Clara
    Jag har precis börjat ettan på estetiska programmet. Jag har valt tyska som mitt andraspråk- men har ångrat mig. Jag har tänkt att hoppa av.
    Jag talar dock flytande tyska och vill gärna ha ett betyg. Därför har jag ansökt om en prövning.
    Dock är jag inte helt på det klara vad det innebär. Måste jag göra prövningar i tvåan och trean också för att få ett slutbetyg/poäng?
    Om jag gör en prövning, har jag då plats för fler individuella val/programfördjupningar i tvåan? Jag fick nämligen höra att om man har ett språk på estet, så har man bara plats för ett annat "tillval".
    Jag vill läsa mer matte och musikteori i tvåan- det är jätteviktigt för mig. Går det att lösa??

    Tack på förhand!

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    hej Clara,

    du får gärna kika på Programplan för Estetiska programmet på gymnasiet.
    Prövningar har gymnasieelever rätt att göra om de fick F i en kurs på gymnasiet eller om en kurs som är obligatorisk kan inte erbjudas , t.ex pga lärarbrist...
    Om du får göra en prövning (det är rektor som kan bevilja det), även om det inte är din rättighet - så kanske du i fortsättningen läser på deltid; vid deltidsstudier har du inte rätt till studiehjälp från CSN - du kan alltså förlora studiebidraget från CSN; om det är viktigt för dig att få studiebidrag från CSN - avstå från att ansöka om prövningar i kurser i vilka du inte har F-betyg; prata gärna med SYV och kurator på din skola, eller med rektor på ditt program.

    Gymnasieskolans uppgift är att ge dig möjlighet att läsa de kurser som krävs för att kunna ta ut examensbevis. Prövningar får gymnasieelever göra /rättighet för elever på gymnasiet/ i 2 fall: om eleven fick F betyg eller om en obligatorisk kurs ej kan läsas.

    Vad just din gymnasieskola kan erbjuda dig att välja inom de valbara kurserna - måste du fråga på din skola.

    • : Hej! Tack för svaret. Det var SYV som bad mig göra en ansökan- men om man förlorar studiebidrag vill jag såklart inte göra det. Kan man ta tillbaka ansökan???
    • Julia :

      prata med Syv-en på din skola. Reglerna är att gymnasieelever har rätt till studiehjälpen från CSN endast om de läser på heltid. Det är annars rektorn som är ytterst ansvarig.

      Som gymnasieelev har du rätt att läsa på heltid. Om du gör prövning i någon kurs, och med det har deltidsstudier framöver... bör din skola erbjuda dig någon annan kurs att läsa, men om skolan inte kan göra det - kan det tyvärr bli så att du förlorar rätten till studiehjälpen.

      Om du har lätt för något ämne, kan det vara fördelaktigt att ändå läsa kurser "på vanligt sätt" - då kan du utan större ansträngning få A betygen i kurserna i det ämnet och lägga mer "krut" på andra ämnen.

       

    • : Men jag läser ju estet, där moderna språk inte är obligatoriskt. Varför blir det då plugg på deltid om jag hoppar av?
    • Julia : Det säger vi inte att det blir... du måste fråga SYV på din skola... om du har moderna språk som en valbar kurs inom programmets 2500 poäng - är ett upplägg. Men om du inte har mod.språk inom programmet, utan som U-kurser, utökade - utanför programmet, där rektor fattar beslut om att tillåta dig läsa u-kurser eller göra prövningar och få examensbevis från ett "utökat program" - är ett annat upplägg... jag vet inte vad du och syv på din skola kom överens om... därför säger jag att du bör prata med syv på din skola. ytterst ansvarig är rektorn. på estetiska programmet får man läsa moderna språk inom programfördjupningen.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'labb' (3 st.)

    • Leila

      Vilka yrken finns?

      Hej! Jag undrar vilka yrken man kan utbilda sig till inom naturvetenskap där man inte jobbar i ett labb. Jag kan tänka mig jobba i ett labb ca 40%

      Anna: : Hej Leila!På webbplatsen framtid.se/yrken/naturvetenskapligt-arbete ser du 110 yrkesbeskrivningar av yrken inom Naturvetenskapligt arbete. Det är många ggr svårt att på förhand veta exakt hur stor... Läs hela svaret
    • Elev x

      Klädsel för apotekare och vidare utbildning?

      Hej! Inom vården får arbetarna kläder från sin arbetsgivare som de måste ha på sig men hur ser det ut för apotekare. Får apotekare ha på sig vad de vill under den vita rocken? Om man studerar till apotekare som är en utbildning på...

      Julia: : Hejsan,känner inte till om det finns några regler på vad en apotekare får ha på sig under den vita rocken på en arbetsplats. Kan bero på vad arbetsplatsen är... om... Läs hela svaret
    • dodo

      Brist men inget jobb?

      Det är brist på receptarie och biomedicinsk analytiker, däremot hittar jag inget jobb när jag söker. Utbildningarna har verksamhetsförlagda kurser, därför undrar jag om de får jobbet när de har praktiserat vilket medför att apoteken och sjukhusen inte söker efter arbetare. Varför finns det inga...

      Milla : : Hej Dodo! Jag fick fram 75 annonser på Arbetsförmedlingens hemsida när man söker "farmaceut/receptarie", se här >> och vad det gäller Biomedicinsk analytiker, så fick jag 96 "träffar", se... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga