Felicia
    Hej,

    Jag läser ekonomilinjen på gymnasiet och ska nu skriva mitt gymnasiearbete men har kommer inte på någonting som jag kan skriva om, därför frågar jag nu efter tips! Jag behöver kunna koppla mitt ämne till ekonomi eller juridik (kan vara företagsekonomi, marknadsföring, entreprenörskap, juridik).

    Jag är även väldigt intresserad av sport, speciellt truppgymnastik och skulle gärna vilja skriva något om det men kan inte komma på något ämne där jag kan koppla sporten till ekonomi/juridik.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Felicia,

    Studie- och yrkesvägledare är inte ekonomer, jurister eller idrottsvetare... så vi kan egentligen inte säga ngt. inom det som din fråga handlar om. Du borde komma på ngt. som du är Intresserad av och stämma av med din handledare för Gymnasiearbete, som ska godkänna både temat och frågeställningar för ditt GA.
    Men som "privatperson" kan jag tipsa om att kanske undersöka hur mycket pengar som finns inom idrottsgrenen "gymnastik": kan gymnaster leva på sin idrott som proffs? eller måste de ha en annan försörjning?
    Vilka lagar styr idrott? Vad får idrottsutövare göra och vad får hen inte göra? - det är den juridiska aspekten... Sponsring - lagar kring det? Kan vem som vill bli sponsor för en idrottare? T.ex en organisation som uppmanar för våld mot ngn folkgrupp - om den vill bli sponsor för en idrottare, är det OK? eller inte? Alltså, undersök lagstiftning kring sponsring och finansiering kring idrottsutövandet.
    Ålder på idrottare - får de vara hur unga som helst? När får man tävla på proffs-nivå, är det någon åldersgräns? är det samma i alla länder?

    tips! prata med idrottsläraren på din skola - be honom/henne om råd. ta kontakt med gymnastikförbundet - fråga dem om tips!

    De här gymnasieskolorna erbjuder NIU i trupp-gymnastik; Och de här gymnasieskolorna erbjuder RIG i trupp-gymnastik
    ... lärare i gymnastik på de skolorna (länkarna ovan) borde kunna ge dig bra tips.
    Förklaring på vad NIU och RIG är - se gymnasieguiden.se/informeras/kombinera-ditt-idrottsintresse-med-din-gymnasieutbildning

    Frågor och svar taggade med 'vvs-&fastighet' (3 st.)

    • Carl

      VVS-Ingejör, kan man endast läsa Mattte 2?

      Jag läser i ettan på VVS och Fastighetsprogrammet. Jag skulle kunna tänka mig bli VVS-Ingenjör i framtiden och har sett att man behöver läsa till Matte 2 för att komma in på yrkeshögskolan. Jag vet att man kan läsa till Matte, Svenska och Engelska för att få högskolebehörighet. Går det bra...

      Anna: : Hej Carl;om din skola kan erbjuda dig läsa matte 2, så kan du läsa den kursen. Du behöver inte samtidigt läsa svenska 2,3 och/eller engelska 6, om du inte vill. Det är inte ett... Läs hela svaret
    • Yus

      Hoppat av gymnasiet måste man läsa 2500 för att söka högskola ?

      Måste jag har 2500 poäng för att söka till högskolan om jag hoppat av gymnasiet ? Kan jag inte läsa upp grundläggande behörighet + särskilda behörighet och få snitt betyg från komvux ?

      Melina: : Hej Yusra! Nej du behöver inte ha godkända betyg i 2500 för att vara behörig till högskola/universitet. Det du behöver är följande: Gemensamma krav... Läs hela svaret
    • Marcus

      Angående vvs och fastighets programmet?

      Hej! Går rakt på sak och kanske en konstig fråga men endå!(; Om man går vvs och fastighets programmet lär man sig allt från början då? Eller förväntar sig läraren/lärarna att man ska ha en del kunskap innan man kommer? Kan inte mycket om vvs, men vill givetvis lära mig! Tacksam för svar!

      Milla : : Hej Marcus! Du behöver inte kunna någonting om VVS, när du söker VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet. Du får lära dig allt från början. Du behöver inte vara... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga