Vanessa
    Jag har bestämt mig för att i vår studera till ekonom. Jag ska läsa in Matte 3b på komvux under hösten för att bli behörig. Jag har tänkt att läsa kursen på distans, men det kanske är smartare att läsa den på plats så jag har en mattelärare att fråga när jag behöver hjälp då jag har svårt för matte, tror du att det blir lättare att klara av kursen om man läser den på plats?

    Jag har redan studerat 1 år på universitet (till socionom) och vill därav inte vänta tills nästa höst då jag fortfarande lever på studielån.
    Det finns ett ekonomprogram på 3 år vid högskolan i Gävle som går helt och hållet på distans, vilket passar mig bra då jag helst inte vill flytta till en ny stad i nuläget. Linköpings universitet som ligger där jag bor nu erbjuder enbart civilekonomprogrammet till hösten och då blir ett 3-årigt ekonomprogram från och med våren ett bättre alternativ.

    Jag har läst på olika rankningar att högskolan i Gävle räknas som nr 24 av 26 i Sverige, och att skolan har generellt dåligt rykte. Kommer det att göra det svårare för mig att få jobb för jag har en examen därifrån istället för ex, Stockholms universitet?
    Jag hade tänkt att läsa en yrkeshögskoleutbildning till redovisningsekonom som ges i Linköping men tänkte om när jag läste att man aldrig kan bli behörig för att bli revisor efter den utbildningen, att man behöver en kandidatexamen inom minst 180 HP för att kunna bli revisor i framtiden. Därav är det nog bättre att läsa ett ekonomprogram på högskolan, och inrikta sig på redovisning på de valbara kurserna.

    En sista fråga, är det svårt att få jobb som ekonom överlag efter examen?
    Det finns ingen praktik på utbildningen, så kommer att sakna kontakter för att få jobb efter. Jag hör ofta om att det finns ett stort överskott på ekonomer då det utbildas ekonomer på i stort sett varje högskola som finns, men är det svårt att få jobb eller lätt generellt?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Vanessa,
    ang. på vilket sätt det är bättre /för dig/ att läsa matematik 3b, så har du säkert rätt - om du har svårt för matten, att det är lättare att läsa när man får delta i lärarledda lektioner. till hjälp i mattestudier kan du använda www.matteboken.se

    Ang. läsa till Ekonom och få jobb efteråt.
    Det vi vet om yrket Ekonom berättar vi om på framtid.se/yrke/ekonom; kika gärna också på Ekonomiyrken >. Du ska söka jobb som ekonom om 3,5 år... och ingen kan med säkerhet svara på frågan om hur arbetsmarknaden i Sverige ser ut då.
    Det som underlättar när man söker jobb är om är Flexibel: kan tänka sig att flytta till en annan ort; ta kortare vikariat; deltidsjobb och jobben som inte direkt motsvarar ens utbilnding och/eller önskemål.

    Ang. vilken högskola man ska läsa på...
    Varje arbetsgivare bestämmer själv med vilken ekonomiutbildning som hen vill anställa. Är det konkurrens om jobbet, kan arbetsgivaren välja vem hen vill -och vilken högskola just den arbetsgivaren tycker är bättre än en annan högskola, är omöjligt att veta. Det är mycket slump och tillfälligheter som spelar roll...

    Vänligen
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'genusvetenskap' (4 st.)

    • SYV-besökare

      Ett yrke som kombinerar många olika intressen?

      Jag har en elev som är intresserad av media, kommunikation, journalistik, film, psykologi samt genusvetenskap. Skulle ni kunnat ge förslag på något yrke som på något sett inkluderar flera av de intressen? tack så mycket på förhand! S.

      Daniel: : Hejsan, jag vill råda din elev att kika på många olika yrken - på www.framtid.se finns det cirka 2.ooo yrken beskrivna. Utbildningar som på olika sätt... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Svårt att få jobb med kandidatexamen i genusvetenskap?

      Hej jag har kontakt med en person som har kandidatexamen i genusvetenskap från ett svenskt universitet och som i dagens läge arbetar med ngt. helt annat /som personlig assistent/. Var kan personen söka jobb och vad gör man om man inte får ngt. jobb? Personen i fråga har sökt ett stort antal...

      Milla : : Ett tips är att kika på alternativet Läsa vidare, på avancerad nivå eller skaffa sig ännu en kandidatexamen inom ett annat område (och det är möjligt man kan ta in en del av kurser från sin befintliga kandidatexamen in i en ny examen).
    • Marcus

      Statsvetare på genusvetenskap?

      Hej. Jag har för 10 år sedan läst 45 (nya) poäng genusvetenskap. Nu funderar Jag på att plugga igen. Jag har därför 2 frågor. 1. Då jag avslutade Genus B efter halva kursen, måste jag läsa om första halvan av B, det ser ut som om upplägget är högst varierat på olika skolor och därför...

      Mikael: : Om du vill ta ut Kandidatexamen råder jag dig ta kontakt med just det lärosätet där du planerar läsa kandidatkurs och ta ut examen. Pga det akademiska friheten ser reglerna ej identiska ut på... Läs hela svaret
    • Gäst

      Utbytesstudier för en student på Lunds universitet - hur går det till?

      Hej jag söker svar på frågan - en student på genusvetenskapliga programmet på Lunds Universitet vill åka iväg en termin som utbytesstudent. Hur går det till? Vad måste man tänka på? vad måste göras, när och hur? tusen tack för ett snabbt svar! :)

      Milla : : Hej, gå in på den här sidan>> där du ser med vilka universitet i andra länder som Lunds universitet har avtal med om utbytesstudier. Mycket bra reIevant... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga