1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Sayed!

    En maskiningenjör kan ha varierande utbildning och syssla med många olika uppgifter, allt från konstruktion av maskiner till service och underhåll i produktionen på ett företag. Maskiningenjörer finns i många olika slags företag, men en stor bransch är verkstadsindustrin.
    ___ ___ ___

    Dataingenjörer har kunskaper i datateknik och kan därför arbeta som programmerare, systemutvecklare, systemadministratörer och IT-konsulter.

    Andra tänkbara områden är att arbeta inom utbildning och/eller försäljning. Med några års erfarenhet kan du även arbeta som teknisk expert, systemansvarig, IT-arkitekt, ansvarig för kundkontakter, projektledare och IT-chef.

    ___ ___ ___
    Program på svenska högskolor/universitet kan vara olika långa; de vanliga för Ingenjörer är Högskoleingenjör>>, 3 år; och Civilingenjör>>, 5 år, - och det långa femåriga programmet är svårare än det 3-åriga programmet.
    Man får ofta svårare arbetsuppgifter efter det 5-åriga-programmet (som Civilingenjör) men då har man även läst 2 år längre och haft också "förlorad arbetsinkomst under 2 extra år", vilket kompenseras ofta med högre lön för Civilingenjörer jämfört med Högskoleingenjörer.

     

    Det finns hundratals olika program som leder till yrken som du nämner i din fråga och som ditt val står mellan ... det är extremt svårt att, utan att veta Exakt vilka program du väljer mellan + utan att känna dig - ge några råd!
    Det jag kan göra att grovt jämföra branscherna - och det jag tycker framträder tydligt är att Maskin-branschen är mycket mer "stabil", dvs förändringar sker inte lika snabbt, om man jämför med Data-branschen.
    Inom IT/databranschen sker förändringar mycket snabbt - och man ska vara beredd att snabbt och ständigt lära sig nytt och lära om.
    Vill man ha en mer stabil /konstant/ "arbetsyta" där man kan lära sig saker och använda de kunskaper under lång tid utan att ständigt behöva "hänga med" i den snabba utvecklingen - tycker jag att maskiningenjörs-branschen passar bättre.

    Frågor och svar taggade med '1 juli 2025' (3 st.)

    • Ssssimme

      Högskolepoäng via jobb trots slutbetygsdokument?

      Om jag har ett slutbetygsdokument från gymnasiet, kan/får jag gå utbildning via jobbet som ger högskolepoäng? Om så är fallet, vad händer med dom poängen? Kan de komplettera det man saknar för slutbetyget?

      Milla : : Hej,jag tror du menar Samlat betygsdokument (dock skriver du "slutbetygsdokument"). Vad  "slutbetygsdokument" är vet jag inte. Min gissning är att du antingen har Slutbetyg... Läs hela svaret
    • Elev

      Ämnesbetyg, hur fungerar det?

      Hej! Jag undrar hur det fungerar med ämnesbetyg. Om man läser exempelvis biologi 2, får A i kursen, får man A i biologi 1 också då? Eller? I detta fall menar jag om man läser kursen som en prövning via komvux. Ännu ett exempel: Om man...

      Peter: : Hej llse!Planen är att införa ämnesbetyg på gymnasiet från den 1 juli 2025, alltså först om 3 år. Jag tror inte att alla detaljer är redan klara. Det kan bli ändringar i... Läs hela svaret
    • Jakoc

      Regeringens beslut kring komvux?

      Hej! Jag hörde på nyheterna att regeringen ska förlänga till 2025 möjligheten att få slutbetyg från komvux. Betyder det att man inte kommer kunna få höja sina betyg på komvux efter 2025/att komvux kommer helt och hållet tas bort...

      Julia: : Hejsan,för de som gick ut gymnasiet året 2013 och tidigare gällde det att läsa mot ett Slutbetyg och kurserna betygsattes i systemet IG (icke-godkänt betyg) - MVG (Mycket väl godkänt). Men... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga