Simon
    Hej!
    Jag vill verkligen börja studera igen till hösten men är tyvärr väldigt begränsad till mina betyg och högskoleprovsresultat.
    Har ett HP på 0.65 och ett meritvärde på endast 13.5.
    Har läst bla. upp till Eng B, Sv B och Ma B.
    Kan verkligen se mig själv jobba med de mesta förutom med barn/ungdomar.
    Tycker det är intressant med teknik, samhällsfrågor, entreprenörskap och "människofrågor"(personal & arbetsliv etc.)
    Kan de finnas nån möjlighet att komma in på en utbildning på en Högskola med nått av dessa som inriktning?
    Kollar dagligen på studera.nu men finns så mycket som man inte vet så mycket om.
    Var jag studerar är inte viktigt alls.
    Skulle vara super med lite tips och vägledning.
    Måste finnas nått väll?

    /Ångestladdad pojke

    3 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Simon,
    jag vill börja med det viktigaste först - Har du fått ett Slutbetyg från gymnasiet? (eller ett Samlat betygsdokument)? Varför jag tycker det är så viktigt? Jo, för att i fall du inte fick ut ett Slutbetyg - då är det bråttom. Den möjligheten försvinner i slutet av juni i år och senare kan man enbart läsa mot Gymnasieexamen vilket ställer högre krav.
    Första fråga är: har du Grundläggande behörighet till högskolestudier? För att ha det måste du ha Slutbetyg (eller gymnasieexamen) med minst 90% poängen godkända.
    Nästa fråga är - Särskild behörighet (olika krav för olika utbildningar).
    Och i tredje hand kommer det frågan om Konkurrens - man kan konkurrera med betyg och/eller med resultatet av Högskoleprovet.
    Råder dig göra om Högskoleprovet. Man brukar få högre resultat för varje nästa gång man gör HP (upp till femte gång).
    Det är bra att du tittar på www.studera.nu - där alla högskoleutbildningar finns. En bra idé kan vara att titta även på separata Kurser (och inte bara program). Det är många gånger lättare att komma in på en enskild kURS. Sedan kan man bygga upp sin utbildning av separata kurser.

    Ett annat alternativ är - yrkeshögskola. Hela utbudet finns på www.yhguiden.se

    Det är bra att du är flexibel i fråga om utbildningsort, då har du fler alternativ.
    Jag vill lägga ett gott ord för Yrkeshögskola: det är generösare behörighetskrav (och man kan ev. komma in även som obehörig); det är minst 25% LIA, lärande i arbete (praktik) och det är väldigt goda resultat i % av f d studerande som får jobb (mellan 85 och 90%) efter en yrkeshögskoleutbildning.

    Jag råder dig titta in på www.yhguiden.se - just nu finns det 675 utbildningar där med start höstterminen 2015. Jag hoppas du hittar några utbildningar som du vill söka till.

    Det är oberoende av varandra antagning till högskola & till en yrkeshögskola - du kan därför söka till både och - och välja sedan bland alla de alternativ som du kommer in på.
    Du kan komma in på en högskoleutbildning och flera yrkeshögskoleutbildningar samtidigt.

    Du är välkommen att höra av dig när du har tittat igenom utbudet av yrkeshögskoleutbildningar och glöm inte att se vad din utbildningsdokument heter - Slutbetyg eller Samlat betygsdokument (jag vill få fram om du har Grundläggande behörighet till högskolestudier).

    Önskar dig stort lycka till!
    Vi hörs!
    Mikael SYV




    • : Jag är godkänd och mer än godkänd i mitt slutbetyg - jag har inga icke godkända betyg.
    • : Gick bygg så jag har alla ämnen där sen la jag till Eng B och Ma B bla.
    • : De här med kurser. Är de möjligt att lägga ihop ett eget program?
    • : ...och det här med YH så får jag känslan av att du är väldigt låst när du gått ut skolan till typ ett yrke.
    • Liselotte : Jag skriver ett nytt svar till dig nu. *L* :-)
    • : Vad bra :)
    Läs alla kommentarer
    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hej Simon,
    du, som gick Bygg, se till exempel på den här utbildningen http://www.yhguiden.se/utbildning/work-for-you-i-sverige-ab/bygginstallationssamordnare här kan du bygga vidare på din gymnasial utbildning.
    Frågan är om du vill byta helt och inte söka någon utbildning som har med bygg att göra?

    På det sättet - att vara "låst till ett yrke" så är det ingen skillnad mot högskoleutbildningar, tycker jag.
    T.ex. LÄKARE - är ju väldigt låst till att jobba som just läkare *L* :-)
    Och Studie- & yrkesvägledare (som är en 3 årig högskoleutbildning) är ju också ganska "låst" till vägledning. Dock känner jag till några SYV som jobbar som Rektorer på skolorna och några andra som jobbar som utredare på försäkringskassan.

    På högskolan kan man läsa separata kurser - t.ex. "Genusvetenskap" eller "Internationella relationer" som inte leder till något yrke direkt. Sedan söker man andra kurser och ser vart det "bär"... kanske går det att sätta ihop Kandidatexamen av dem. Med kandidatexamen kan man söka vidare utbildningar - t.ex. doktorandtjänst för att kunna forska eller söka jobb - men frågan är "vilket jobb skall man söka"? Det är upp till arbetsgivaren att välja vem hen vill anställa och det är inte många tjänster som beskrivs så här - "någon form av eftergymnasial utbildning", utan man söker Programmerare eller Lärare i Matematik, Svenska och Engelska.
    En helt annan väg att gå är att Starta eget och bli sin egen arbetsgivare, läs t.ex. på http://www.framtid.se/profession/egen-foretagare/ och http://www.framtid.se/starta-eget-tips-fran-bazaren/

    Har du funderat på att bli lärare? Eftersom du gick "bygg", så är jag "låst" *L* :-) i det spåret och undrar om Yrkeslärare - i bygg http://studera.nu/valja-utbildning/lararutbildningar/yrkeslarare/
    eller Slöjd i kombination med ngt. annat ämne http://studera.nu/valja-utbildning/lararutbildningar/amneslarare-i-grundskolans-arskurs-7-9/
    Med lärarutbildning i bagaget kan man sedan ska Rektorsjobb, om man vill. Det är väldigt mycket stress, extremt mycket ansvar och innebär arbeta övertid utan kompensation - bra att veta om man vill satsa på att bli rektor.
    Tillbaka till Yrkeshögskoleutbildningar: de är kortare än högskoleutbildningar, innehållet praktik (mellan 25% och en tredje del av utbildningstiden) - och får lov att starta enbart om arbetsmarknadsläge är sådan att möjlighet att få jobb är mycket goda just i den branschen. Så är inte fallet med högskoleutbildningar, som inte tar hänsyn till den föränderliga arbetsmarknaden.
    Jag förstår att du inte vill låsa dig till ett yrke, med i så fall bör du läsa någonting mycket allmänt som Filosofi eller Kaosteori - det finns kurser på högskolan, och all kunskap är bra. Då får man upp vana i att läsa och kan sedan, när du kommer på vilket yrke du vill satsa på - söka ett program.
    Men vi tar ett exempel http://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/konceptutvecklare-projektledare-inom-besoeksnaeringen om man läser den utbildning, lär man sig att utveckla koncept INOM BESÖKSNÄRINGEN men man kan mycket väl få jobb med att utveckla även Andra koncept som inte är inom just Besöksnäringen.
    Mitt förslag är att du tittar igenom de Yrkeshögskoleutbildningar som startar till hösten, se på http://www.yhguiden.se/resultat?Category.id=&Municipality.county=&Education.text=&Education.rate=&Education.studyform=&Education.range=&Education.range%5B%5D=2015-06-01%3A2015-12-31&Education.length=&Education.available_slots=0
    De som är på distans, ser du här http://www.yhguiden.se/resultat?Category.id=&Municipality.county=&Education.text=&Education.rate=&Education.studyform=&Education.studyform%5B%5D=distance&Education.range=&Education.range%5B%5D=2015-06-01%3A2015-12-31&Education.length=&Education.available_slots=0

    Exempel på en "bredare" utbildning: http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetet-goteborg/konceptutvecklare-besoksnaring-och-smaskaligt-foretagande
    http://www.yhguiden.se/utbildning/lernia-yrkeshogskola/produktionstekniker3
    http://www.yhguiden.se/utbildning/lernia-yrkeshogskola/vardadministratoer-inriktning-verksamhetsutveckling-och-informatik
    http://www.yhguiden.se/utbildning/akademi-bastad-yrkeshogskola/affarsutvecklare-hallbar-turism
    http://www.yhguiden.se/utbildning/centrum-for-arbete-och-studier/bygglovhandlaggare
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-molnlycke/hallbarhetssamordnare

    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig. Hör av dig igen om du har andra frågor eller vill "bolla idéer" med oss.
    Liselotte SYV *L* :-)
    Liselotte
    • : Jag känner att jag vill gå en högskola...
    • : ...så till min första fråga, kan de finnas nån/några utbildning(a) som jag kan ha en chans på?
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Simon,
    min rekommendation är att du gör högskoleprovet (som är en extra chans att komma in på en högskoleutbildning om inte betygen räcker). Du kan också genom prövningar eller genom att läsa kurser t.ex. kurser för Meritpoäng http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser
    höja dina betyg.
    Med det sagt - så går vi vidare till din fråga på vilka högskoleutbildningar som det är lägre antagningsgräns och det är svårt att svara på det - då det inte finns någon (i alla fall för oss känt) sammanställning av utbildningar utifrån höga/låga antagningspoäng. Erfarenhetsmässigt vet vi att många lärarutbildningar är det ganska lätt att komma in på - bara man är behörig, så kommer man i princip in och även svåra tekniska utbildningar på t.ex. Chalmers Tekniska högskola - är det inte alls svårt att komma in på men det som händer sedan är att det är väldigt många studenter som inte blir färdiga med sina studier på Chalmers, eftersom det går fort, det krävs att vara mycket duktig eller plugga dygnet runt - och gör man inte det, hänger man inte med och "kör fast" redan innan första terminen är slut. Det kan bli många omtentor, byta program, tyvärr så blir det ofta problem med studiemedel också - att man blir återbetalningsskyldig till CSN och resultatet kan bli att man har skulder, ingen utbildning och känner att man har spenderat tid och krafter utan så mycket nytta... det är "worst case scenario" - givetvis. Jag vill inte skrämmas! *L* :-)
    Jag vill bara berätta om att KOMMA IN på en högskoleutbilding är bara början. Det är väldigt stor skillnad på att läsa på gymnasiet och på högskolan. Som sagt, går det fort på högskolan; man förväntas ta väldigt stort ansvar: ingen kollar närvaro - man kan i princip skolka hela terminen om man vill men sedan blir det tentor och för att klara dem, inser man att man borde ha pluggat mycket hårt från "dag ett".
    Hela utbudet av högskole/universitets utbildningar finns på www.studera.nu. Sök & jämför utbildning - väljer du i Menyn och där kan du sortera på ort, form(distans t.ex.) - kurser/program och du kan öppna "+" och där dyker det upp bl a ANTAGNINGSSTATISTIK med små röda bokstäver på en av raderna.
    Det gäller alltså leta runt och titta på varje utbildning separat - vad det var för antagningspoäng vid förra antagningen.
    Man kan lika gärna söka 20 alternativ (som är max vid ansökan till högskolan) och hoppas att man kommer in någonstans av de 20 alternativen.
    Du kan testa kontakta Antagning.se med frågan om de har en lista på de högskoleutbildningar som hade lägst antagningspoäng (eller dem, som hade tomma platser - t.ex. dvs om man var behörig, då kom man in och ännu fler skulle få plats, men det fanns inga att ta in för det var få som sökte...).
    Att det var så förra gången betyder inte att det blir så nästa gång.
    Så - din fråga är i princip omöjlig att besvara med någon större säkerhet.
    Som jag redan skrev ovan, är det - tyvärr - alldeles för lätt att komma in på många av lärarutbildningar.

    SAMMANFATTNING:
    1. leta på www.studera.nu efter passande högskoleutbildningar
    2. kontakta Antagning.se
    3. chansa och sök 20 alternativ nu - mellan 15 mars och 15 april
    4. läs upp dina betyg på komvux
    5. gör högskoleprovet nästa gång du får chansen

    Frågor och svar taggade med 'hoppar av' (17 st.)

    • Tilda, elev

      Hoppa av gymnasiet?

      Hej. Jag har lust att hoppa av gymnasiet på grund av min psykiska hälsa, det har helt enkelt blitt för mycket och känner att jag inte kommer klara av detta. Jag går nu i åk 2 på naturbruksprogrammet med inriktning djurvård. (Är 17 år) Men har tappat intresse och motivation. Om jag nu hoppar...

      Julia: : Hej Tilda,jättetråkigt att läsa om att du mår dåligt. Har du kontakt med vården? Har du fått hjälp och behandling (i form av medicinering och/eller samtalskontakt)? Har du fått diagnos... Läs hela svaret
    • Adela

      Är det möjligt att söka en annan program 2022?

      Hej! Jag pluggar civilekonom just nu, termin 3 men jag känner att det är inte för mig. Jag kände det förra året men ville ge det en chans. Nu funderar jag på att avbryta alltså ge upp. Jag vill börja läsa något annat, kanske en språk program eller socionom eller kommunikation, jag tänkte på...

      Peter: : Hej Adela,du får söka till alla högskoleutbildningar som du är intresserad av och konkurrera om plats med dina meriter: meritvärde från gymnasiet och med... Läs hela svaret
    • p

      Kan man hoppa av och gå om ettan?

      Hej! Jag har fattat lite för sent att jag trivs ej i min nuvarande skola och har mått dåligt ända sen jag börja här. Nu undrar jag om det går att gå om ettan (samma linje)? Har en månad kvar och vill helst hoppa av. Har läst era svar innan där ni skrivit att man helst ska inte göra det men mår...

      Anna: : Hej K,vi råder söka till år1 via gymnasieantagningen och det måste du göra senast sista dagen i omvalsperioden. Om du kan få godkända betyg i år1, kan du bli uppflyttad till... Läs hela svaret
    • Smilla

      hoppa av kusen?

      Läser en fristående kurs på universitetet, 15hp. Fick nyligen instruktioner till min kommande tenta (vi har bara en), och vet redan nu att jag inte kommer kunna göra den. Min fråga är ifall det då är bäst att helt enkelt hoppa av kursen, eller...

      Julia: : Hej, om du hoppar av kursen har du från det datumet som avhopp blir registrerat inte rätt till studiemedel (jag förstår det som så att du läser endast den kursen och inga andra kurser,.. alltså du... Läs hela svaret
    • Safiya

      Om man hoppar av kan man komma in i komvux igen?

      Jag går på komvux och läser Natur 2 i två månader. Men jag har blivit extrem sjuk och kan inte skriva klart min labbrapport och plugga till provet som kommer nästa vecka. Jag redan fått underkänd på första provet så om jag inte...

      Mikael: : I det fallet du beskriver är det svårt att veta vilket skulle ge dig större chans att få läsa samma kurs igen. Om du har läkarintyg som du kan visa på komvux är... Läs hela svaret
    • Alexander

      Studera yrkesförare på komvux?

      Hej! Jag skulle vilja studera till yrkesförare på komvux men vet inte hur jag ska gå tillväga. Det går dåligt för mig just nu på gymnasiet och jag vet att jag inte kommer ha fullständiga betyg när jag går ut. Jag gruvar mig...

      Peter: : Hej Alexander,den säkraste vägen kan vara att söka om till år1 på gymnasiet alltså söka till FT/Transport. ang. YrkesförareDet finns olika "yrkesförare" t.ex taxiförare,... Läs hela svaret
    • Joud

      Komma tillbaka till gymnasiet efter avbryt om man är 20 år?

      Hej, Förra året läste jag Naturvetenskapsprogrammet första år, så jag hade två år kvar på mig. Men jag har skrivit ut mig från mitt gymnasium under sommaren för att jag ville inte läsa idrott och få F som ska sänka mitt merit jättemycket. Jag började läsa på komvux under hösten för att få...

      Julia: : Hej Joud,jag tror tyvärr inte att du kan bli antagen till en gymnasieskola (detta pga din ålder).Bra att du känner till alternativet - läsa på en folkhögskola.... Läs hela svaret
    • Erik

      Gymnasieavhopp efter åk1?

      Går just nu i handelslinjen år1 och jag försökte byta skola(men vill gå i samma linje) under HT men det gick inte tyvärr så är fortfarande ´fast´ i gymnasiet jag går just nu i. Min plan är att gå klart år1 då jag har läst 850 poäng sedan för år2/år3 vill börja i folkhögskolan/komvux eller...

      Milla : : Om du är 18 år, är du inte för ung för att söka till folkhögskolorna. Samtidigt som du söker till folkhögskolorna, råder jag dig att göra ansökan till år 1 till... Läs hela svaret
    • Jennifer

      Finns det något bidrag jag kan få?

      Jag har tänkt väldigt länge på att hoppa av gymnasiet (går i 1) men om man skulle göra det finns det något bidrag såsom studiebidrag eller barnbidrag?

      Anna: : Hej Jennifer,Fråga SYV avråder från att hoppa av gymnasiet. Vi har samlat tips i https://www.fragasyv.se/info/gymnasieavhopp om vilka alternativ som finns, som är bättre än att bara hoppa av... Läs hela svaret
    • Elias

      Hoppa av universitetsprogram?

      Jag har läst på universitetet sedan i höstas (14 veckor nu) och ska hoppa av mitt program. Jag har fått både lån och bidrag från CSN. Räcker det med att kontakta CSN och att anmäla studieavbrott till mitt lärosäte, eller ska jag rapportera in till antagning.se eller något liknande? Jag vill...

      Anna: : Hej Elias,ang. CSN regler är det bäst att fråga just CSN, för att det är de som tolkar reglerna och fattar beslut. Vad jag vet av tidigare erfarenhet, så kräver CSN godkända betyg... Läs hela svaret
    • Astrid

      Byta eller sluta?

      Hej! Jag går nu andra året på restaurang och bytte till det från IB. Men jag tycker inte det är kul, jag mår dåligt över valet även om jag är på en bra arbetsplats och vet att jag kan få jobb direkt (har redan jobb). Men så tänker jag ändå att det ibland är lite kul, men varför mår jag så dåligt...

      Anna: : Hej Astrid,det är mycket bra att du redan har jobb!Att läsa på gymnasiet är, som du säkert själv också vet, är frivilligt och du är 18 år och kan hoppa av gymnasiet och börja jobba.... Läs hela svaret
    • Filippa

      Vad finns för alternativ?

      Hej. Jag är snart 17år och går i en IM klass för att jag inte har några betyg ifrån 9an eftersom jag lidit av svåra psykiska sjukdomar. Jag är riktigt skoltrött och mår inte bra av skolan. Finns det några andra alternativ? Som att jobba med skolarbete hemma eller hoppa av och skaffa jobb?

      Julia: : Hej Filippa! I Sverige får man jobba från det att man fyller 13 år. Du får, alltså, jobba - om du får ngt. jobb. Å andra sidan, så är du inte myndig. Dina vårdnadshavare... Läs hela svaret
    • David

      Trött på min nuvarande utbildning, vad jag har för val?

      Hej. Går just nu andra året på El & Energi-programmet och tycker det är jättetråkigt! Jag har sedan jag började märkt att El inte är något som passar mig - Studierna stimulerar mig inte och jag känner att jag inte passar in i miljön (i industrier osv) över huvud taget. Jag har hela tiden...

      Mikael: : Hej! Tråkigt att du inte trivs i skolan. Bra att du valde högskolepaketet men där behöver du också svenska 3 som du inte nämner. Du har rätt att söka om till åk1 på teknikprogrammet och det finns elever... Läs hela svaret
    • Lott

      Kan man hoppa av en påbörjad kurs utan att få F i betyg?

      Jag undrar ifall man får F i betyg om man hoppar av kursen efter en termin? Även fast kursen är ett individuellt val och vi läser över 2500 poäng redan. Om man hoppar av och får F kommer det synas i betyget då?

      Milla : : Hejsan, enligt reglerna så måste alla påbörjade gymnasiekurser betygsättas och finnas med i gymnasieexamen. Om en kurs läses utöver de 2500 poäng, bör den vara markerad som "utökad kurs" och utökade... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga