Veronica
    Hej, jag går kommer att läsa ib-programmet som är helt på engelska och kommer att därefter läsa till läkare här i Sverige. Jag undrar ifall det finns universiteter här i Sverige som erbjuder kurserna helt på engelska för att utbilda sig till läkare?
    Jag undrar även hur mycket poäng man behöver ha från ib-linjen för att komma in på läkarprogrammet i Sverige?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Veronica,

    i Sverige ges läkarprogrammet endast på svenska, alltså undervisningsspråk är Svenska. Jag kan tänka mig att viss portion kurslitteratur blir på engelska, men inte all kurslitteratur.
    Mitt råd är att du läser så mycket fysik, kemi, biologi och matematik som möjligt och samtidigt försöker få så höga betyg som möjligt.
    Exakt vad som kommer att krävas för att komma in på läkarprogrammet om 3 år, är det ingen som idag kan svara på. Förändringar i reglerna kan inträffa.
    Om du är säker på att du vill läsa just läkarprogrammet och just i Sverige, kan det vara "bättre" för dig att läsa NA/naturvet.programmet, inirktning Naturvetenskap och inte IB-programmet. Detta för att svensk gymnasieutbildning kommer anpassa sig i fall behörighetskraven till läkarprogrammen i Sverige skulle t.ex förändras. Det kommer inte IB-programmet (som är ett internationellt program) att göra.
    Vidare är det också lättare att bedriva högre utbildning på samma språk som man läste sin "lägre" utbildning på; jag menar eftersom läkarprogrammet ges på svenska, då är det, enligt min mening, fördelaktigt att läsa gymnasial utbildning på svenska också.

    Hänvisning/länktips:

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga