Jacob

    Hejsan! Pluggar just nu inför högskoleprovet och samtidigt pluggar jag matte 3c på komvux. Min fråga är: Om jag skulle bli underkänd i matte 3c men få ett tillräckligt bra hp-resultat, kan jag då söka den linje jag behöver matten till (ekonomilinje) utan att vara godkänd i matte 3c. Enkelt skrivet: Måste man vara godkänd i matte 3 vid ansökningstillfället eller kollar man på behörighet i slutet av antagningsprocessen, alltså kan jag skriva E i matte efter ansökan?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej, jag undrar varför du läser matte 3c, och inte 3b?
    b-spår inom gymnasiematte är just inriktad på Ekonomi; och c-spår på Naturvetenskap. Det är lättare att få högre betyg i matte 3b, jämfört med 3c - du får ingen fördel (mer än att du kan kanske lite mer matte) om du skaffar dig betyget i matte 3c, jämfört med 3b. 

    *******
    Den formella behörigheten är dock: matte 3b eller 3c, inför ekonomiutbildningar på högskolenivå i Sverige; så, formellt sett går det bra med godkänt betyg i vilken kurs som helst - 3b ELLER 3c. 
    *******
    Sista dag att Komplettera sin högskoleansökan med betyg blir 18 juni 2020. Gör ansökan inom anmälningsperiod: 16mars- 15april 2020 och se sedan till att alla betyg som bekräftar att du är behörig till vald högskoleutbildning finns antagning.se tillgängliga senast 18 juni.

    • :

      En kompis som sa till mig att läsa 3c för det var ”svårare”. Litade på honom att det var rätt val.. 3c skulle hjälpa mig med hp matten lite också.

    • Julia :

      Jo, det går bra att för behörighet till ekonomiprogrammen ha godkänt betyg i matte 3c, men Mikaels svar är rätt: b-spår inom matte har ekonomiinriktning och betyget i matte 3b eller 3c kommer räknas in i ditt jämförelsetal (pga det krävs för Särskild behörighet); det är oftast så att man med samma kunskaper får högre betyg i matte 3b, än i 3c, t.ex om du får B i matte 3c, kan du troligtvis få A i matte 3b. Det är endast "en del av kursen" som är olika mellan matte 3b och 3c; i mångt och mycket är kurserna identiska. Fråga läraren som du nu har i mattekursen om det skulle gå bra att i slutet av kursen göra prov i matte 3b - detta för att du kan troligtvis få lite högre betyg och skillanad i ett steg i en 100p. kurs (t.ex om man får B i betyg i stället för C eller D i stället för E) blir + 0.1 (kanske inte så mycket men ändå kan i vissa fall utgöra skillnad på att komma in eller tyvärr inte komma in på sökt högskoleutbildning). Lycka till!

    • : Behöver bara E, ska söka in via hp provet.
    • Milla : Ok, men man kan prövas i både HP och i flera betygsgrupper, samtidigt; i varje urvalsgrupp har man en ny chans, så det är bra att kunna prövas i flera urvalsgrupper. Och det finns ingen anledning att inte få så högt meritvärde man kan få!
    • : Har inte tillräckligt bra betyg för att komma in med endast betyg.
    • Mikael : I så fall är det bra att du kan prövas även i HP-urvalet. FRåGA SYV håller tummarna för dig!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'passar inte in' (2 st.)

    • Moa

      Byta gymnasium?

      Hej! Jag går nu första året på det naturvetenskapliga programmet på en liten friskola. Jag är jättenöjd med linjen jag valt och vill fortsätta. Jag trivs dock inte så bra i skolan, då jag inte känner en enda person. Brukar oftast vara själv på både raster, lunchen och lektionerna. Detta...

      Anna: : Hej Moa,har du prata med kuratorn? Jag tycker det är en bra idé att gå prata med kuratorn. ang. den frågan du ställer: om att byta skola...Allmänt gäller: byta gymnasieskola mitt i läsåret... Läs hela svaret
    • Robin

      Antagning trots saknade kurser?

      Hej! Säg att jag skulle söka till ämneslärarprogrammet: idrott och hälsa men saknar ett ämne som är matte 2. Kommer jag bli struken för att jag är obehörig eller kan jag söka ändå och ha chans att bli antagen? /Robin

      Milla : : Hej Robin,lärarutbildningar ligger i Sverige på Högskolenivå och just högskoleutbildningar går strikt på "formell behörighet". Obehöriga får svar OBEHÖRIG och deltar... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga