Adam
    Hej! Jag går i 9an och ska snart välja gymnasium. Vilket gymnasieprogram passar mig om jag vill bli utredare hos polisen eller andra statliga myndigheter. Sedan så undrar jag dessutom vilket universitetsprogram skulle passa mig för samma yrke som jag nämnde tidigare.

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Adam; det finns många olika sorters utredare - ex. Civilutredare hos Polisen, Utredare på FK och på Skatteverket samt Studiestödsutredare på CSN.
     Beslutsfattare på migrationsverket är också en sort "utredare". Och även en "grävande journalist" och Privat detektiv - är också utredare...

    • : Jag tänker mer på någon mer generell utbildning som jag senare kan hoppa runt mellan olika statliga myndigheter som t.ex de du nämnde. Du kan t.ex ta civilutredare hos polisen som exempel när du svarar på frågan.
    • Julia :

      Kika gärna på yrkespresentation Civilutredare på framtid.se - framtid.se/yrke/civil-utredare - Det finns ingen specifik utbildning till det yrket. Har man en högskoleutbildning á 3 år - 180 högskolepoäng inom i princip vilket ämnesområde som helst, så har man en chans att få jobb som Civilutreare hos polisen.

    • :

      Om man bara tänker på gymnasiet, vilket program skulle passa mig om jag vill bli civil-utredare, skulle ekonomi inriktning juridik eller samhällsvetenskap vara något??

    • Julia : Ja, visst! just EK/juridik och Samhällsvet.programmets valfri inriktning passar jättebra!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'två sätt att bli lärare på' (2 st.)

    • Ted

      Gymnasielärare i två ämnen?

      Hej Jag funderar på att studera till lärare i gymnasiet för historia och psykologi. Hur länge studerar man på varje ämne? Vad ingår i ämnena? Var någonstans kan man studera? Läser man historia måste man då läsa religion? Finns det bara heltid?

      Anna: : HEJ TED! Det finns två olika sätt att bli lärare på: 1. söka ämneslärarprogrammet eller 2. läsa tillräckligt antal poäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i och KPU, kompletterande pedagogisk utbildning... Läs hela svaret
    • Tina

      Kan jag dela upp lärarutbildningen och läsa ämnet först?

      Hej, jag har länge varit sugen på att skola om mig och bli ämneslärare (gymnasiet/högstadiet) i svenska (och något mer ämne). Jag är idag utbildad kommunikatör och arbetar heltid som det. Det är förstås ett stort steg att börja studera igen, på en 5-årig utbildning dessutom, och jag undrar vad...

      Anna: : Hej Tina! Det finns två olika sätt att bli behörig lärare på. 1. söka till lärarprogrammet eller 2. läsa tillräcklig antal högskolepoäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga