1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,
    om du menar Basår på högskola eller universitet, då behöver du Grundläggande behörighet (t.ex Examensbevis med godkända betyg i svenska 2,3 och engelska 6) och matematik 2 eller 3 - godkänt betyg i.
    Alla svenska lärosäten: högskolor-universitet kräver, för behörighet till deras tekniska eller naturvetenskapliga basår, godkänt betyg i gymnasial kurs matematik 2, men några kan även kräva godkänt betyg i matematik 3. Eftersom "basår på högskolenivå" är de så kallade För-utbildningar (inte riktiga högskoleutbildningar), får varje lärosäte bestämma mycket självt. Alltså behörighet, antagningsvillkor, frågor kring platsgaranti och innehåll i basåren kan variera rätt mycket från ett lärosäte till ett annat.

    Annars kan man också se att komvux kan sätta ihop kurser och kalla de utbildningar för "basår"; och även folkhögskolorna kan erbjuda "basår" - på komvux och folkhöskola läser man riktiga gymnasiala kurser; men på komvux får man Betyg och på folkhögskolorna - Omdöme.
    Studier på högskolornas/universiteternas basår och på komvux-basår och på folkhögskolornas basår kan ge samma behörighet till vidarestudier. Man får noga se vad innehållet i basåret är; vid frågor kontaktar man personal på den skolan där basåret ges.

    Frågor och svar taggade med 'bibehållen studieplats' (2 st.)

    • Marcus

      Studieuppehåll pga medicinska skäl?

      Hej! Jag läser tredje terminen på ett universitetsprogram och ska göra en praktik i September. Det är dock så att jag har mått psykiskt dåligt under en längre tid pga. av symtom som jag tror beror på ADHD. För några månader...

      Julia: : Hej Marcus,det är en fråga du måste ställa till just ditt universitet. svar du får från ditt universitet kan bero på hur läkare har formulerat sig i sitt utlåtande - om de... Läs hela svaret
    • Johanna

      Vad ska jag göra?

      Jag fick tips förut av er på Fråga SYV att söka flera utbildningar som jag var intresserad av och sedan höra av mig till er igen. Jag har blivit antagen på en skrivarkurs på distans som är på heltid. Jag har dock ett år kvar på min högskoleutbildning som förskollärare. Vad ska jag göra? Ska jag...

      Julia: : Om du har råd att betala och vill gå skrivarkursen, fråga i så fall på förskollärarprogrammet om du kan få ta studieuppehåll med garanterad plats, så att du kan senare återuppta den utb.  

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga