1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Emma!
    det finns inte några generella för- eller nackdelar om vi jämför studier på en folkhögskola respektive på komvux - vad gäller söka sedan till studier utomlands. Om du uppnår högskolebehörighet genom folkhögskolestudier (får ut Omdöme om grundläggande behörighet) kan du sedan få Intyg från UHR, se information på uhr.se/studier-och-antagning/Studier-utomlands/Intyg-for-utlandsstudier
    Vad de enskilda skolorna utomlands anser om behörighet kan vara olika från en skola till nästa. Som sagt, allmänt finns inga regler eller för- eller nackdelar som jag kan berätta om.
    Du får gärna kontakta den skolan utomlands som du vill söka till och få mer information från den skolan ang.hur de önskar att du ska bekräfta att du är behörig.
    Jag vill passa på och påminna om att det kan krävas någon form av "särskild behörighet" som kan vara vissa godkända kurser, tester/prov och/eller viss tidigare arbetslivserfarenhet (kolla upp det - sök info från den skolan utomlands som du vill komma in på). Jag tänker också på språkkunskaperna... Vad kommer undervisningsspråk vara på din utländska utbildningen? Du måste kunna det språket väldigt bra - för att hänga med under hela utbildningen. Sedan rekommenderas det att även kunna "landets språk" (exempel: om man läser på engelska i Frankrike, så är det en stor fördel att även kunna franska) - det är inte alltid möjligt att klara sig på endast engelska.
    Jag vill också påminna dig om att kolla upp möjlighet att med utländsk utbildning sedan jobba i Sverige (om det är din plan). Vissa utbildningar och yrken är ganska "landsspecifika", t.ex är lagar olika i olika länder och juridisk utbildning från ett land kanske inte accepteras i ett annat land. Många ggr kan man komplettera sin utländska utbildning men inte alltid. Så, ibland måste man i ett nytt land läsa "samma utbildning" på nytt, för att annars får man inte lov att utöva sitt yrke.
    Allmänt sett så är det ofta fördelaktigt att läsa högre utbildning i samma land där man sedan vill jobba (detta för att utbildningar anpassas till landets regler och förhållanden på arbetsmarknaden i det aktuella landet).
    Med det sagt, så är det ändå många som utbildar sig i ett land och jobbar sedan i ett annat land, men det är bra att på förhand titta närmare på vad som gäller i just ditt blivande yrke, så att du inte får en överraskning sedan som du inte var beredd på.
    Hoppas mitt svar blir till hjälp!
    Lycka till med dina studier!

    Frågor och svar taggade med 'genusvetenskap' (4 st.)

    • SYV-besökare

      Ett yrke som kombinerar många olika intressen?

      Jag har en elev som är intresserad av media, kommunikation, journalistik, film, psykologi samt genusvetenskap. Skulle ni kunnat ge förslag på något yrke som på något sett inkluderar flera av de intressen? tack så mycket på förhand! S.

      Daniel: : Hejsan, jag vill råda din elev att kika på många olika yrken - på www.framtid.se finns det cirka 2.ooo yrken beskrivna. Utbildningar som på olika sätt... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Svårt att få jobb med kandidatexamen i genusvetenskap?

      Hej jag har kontakt med en person som har kandidatexamen i genusvetenskap från ett svenskt universitet och som i dagens läge arbetar med ngt. helt annat /som personlig assistent/. Var kan personen söka jobb och vad gör man om man inte får ngt. jobb? Personen i fråga har sökt ett stort antal...

      Milla : : Ett tips är att kika på alternativet Läsa vidare, på avancerad nivå eller skaffa sig ännu en kandidatexamen inom ett annat område (och det är möjligt man kan ta in en del av kurser från sin befintliga kandidatexamen in i en ny examen).
    • Marcus

      Statsvetare på genusvetenskap?

      Hej. Jag har för 10 år sedan läst 45 (nya) poäng genusvetenskap. Nu funderar Jag på att plugga igen. Jag har därför 2 frågor. 1. Då jag avslutade Genus B efter halva kursen, måste jag läsa om första halvan av B, det ser ut som om upplägget är högst varierat på olika skolor och därför...

      Mikael: : Om du vill ta ut Kandidatexamen råder jag dig ta kontakt med just det lärosätet där du planerar läsa kandidatkurs och ta ut examen. Pga det akademiska friheten ser reglerna ej identiska ut på... Läs hela svaret
    • Gäst

      Utbytesstudier för en student på Lunds universitet - hur går det till?

      Hej jag söker svar på frågan - en student på genusvetenskapliga programmet på Lunds Universitet vill åka iväg en termin som utbytesstudent. Hur går det till? Vad måste man tänka på? vad måste göras, när och hur? tusen tack för ett snabbt svar! :)

      Milla : : Hej, gå in på den här sidan>> där du ser med vilka universitet i andra länder som Lunds universitet har avtal med om utbytesstudier. Mycket bra reIevant... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga