Julian
    Hej!

    Om jag studerar läkarprogrammet utomlands (inom EU) i ett par terminer och sedan blir antagen till läkarprogrammet i Sverige (t.ex. Karolinska Institutet), kan jag då tillgodoräkna de utländska högskolepoängen jag samlat och använda dem inom programmet (för vissa kurser) här i Sverige?

    Tack på förhand!

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Julian,
    du behöver i så fall ansöka om "tillgodoräknande av tidigare utbildning" på den institutionen där du blir antagen till ett svenskt program - och de utbildningsansvariga kommer då titta noga på de dokument som bekräftar din tidigare utbildning och fatta beslut om vad som kan tillgodoräknas. Problemet är ofta att det är "delar av kurser" eller kurser som ligger spridda i mitten av programmet som skulle kunna tillgodoräknas - så utbildningen blir inte kortare... och under de veckor som man inte läser pga man redan har fått "godkänt" på kursen - har man inte rätt till studiemedel... så tappar man inkomst - om man inte kan få jobb under just de veckorna... - så det är många ggr rätt så "jobbigt" att tillgodoräkna sig tidigare utbildning och det finns många exempel på att folk läser hela programmet, även om det i princip vore möjligt att tillgodoräkna sig delar av programmet.

    Frågor och svar taggade med 'två examina' (2 st.)

    • Diana

      Vad gör de olika högskole/universitet exam för skillnad?

      Vad gör det för skillnad om man plugga till kandidat + evtl. master eller pluggar bara en till högskoleexam? Tänker främst om det på något sätt skiljer sig ifrån varandra och kan påverka en till framtida jobbtillfällen.

      Milla : : Hej,masterprogrammen ligger på Avancerad nivå (till skillnad från de programmen som ligger på grundnivån). På den avancerade nivån fördjupar man sig... Läs hela svaret
    • Olivia

      Dubbelexamina onödigt eller inte?

      Hej! Jag studerar för tillfället till en kandidat i kriminologi med sociologi som breddningsämne. Jag undrar om det skulle gynna mig att ta ut en kandidat i sociologi också eller är det bara dumt eftersom båda utbildningarna är samhällsvetenskapliga? Mvh, Olivia

      Anna: : Hej Olivia; det är inte fel att ha två kandidatexamina (om möjlighet finns och inte tar för mycket resurser från dig) - det kan gynna dig i arbetslivet, tycker jag.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga