Malia
    Hej!

    Jag har bestämt mig för att jag gärna vill bli studievägledare efter min gymnasieexamen och undrar vad man behöver för att vara behörig eller allmänt vad som är bra att ha med för kurser. Jag har F i antal ämnen, ex Matte 1, Bild och Form, Franska 2 och Svenska 3. Är detta ämnen jag behöver läsa upp? Har däremot väldigt bra betyg i Engelska 5, 6, 7 och många andra! Är det någon speciell merit som man kan behöva för att bli antagen?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Malia,
    så roligt att du vill bli vår kollega  - SYV!

    För att bli behörig SYV måste man ta examen från Studie- och yrkesvägledarprogrammet, som omfattar 180 högskolepoäng (3 årsstudier på heltid) och finns på flertal högskolor/universitet runt om i Sverige.
    Här kan du se på vilka lärosäten som  Studie- och yrkesvägIedarprogrammet i Sverige erbjuds.

    Studie- och yrkesvägledare

    Till alla utbidlningar på högskolenivå måste man alltid ha Grundläggande behörighet; i ditt fall är det Examensbevis med godkända betyg i svenska 2,3 och engelska 6.
    Man kan inte få ut examensbevis utan godkänt betyg i matematik 1.

    Engelska 6
    och
    Samhällskunskap 1b /eller två små kurser 1a1+1a2
    utgör Särskild behörighet till just SYV-programmet.

    Sedan deltar alla behöriga sökande i konkurrensen om utbildningsplats. Obehöriga kan inte tas in på en högskoleutbildning.
    Du måste, alltså, uppnå kraven för examensbevis och du måste ha godkända betyg i svenska (eller SAS, svenska som andraspråk 2, 3 och engelska 6 och i Samhällskunskap 1b eller i samhällskunskap 1a1 och 1a2).

    Vänligen
    Milla

    Frågor och svar taggade med 'två examina' (2 st.)

    • Diana

      Vad gör de olika högskole/universitet exam för skillnad?

      Vad gör det för skillnad om man plugga till kandidat + evtl. master eller pluggar bara en till högskoleexam? Tänker främst om det på något sätt skiljer sig ifrån varandra och kan påverka en till framtida jobbtillfällen.

      Milla : : Hej,masterprogrammen ligger på Avancerad nivå (till skillnad från de programmen som ligger på grundnivån). På den avancerade nivån fördjupar man sig... Läs hela svaret
    • Olivia

      Dubbelexamina onödigt eller inte?

      Hej! Jag studerar för tillfället till en kandidat i kriminologi med sociologi som breddningsämne. Jag undrar om det skulle gynna mig att ta ut en kandidat i sociologi också eller är det bara dumt eftersom båda utbildningarna är samhällsvetenskapliga? Mvh, Olivia

      Anna: : Hej Olivia; det är inte fel att ha två kandidatexamina (om möjlighet finns och inte tar för mycket resurser från dig) - det kan gynna dig i arbetslivet, tycker jag.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga