Emma
    Hej!

    Jag läste det estetiska programmet på gymnasiet och gick ut med ett F i matematik 2b. Nu i höstas har jag läst upp både matemetik 2b och matematik 3b och fått betyg i båda kurserna på komvux för att få behörighet till att söka ett naturvetenskapligt basår, och sedan dess har jag ite lagt så mycket mer tanke på det. Nu när det närmar sig sökning till folkhögskolor/skolor så undrar jag egentligen vad som hände med de betygen? Har de lagts in någonstans automatiskt eller hur söker jag till folkis/högskola med mina komvux-betyg? Kommer de kunna se att jag fått betyg i kurserna på komvux eller hur ska jag göra?
    • Anna : för att svara rätt på din fråga måste man veta om du har fått Studiebevis eller Examensbevis från gymnasiet. Det är 2 helt olika situationer och olika regler gäller.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Emma,
    det finns BEDA - gemensam betygsdatabas, men det är inte alla skolor som är anslutna och även om skolan är ansluten, så är det inte alltid det funkar... så det är alltid bra att ha sina betyg på "papper" i Original (i säker förvar) och ta några kopior och Vidimera dem.
    Man vidimerar betygskopior i Sverige genom att Antingen få kopiorna "stämplade" på Komvux eller annan organisation som t.ex Arbetsförmedlingen eller Medborgarkontoret (som kan finnas på ett Bibliotek eller i ett Folkets hus) där hen som har "stämplat" kopian även skriver sitt namn och tel.nr
    eller
    genom att två oberoende vittnen skriver "Kopians överensstämmelse med originalet intygas av..." och så sitt namn, underskrift och tel.nr.
    Om man skickar in kopior när man söker, måste man alltid vara beredd att visa upp Originalbetyget, om så krävs av de utbildningsansvariga/antagningsgruppen.
    Vi avråder från att skicka iväg eller lämna ifrån sig originalbetygen.
    Vidimerade kopior är giltiga "som om de vore original".

    Svara ang. om du på gymnasiet fick Examensbevis eller Studiebevis, så kan jag ge dig ett bättre svar.

    mvh

    ANNA

    Om man söker till basåret på högskola/universitet, måste man ha Examensbevis.
    ***
    Söker man till en folkhögskola, ska det inte krävas ngt. examensbevis, utan det borde gå bra att söka även med Studiebeviset (för att folkhögskola är inte en Högskola/Universitet, utan "motsvarande gymnasiet" kan man säga... fast det kan även finnas Eftergymnasiala utbildningar på folkhögskolorna också, ex. Fritidsledarutbildningar är eftergymnasiala och just till dem kan Examenbevis krävas; men för Nat.vet.basår på en folhögskola borde inte examensbevis krävas... fast bäst är det att höra med just den "aktuella folkhögskola" som kanske införde sina "lokala regler").

    • : Okej tack! Från gymnasiet har jag ett examensbevis!
    • Anna : Om du har examensbevis och kurser som du fick betyg i Efter gymnasiet; då ser du när du har skapat inloggning på www.antagning.se (antagning till högskoleutbildningar i Sverige) på "mina sidor" där om ditt examensbevis och/eller de nya betygen du fick på komvux syns. Om de inte syns, laddar du upp dem själv. - Vid ansökan till folkhögskoleutbildning, följ de instruktioner som finns på den aktuella folkhögskolans hemsida.

    Frågor och svar taggade med 'genusvetenskap' (4 st.)

    • SYV-besökare

      Ett yrke som kombinerar många olika intressen?

      Jag har en elev som är intresserad av media, kommunikation, journalistik, film, psykologi samt genusvetenskap. Skulle ni kunnat ge förslag på något yrke som på något sett inkluderar flera av de intressen? tack så mycket på förhand! S.

      Daniel: : Hejsan, jag vill råda din elev att kika på många olika yrken - på www.framtid.se finns det cirka 2.ooo yrken beskrivna. Utbildningar som på olika sätt... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Svårt att få jobb med kandidatexamen i genusvetenskap?

      Hej jag har kontakt med en person som har kandidatexamen i genusvetenskap från ett svenskt universitet och som i dagens läge arbetar med ngt. helt annat /som personlig assistent/. Var kan personen söka jobb och vad gör man om man inte får ngt. jobb? Personen i fråga har sökt ett stort antal...

      Milla : : Ett tips är att kika på alternativet Läsa vidare, på avancerad nivå eller skaffa sig ännu en kandidatexamen inom ett annat område (och det är möjligt man kan ta in en del av kurser från sin befintliga kandidatexamen in i en ny examen).
    • Marcus

      Statsvetare på genusvetenskap?

      Hej. Jag har för 10 år sedan läst 45 (nya) poäng genusvetenskap. Nu funderar Jag på att plugga igen. Jag har därför 2 frågor. 1. Då jag avslutade Genus B efter halva kursen, måste jag läsa om första halvan av B, det ser ut som om upplägget är högst varierat på olika skolor och därför...

      Mikael: : Om du vill ta ut Kandidatexamen råder jag dig ta kontakt med just det lärosätet där du planerar läsa kandidatkurs och ta ut examen. Pga det akademiska friheten ser reglerna ej identiska ut på... Läs hela svaret
    • Gäst

      Utbytesstudier för en student på Lunds universitet - hur går det till?

      Hej jag söker svar på frågan - en student på genusvetenskapliga programmet på Lunds Universitet vill åka iväg en termin som utbytesstudent. Hur går det till? Vad måste man tänka på? vad måste göras, när och hur? tusen tack för ett snabbt svar! :)

      Milla : : Hej, gå in på den här sidan>> där du ser med vilka universitet i andra länder som Lunds universitet har avtal med om utbytesstudier. Mycket bra reIevant... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga