera med ”vanliga” kurser?

      Anna: : Hej Anna, jag är inte "hundra på" att jag förstår din nuvarande situation; det är rätt komplicerat och finna många regler som gäller för personer med Olika typer av gymnasiala... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga