Alhassan
    Hej
    Jag har modersmål 3 som utökatprogram och vill byta den emot en annan kurs i mitt studieplan. Jag går i naturvetensakpliga programmet och vill fråga vilka kurser jag kan välja att ersätta?

    //Alhassan
    • : "Du kan byta ut den mot dina individuella val och utökade kurser. Om kursen du byter ut är en meriterande kurs så kommer du inte att få meriten." - är den originella kommentaren, men jag som SYV är tvungen att skriva att det stämmer inte, det som M. skriver. Följande stämmer: U-kursernas betyg räknas in i jämförelsetal i två fall: om kursen krävs för särskild behörighet eller om den ger Meritpoäng. Vidare gäller: reglerna är komplicerade; det är inte heller elever själva som bestämmer om förändringar kommer göras i hur deras exambevis ser ut. Rektor är hen som har "sista ordet".

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,

    det finns inte någon gymnasiekurs som i Sverige heter "modersmål 3".
    Inom ämnet Modersmål - finns det följande kurser:
    Modersmål1
    Modersmål2
    och
    Aktiv tvåspråkighet.
    Se gärna info om ämnet Modersmål på gymnasieskolan på Skolverkets hemsida.
    ****
    Eftersom du ställer en fråga om att byta ut en kurs som inte finns, går det tyvärr inte att svara på din fråga.

    Mitt råd är att du tar kontakt med SYV på din skola.

    NA/programplan/Programplan_NA.pdf

    På länken (ovan) ser du Programplan för Naturvetenskapsprogrammet.
    Den strukturen som finns längst ner i programplanen, måste följas för att kunna ta ut examensbevis. Undantag: om rektor innan eleven gick ut årskurs 2 fattade beslut om Individuellt anpassat (för just den eleven) program, får programstrukturen frångås men alla kurser inom Gymnasiegemensamma ämnen måste ändå finnas med; i annat fall går det inte att få ut examensbevis.

    • : Eftersom att det är en utökad kurs så antar jag att den går att byta ut mot andra utökade kurser samt ind. val. - så lyder kommentaren. Men jag som SYV måste lägga till: Förstår inte riktigt vad som menas i kommentaren. Det som gäller är: Utökad kurs är ett undantag; Rektor bestämmer; Det händer att vissa skolor byter och fixar precis innan exambevis utfärdas men det går emot Skolverkets rekommendationer.
    • Milla : Rekommenderar prata med syv på skolan; om skolan följer skolverkets rekommendation, utfärdas examensbevis enl studieplanen, utan några ”sista-minuten” ändringar i syfte att höja meritvärde.

    Frågor och svar taggade med 'läsa på gymnasiet utomlands' (3 st.)

    • Shams

      Måste man gå om ett år om man är utbytesstudent?

      Hej! Jag är 16 och går första året gymnsium Naturvetenskapslinjen och har godkänt i alla betyg. Jag funderar på att åka till USA som utbytesstudent andra eller tredje året men vill inte köra om ett extra år här i Sverige när jag väl kommer tillbaka. Kan man göra så? Alltså kan jag åka som...

      Anna: : Hej Shams, du får gärna ge oss snabb/direkt länk till info som du hänvisar till i din fråga. Vi känner nämligen inte till att man ej skulle behöva "läsa om" sitt... Läs hela svaret
    • Gamze

      Gymnasium utomlands ?

      Hej! om man har gått i gymnasiet 1 år och vill läsa utomlands. Funkar det och isåfall hur ? Jag skulle gärna vilja gå i high school i USA. Går man in med betyg eller kan man bara ansöka sig ditt? Och hur är det med studielån då?

      Julia: : Hej, Gamze! Du ställde en fråga som vi på Fråga SYV har jättesvårt att svara på. Det kostar ju att ge undervisning (lärarlöner, skollokaler, administration - allt detta kostar pengar)... Läs hela svaret
    • Linda

      Flytta utomlands?

      Jag går i tvåan på naturbruksprogrammet inriktning djurvård. Trivs inte alls och har en fråga angående det. Finns det något alternativ som kan innefatta att flytta ifrån Sverige och plugga utomlands? Min familj bor fortfarande kvar i Sverige. Hur går man till väga eller finns det en chans?

      Anna: : Hej Linda! Jag beklagar att du inte trivs på skolan. Tror du att något kan göras åt det? Vad skulle behöva förändras för att du skulle kunna börja trivas? Du är 17 år och fram till du fyller 18 år får inte du fatta så stora beslut på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga