Sofia
    Jag gick ut gymnasiet i tron om att jag aldrig kommer vilja plugga vidare och vill jag det är det hur lätt som helst för mig.

    Något år senare efter att ha jobbat som lärarvikarie insåg jag att det var det absolut enda jag ville, att få bli lärare. Nu står jag på komvux och förstår ingenting. Jag har alltid sett mig som en som är född med pennan i handen och talets förmåga, en som älskar att läsa. Men återigen, jag förstår ingenting av det jag behöver ta in. Det står helt still när jag försöker förstå en betygsmatris eller en instruktion till rapport.

    Vad kan jag göra för att få detta att gå vägen? Jag är 23 år gammal och för att göra detta måste jag bo hos mina föräldrar vilket jag verkligen inte vill göra mer än nödvändigt men snart börjar jag förbereda mig på ett liv utan gymnasieexamen och försöker vänja mig vid tanken att jag mest troligt aldrig kommer bli lärare.

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Sofia,
    vilket år gick du ut gymnasiet och vilket utbildningsdokument fick du när du slutade på gymnasiet? Det finns olika typer av utbildningsdokument och olika regler gäller för dem.
    Läser du på komvux nu? Vilka kurser läser du i så fall?
    I vilka ämnen vill du bli lärare?

    Kan det vara så att du är överarbetat/ för stressad/ utbränd?
    Be att få träffa kuratorn.
    Sök på vårdcentralen. Sover du bra?
    Har det hänt ngt. tråkigt på senare tid som kan påverka din studieförmåga?
    Berätta mer men även då är det inte säkert att vi här på Fråga SYV kan bistå med riktig hjälp. Vi är inte kuratorer eller läkare; vi kan inte ställa diagnoser eller ge behandling.
    Tips om Studieteknik kan du få av oss - gymnasieguiden.se/informeras/tips-om-studieteknik - enkla praktiska tips som många säger hjälper när man ska plugga!

    Frågor och svar taggade med 'två examina' (2 st.)

    • Diana

      Vad gör de olika högskole/universitet exam för skillnad?

      Vad gör det för skillnad om man plugga till kandidat + evtl. master eller pluggar bara en till högskoleexam? Tänker främst om det på något sätt skiljer sig ifrån varandra och kan påverka en till framtida jobbtillfällen.

      Milla : : Hej,masterprogrammen ligger på Avancerad nivå (till skillnad från de programmen som ligger på grundnivån). På den avancerade nivån fördjupar man sig... Läs hela svaret
    • Olivia

      Dubbelexamina onödigt eller inte?

      Hej! Jag studerar för tillfället till en kandidat i kriminologi med sociologi som breddningsämne. Jag undrar om det skulle gynna mig att ta ut en kandidat i sociologi också eller är det bara dumt eftersom båda utbildningarna är samhällsvetenskapliga? Mvh, Olivia

      Anna: : Hej Olivia; det är inte fel att ha två kandidatexamina (om möjlighet finns och inte tar för mycket resurser från dig) - det kan gynna dig i arbetslivet, tycker jag.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga