Veronica
    Hej, jag går kommer att läsa ib-programmet som är helt på engelska och kommer att därefter läsa till läkare här i Sverige. Jag undrar ifall det finns universiteter här i Sverige som erbjuder kurserna helt på engelska för att utbilda sig till läkare?
    Jag undrar även hur mycket poäng man behöver ha från ib-linjen för att komma in på läkarprogrammet i Sverige?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Veronica,

    i Sverige ges läkarprogrammet endast på svenska, alltså undervisningsspråk är Svenska. Jag kan tänka mig att viss portion kurslitteratur blir på engelska, men inte all kurslitteratur.
    Mitt råd är att du läser så mycket fysik, kemi, biologi och matematik som möjligt och samtidigt försöker få så höga betyg som möjligt.
    Exakt vad som kommer att krävas för att komma in på läkarprogrammet om 3 år, är det ingen som idag kan svara på. Förändringar i reglerna kan inträffa.
    Om du är säker på att du vill läsa just läkarprogrammet och just i Sverige, kan det vara "bättre" för dig att läsa NA/naturvet.programmet, inirktning Naturvetenskap och inte IB-programmet. Detta för att svensk gymnasieutbildning kommer anpassa sig i fall behörighetskraven till läkarprogrammen i Sverige skulle t.ex förändras. Det kommer inte IB-programmet (som är ett internationellt program) att göra.
    Vidare är det också lättare att bedriva högre utbildning på samma språk som man läste sin "lägre" utbildning på; jag menar eftersom läkarprogrammet ges på svenska, då är det, enligt min mening, fördelaktigt att läsa gymnasial utbildning på svenska också.

    Hänvisning/länktips:

    Frågor och svar taggade med 'två examina' (2 st.)

    • Diana

      Vad gör de olika högskole/universitet exam för skillnad?

      Vad gör det för skillnad om man plugga till kandidat + evtl. master eller pluggar bara en till högskoleexam? Tänker främst om det på något sätt skiljer sig ifrån varandra och kan påverka en till framtida jobbtillfällen.

      Milla : : Hej,masterprogrammen ligger på Avancerad nivå (till skillnad från de programmen som ligger på grundnivån). På den avancerade nivån fördjupar man sig... Läs hela svaret
    • Olivia

      Dubbelexamina onödigt eller inte?

      Hej! Jag studerar för tillfället till en kandidat i kriminologi med sociologi som breddningsämne. Jag undrar om det skulle gynna mig att ta ut en kandidat i sociologi också eller är det bara dumt eftersom båda utbildningarna är samhällsvetenskapliga? Mvh, Olivia

      Anna: : Hej Olivia; det är inte fel att ha två kandidatexamina (om möjlighet finns och inte tar för mycket resurser från dig) - det kan gynna dig i arbetslivet, tycker jag.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga