Bruno

    Hej, jag går i årskurs 9 och älskar matematik. Jag har inte officiellt fått betyg i några gymnasiekurser än men har deltagit i en matematiktävling (HMT) och kommit till final. Jag har hört talas om ett program som heter mattespets men endast funnit grundläggande information om programmet och dess innehåll (några tips var jag kan finna mer info?). Jag har relativt lätt för matematik och stort intresse inom området och skulle därmed vilja söka till programmet. Det ända problemet är att det skulle ta mig 1 timme och 30 minuter att resa dit med tåg, varje morgon och eftermiddag. Jag har funderat på saken men kan ej bestämma mig "ifall det skulle vara värt det". Det är bla väldigt ensamt att inte känna någon med liknande intressen som mig men vet inte ifall jag skulle klara av 1 timme och 30 minuters resa två gånger varje dag. Jag vet inte hur jag ska förhålla mig till frågan, några tips?

     

     

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Bruno!
    Matte "spets" på gymnasiet betyder att ämnet matematik kommer ha högt prioritet och de eleverna som klarar av alla gymnasiala kurser i matte innan utbildning på gymnasiet är slut, får ofta möjlighet att börja läsa högskolematematik redan på gymnasiet.
    Till utbildningar i "matte spets" brukar man göra antagningstester; det är alltså inte alla som söker som också kommer in. Att ha läst gymnasiala kurser redan på grundskolan är inget krav för att kunna komma in på matte spets.
    Vad gäller pendla så långt som du beskriver i din fråga så är det "på gränsen till alldeles för långt". Prata med dina vårdnadshavare om de skulle vara OK med att du i veckorna bor på skolorten och kommer hem på helgerna.
    Sök flera olika gymnasiealternativ. Vi avråder ifrån att söka få alternativ och absolut ifrån att söka ett enda alternativ. Av olika anledningar kan det bli så att man inte kommer in och har man sökt till endast en skola och en utbildning på den skolan, och inte kommit in - då står man sedan utan gymnasieplats.
    Fundera också på att kanske söka till NA/naturvetenskap eller TE/teknikvetenskap (vanliga utbildningar, ej spets, men på de inriktningar läser man mycket matte - upp t o m matematik 4 är obligatoriska kurser; ofta finns möjlighet att läsa även matte 5 och matte specialisering (som man kan läsa flera gånger med olika innehåll).
    Man behöver alltså inte nödvändigtvis läsa matte spets på gymnasiet för att läsa mycket matte. Du kan även bedriva självstudier i matte - finns en mycket bra gratis sida för det, www.matteboken.se (som du kanske känner till redan).

    Frågor och svar taggade med 'alla yrken' (3 st.)

    • Thomas

      Spetskompetens?

      Hej! Jag är relativt ny Studie- yrkesvägledare på vuxenutbildningen. Min chef önskar att jag kommande år utvecklar några områden med spetskompetens. Har ni några förslag på områden som skulle vara bra att vara specialiserad inom?...

      Milla : : Hejsan,så roligt att du är min kollega - SYV! En komvux-syv behöver ha många kompetenser och det finns fler specialiseringsområden än det finns möjlighet (tid) att bli specialist inom,... Läs hela svaret
    • Vägledare

      Hur många yrken finns det?

      Hej jag är studie-och yrkesvägledare som fick en fråga från en elev om Listan på Alla yrken, utan några undantag - alltså en all-omfattande lista på samtliga yrken. Alla tips är välkomna! mvh SYV

      Julia: : Hej!vilken rolig fråga!Det är omöjligt att skapa en allomfattande lista på yrken. Jag kan försöka förklara varför det är omöjligt. Men jag vill börja med att på... Läs hela svaret
    • toto

      Vad händer när man blir reserv?

      Hej! Om man söker till flera program i olika ställen samtidigt så man få reserv på ett val bara eller kan man få reserv på flera val också? vad händer med de utbildningar som jag satt under om jag blir reserv på en annan utbildning?

      Vägledare: : Hej, som jag tolkar din fråga så är mitt svar, nedan, kommer hjälpa dig:På antagningens hemsida kan man läsa att man kan stå i reserv till högst 210 hp.Och det motsvarar 7 st.... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga