Amanda
    Hej!

    Jag tog studenten nu i Juni ifrån samhälls- och beteendevetenskapsprogrammet med 2250 godkända poäng, med medelbetyget 15,0. (250 poäng fick jag F på)

    Nu går jag på Miroi (komvux på distans) och pluggar upp Matematik 2b och ska börja med Naturkunskap 2 nu i mitteln av oktober.


    Men nu är det så här att jag ikväll skickade in en inlämningsuppgift 10 minuter sent till matematik 2b pga att jag inte kunde lägga in bilderna jag skulle i word och allt bara gick fel.

    Jag är otroligt rädd och har panik då min dröm alltid varit att bli psykoteraput och gå socionomutbildningen på Lunds universitet.
    Jag vet inte vad jag ska göra och det känns som att hela mitt liv rasat framför ögonen på mig. Jag bor fortfarande hemma och alla har räknat med att jag ska fixa detta och komma in nu i vår.

    Jag är också jätterädd att jag inte ska kunna få CSN-bidrag om jag nu skulle komma in på en utbildning i framtiden!

    Jag har googlat och kollat om de fortfarande låter en gå kvar men det ser väldigt mörkt ut. Jag har mailat både lärare och kursens kontaktpersoner och förklarat situationen men jag tror verkligen inte att de kommer låta mig fortsätta på utbildningen. Därför vill jag göra mig redo inför den domen och vill se vilka program jag kan komma in på som man inte behöver matte 2b till som det finns jobb för.

    Jag har kollat på studera.nu men jag vet inte hur jag får tag på den informationen jag vill ha.

    Jag har ju redan gått ett år mer i gymnasiet då jag bytte utbildning och vill ju påbörja livet och kan inte vänta tills höstterminen 2018.

    Snälla hjälp!!

    Tack på förhand!
    Med vänliga hälsningar
    Amanda

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Amanda,

    om jag förstår dig rätt fick du F i matematik 2b på gymnasiet. Du kan nu sträva efter betyget i matematik 2a och det betyget kommer att ersätta F i matte 2b för dig; det är OK att göra så. Prata med SYV på komvux och med matte-läraren. Det kan vara så att dina kunskaper räcker för att kunna få godkänt betyg i matte 2a, som är en lite lättare matte-kurs.
    ***

    Ang. vilka utbildning som ej kräver godkänt i matematik 2 och som "ger jobb", så finns det inte endast utbildningar på högskolenivå, utan även inom andra skolformer - som t.ex ykeshögskola, folkhögskola och KKU >>.

    Ex. på vilka utbildningar som finns inom yrkeshögskola - https://www.yhguiden.se/utbildning/malmo-yrkeshogskola/content-manager - börjar i Malmö i jan 2018; kräver för behörighet INTE matte 2, men i stället Programmering 1 eller "motsvarande";

    OBS! yrkeshögskola kan ta in även obehöriga. Det kan inte högskola göra. Du kan också söka utbildningar inom många olika skolformer samtidigt; ansökningar till andra skolformer och till högskola sker oberoende av varandra. Sedan, om du får plats på flera olika utbildningar, väljer du sen.

    Mitt råd är att du tittar på många olika utbildningar inom olika skolformer - ex. https://www.yhguiden.se/utbildning/nova-utbildning-fou-affarsutveckling/tandskoterska-oskarshamn - distansutbildning till tandsköterska /en yrkeshögskoleutbildning/.

    www.studera.nu är tanken att man ska titta om ämnen/områden som man är intresserad av och inte söka efter utbildningar till vilka man är behörig, vilket jag tycker är synd... för att det är, precis som du påpekar, svårt att hitta utbildninar där det t.ex ej krävs mer matte än matte 1.

    Du kan också söka utbildningar och samtidigt söka jobb. Det är vanligt att man arbetar i några år innan man sedan läser vidare. Jobb skulle ge dig lön och möjlighet att "gå vidare" i ditt liv. Arbetslivserfarenhet är alltid bra att ha, oavsett vad man väljer att göra senare.
    Vilka jobb/yrken som inte kräver någon eftergymnasial utbildning kan du bl a se exempel/förslag på - på www.framtid.se/yrke/gymnasiekompetensyrken

    • : Hej!
    • : Men du tror inte de låter mig gå kvar på utbildningen?
    • Anna : Det är mycket möjligt du kan få fortästta läsa matte 2b. 10 min för sent... och du förklarade att det uppstod problem med uppladdning, det borde gå att lösa... vi hoppas och håller tummarna! Men be också att få göra slutprovet för matte 2a; det är en lättare kurs och du kan med stor sannolikhet få högre betyg i matte 2a.
    • : Ok tack så väldigt mycket för hjälpen!!
    • Anna : Sök många olika utbildningar och många olika jobb samtidigt. Om du sedan får flera erbjudanden, kan du välja. Det är bra att ha valmöjlighet. Lycka till! :)
    • Anna : Inom högskola är det inte lönt att söka utbildningar om man ej är BEHÖRIG. Högskola tar inte in obehöriga. Men inom Yrkeshögskola är det lönt att söka. För att yrkeshögskola kan ta in obehöriga "i fri kvot".
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'djurskydd' (7 st.)

    • Julia

      Hur blir man antagen till magisterexamen?

      Hej! Jag vill ta kandidatexamen inom biologi på SLU för att sedan studera djurskydd och ta magisterexamen. Min fråga är hur man blir antagen till magister djurskyddsutbildningen, är det gymnasiebetyg eller på något annat sätt?

      Anna: : Hej Julia!på lnu.se/program/magisterprogram-inom-djurskydd står det att urval görs på Akademiska poäng, vilket betyder att de med flest godkända akademiska poäng kommer in... Läs hela svaret
    • Frida

      Byta utbildning?

      Hej! Jag studerar just nu miljö och hälsoskydd på lunds universitet men trivs inte så bra och tycker inte kurserna är så intressanta som jag trodde. Jag skulle vilja byta till halmstad högskola och studera miljö, inovation och hållbarhet...

      Anna: : Hej Frida,för att få jobba, i Sverige, som Djurskyddsinspektör, kan man ha olika utbildningar: högskoleutbildning i etologi eller djurskyddsprogrammet, biologiprogrammet, agronomprogrammet, veterinärprogrammet,... Läs hela svaret
    • Nellie

      Ska jag plugga etologi eller biologi?

      Hej, Jag ska nu snart söka högskola och är väldigt splittrad. Jag är utbildad djurvårdare sedan gymnasiet och funderar nu på om jag ska studera Etologi och djurskydd eller biologprogrammet med en master inom djurskydd. Ger biologprogrammet en bredare utbildning med större framtidsutsikter?...

      Julia: : Hej Nellie,programmet Etologi & Djurskydd på SLU verkar starta från hösten, alltså nästa gång blir sökbar under våren 2020 till start höstterminen 2020; du kan... Läs hela svaret
    • Laura

      Finns det en distansutbildning inom etologi och djurskydd?

      Jag skulle vilja utbilda mig inom etologi och djurskydd och har ännu bara hittat en utbildning som ligger i en annan stad (som ligger för långt bort för att pendla till). Jag har inte möjlighet till att flytta men vill jättegärna studera. Har inget emot att pendla om så skulle vara fallet (bor i...

      Julia: : Hej Laura, till våren 2020 startar en distanskurs Fortsättningskurs i etologi och Introduktionskurs, som man läser inför den fortsättningskursen - brukar starta på... Läs hela svaret
    • Ella

      Hur blir jag etolog?

      Hej Jag har varit inne på Linköpingsuniversitet och dom har ett antal kurser inom etologi och jag undrar om man blir etolog efter att man gått dessa eller om man måste ha flera högskolepoäng? Hur gör man då?

      Mikael: : Hej Ella, du får gärna kika på yrket etolog>> på www.framtid.se För övrigt, så rekommenderas det att heIst Iäsa mot Kandidatexamen. Sedan kan man läsa Master, efter... Läs hela svaret
    • Ella

      Hur blir man etolog?

      Hej Jag hittar inget program för att bli etolog! Är det enstaka kurser? Hur ska jag göra?

      Milla : : Kika Här>>> ett program på SLU, hoppas det är den utb du  efterfrågade.  Mvh milla SYV 
    • Linnea

      djurskyddsinspektör?

      Vilken linje måste man läsa och vilka betyg måste man ha för att bli djurskyddsinspektör? MVH Linnéa?

      Anna: : Hej Linnea! För att kunna jobba som Djurskyddsinspektör kan man gå lite olika utbildningar, t.ex. man kan vara utbildad Veterinär eller så kan man läsa Etologi & Djurskydd på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga