K
    Hej

    Jag har en fråga angående studier utomlands. Det är så att man betalar många avgifter för anmälan, årsavgifter och mycket annat till en utbildning i universitet utomlands. Vem betalar dessa avgifter egentligen? Är det CSN? Fråga gäller inte bostad och liknande då CSN betalar varje månad för dessa.

    Tack
    • Jelena : CSN betalar inte för "vilka som helst" studier utomlands. CSN utreder om de ska betala eller inte. Det är många studier utomlands, som CSN ej betalar ngt. för, alls. Då får man antingen hitta "egna medel" eller avstå från att studera.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej K,

    det finns ej någon automatisk rätt att få ersättning för studier utomlands (avgifter mm). Det löses "från fall till fall"; i grunden är det ditt eget ansvar att fixa det; och har man inte råd - så kanske man jobbar först och sparar pengar och söker studier sen; eller inte studerar just på de utbildningar där man inte har råd att betala avgifter.
    Du kan också fråga på den skolan utomlands, där du vill studera, om de har några tips att ge (många skolor erbjuder möjlighet - eller förmedlar möjlighet att låna pengar med förmånliga villkor: så att man betalar tillbaka sen).
    Du kan också söka stipendier, försöka låna pengar av vänner och familj eller spara pengar så att det sedan räcker till de studier som du vill åta dig.

    Hänvisning/lästips: csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/utlandsstudier - läs där och du kan också kontakta CSN med din fråga.

    Bästa hälsningar
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga