Joakim
    Hej!

    Jag går El och Energi programmet på en gymnasieskola.
    Mitt problem är att jag ej har någon praktikplats och därför kommer jag förmodligen inte kunna gå vidare.
    Jag fick en praktikplats i början men jag var väldigt missnöjd på praktikplatsen och slutade på den efter 2månader.
    Sedan dess har jag inte fått någon ny praktikplats.

    Min fråga är : Är skolan skyldiga att hitta en till praktikplats till mig om jag är missnöjd med min första? Eller är det helt mitt egna ansvar att leta efter en ny?

    Jag vill även klargöra att jag hade rätt hög frånvaro i skolan, mycket förseningar osv. Vilket såklart kan bidra till att de inte ville fixa en ny praktikplats.

    Dock visste skolan om att jag har ett flertal diagnoser som försvårar att komma i tid, närvaro osv.

    Och hur är det med diagnoser i gymnasium? Vart kan man läsa om skolans skyldigheter för special anpassningar vid behov?
    • Liselotte : Du får gärna ringa Skolverkets Upplysningstjänst - 08-527 332 00 tel.tid kl.9.30-11.30 och kl.13-15.

    3 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Joakim,

    du ställer en väldigt viktig fråga. Men som också är rätt svårt att ge kort och klart svar på.
    ***
    Jag förstår att du har orsaker till frånvaron och sen ankomst, men hur blir det sedan när du arbetar - på en arbetsplats, alltså (efter skolan)? På arbetsplatserna finns det oftast tyvärr vädigt lite tolerans.

    ***
    Säger din skola att de försökt med inte lyckades hitta en ny praktikplats?

    ***
    Utifrån din fråga tänker jag på följande:
    - är valt Yrke rätt för dig, med tanke på de diagnoser du har?
    - du skriver att skolan visste om dina diagnoser när de tog in dig (men jag tänker då på de förändringar som skedde sedan du började på skolan och fram tills nu...? skolan kanske trodde att det skulle gå bättre än det gick med progression av dina diagnoser, tänker jag...).
    - angående att du var missnöjd med praktikplatsen: här beror det väldigt mycket på Vad som har hänt... och din skola kan inte, även om de gärna vill plocka fram praktikplatserna "för påseende" för dig, så att du kan välja om någon av dem skulle passa... därför att det är svårt att hitta praktikplatserna.

    Liselotte
    • :

      Hej! Nej, skolan har inte sagt någonting om att de har försökt. De har dock påmint mig flera gånger om att det är viktigt att ha praktikplats och att jag måste komma till skolan mer. Tror dock inte de ville försöka eftersom att de var rädda att jag har haft hög frånvaro och möjligtvis skulle kunna göra så att elfirman inte vill ta in fler elever från Nacka Praktiska. 

       

      Att skolan tog in mig är inget konstigt, den här skolan tar in praktiskt taget vem som helst.

       

      Yrket är inget jag är så intresserad av men jag hade inte så många andra val. 

      Missnöje med praktikplatsen hade att göra med att jag fick jobba 1timme och 30minuter övertid 3dagar i veckan som praktikant. Dessutom var det 2 stycken fullbetalda elektriker och 5 praktikanter där. En anledning till att jag valde elektrikeryrket var för att man kunde få jobb på samma firma man har praktiserat på direkt när man har gått ut. Firman verkade vara en sån som bara tar in praktikanter och inte anlitar dem senare. 

       

      Absolut är det svårt att hitta praktikplatser, speciellt eftersom att den här skolan har lite av ett ryckte att ha elever som inte sköter sig så bra. Detta visste inte jag om när jag lämnade min första praktikplats. Hade jag vetat att jag inte hade fått någon ny hade jag bitit ihop och gått vidare trots missnöjet. 

       

       

    • Anna :

      Tanken är att gymnasieelever ska vara i skolan alla de timmarna som lektionerna pågår med endast undantag av de timmarna när de är riktigt sjuka och anmält frånvaro pga sjukdom.

      Att det är viktigt att ha en praktikplats är sant. Praktikplatserna "växer inte på träd", kan man säga.
      Om du själv hittar en praktikplats som du tycker om, hoppas vi att skolan godkänner den platsen (det måste finnas en behörig handledare på praktikplatsen, är tanken - och det ska också vara relativt lätt för din lärare från skolan att ta sig till praktikplatsen för att göra besök; många skolor vill ha flera elever på samma praktikplats för att underlätta besöka eleverna där).

    • Anna : Jag har nu även skrivit ett nytt svar.
    • :

      Hej, jag vet att tanken är att man ska vara i skolan alla timmar. Dock visste skolan om att jag har väldigt svåra sömnsvårigheter som jag har på papper, äter flera mediciner mot det men det är lätt att jag kan komma sent för att jag försover mig ibland för att jag har haft så lite sömn. 

      Jag vill inte gå in på exakt vilka svårigheter och diagnoser jag har utöver det, men att jag har problem med närvaro är ingenting nytt för mig. Jag har tidigare haft väldigt anpassad skolgång, men jag vet att i gymnasium behöver man ta mer ansvar men skolan visste ändå om att jag har svårigheter. 

       

      Missuppfatta mig dock inte - jag vet att d

    • Mikael : Nu har jag läst alla kommentarer och svar.,. En tuff situation! Kan du gå tillbaka till din gamla praktikplats?
    • Anna :

      Du behöver inte övertyga oss om att praktikplatser bröt mot "reglena" t.ex... det spelar, alltså, ingen roll för oss här... för vi på Fråga SYV kan inte hitta en ny plats för dig; vi kan inte heller säga hur reglerna ska appliceras i detta fallet (då det är ett Undantag). Det finns ingen regel som skulle beskriva vad skolans skyldigheter är när en elev slutar på praktikplatsen pga hen var missnöjd. När det är Undantags-situation, då är det "huvudmannen" för skolan som har tolkningsföreträde.

      Du som elev kan överväga att anmäla din skola till Skolinspektionen, om du vill.

    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,
    mitt förslag är att du försöker hitta en praktikplats på egen hand. Om du lyckas med det, hoppas jag att din skola godkänner den platsen som du har hittat.


    Att skola ska hitta en plats som du blir nöjd med... kanske är svårt att kräva för att det är, över huvudet taget, svårt att hitta Någon praktikplats och du hade en plats som du inte var nöjd med; vi vet inte varför du var missnöjd med platsen.


    Du frågar om skolans skyldigheter. Reglerna är skrivna väldigt "allmänt" och behöver därför tolkas och anpassas till de konkreta situationerna som har uppstått.


    Det finns ingen regel som skulle reglera en situation när en elev slutade på praktiken pga hen är missnöjd - och vad är skolans skyldighet i detta fallet... för att det är ett Undantag. Som regel, går eleverna på de praktikplatserna som de får av skolan och gör sitt bästa där.


    Vänligen
    ANNA

    • :

      Jag har försökt hitta praktikplatser på egen hand. Inte haft någon tur än. Anledningen till varför jag var missnöjd var för att jag fick jobba 1timme och 30 minuter extra 3dagar i veckan på praktikplatsen. Egentligen är det 9timmar med lunch man ska jobba. Jag fick jobba 10timmar och 30 minuter varje dag på ett storbygge. Dessutom hade de bara 2fullbetalda elektriker och 5 praktikanter. Det är ju inte normalt... Kanske jag som bara gnäller för mycket men jag tycker att det är fullt rimligt skäl att sluta på den praktikplatsen. En tanke med att jag valde just detta yrket var för att jag ville praktisera på samma plats i 3år och sedan få jobb där. Men en firma med 2fullbetalda och 5praktikanter på ett storbygge skulle förmodligen bara ha tagit in nya praktikanter. 

       

       

    • Anna :

      Jag förstår hur du tänkte och att det inte blev som du har tänkt.

      Det finns inte ngt. jobbgaranti och man kan därför bara Hoppas på att få jobb, men inte kan räkna med det, tyvärr. Självaste "firman" kan t.ex gå i konkurs eller av en annan anledning sängas... innan eller efter det att man får jobb där... det handlar mycket om Tur-/otur också.

      Om du inte är så förtjust i yrket Elektriker som du skriver (och med tanke på att du har ännu 50 år till pension) så kanske du ska satsa på ett annat yrke i stället?

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Joakim,
    nu har jag läst din fråga och alla svar och kommentarer.
    ****
    Jag vill börja med att påtala att du har rätt att göra Anmälan till Skolinspektionen >>>, om du tycker att din skola ej uppfyller sina skyldigheter. Sedan blir det upp till Skolinspektionen att ta upp frågan eller svara dig att de ej ser någon grund för anmälan.
    ****
    Den viktigaste frågan, tycker jag, är om du läser mot rätt, för dig, yrke. Vill du bli Elektriker eller inte? Om inte, då kanske det är inte någon större mening att försöka hitta praktikplats nu.
    När du ska gå i pension, blir pensionsåldern över 70 år, är jag säker på. Redan nu, snart, blir pensionsåldern 69 år.. och du är 19. "Do the Math", - som de säger på engelska: du har cirka 50 år till pension. Vill du i 50 år jobba som elektriker?

    Ang. Övertidsjobb på din f d praktikplats
    Du borde påtalat detta för din skola - om 1.30 timmar "övertid" 3 ggr per vecka. Och din skola borde ha tagit upp det med praktikplatsen och ändrat ditt schemat så att det är inte fler timmar än som du "måste" lägga ner på din praktik.
    Med det sagt, så är nu kanske för sent att gå "tillbaka dit".
    Sluta på praktiken kan man hinna göra "sen". Först ska man försöka förbättra villkoren så att man kan stanna på samma plats.
    Men kan du nu tänka dig gå tillbaka till den f d praktikplats igen? Om det vore möjligt, menar jag; om skolan och praktikplatsen kommer överens om justa arbetstider, utan övertid?

    Praktiska "kreativa förslag" om att hitta en praktikplats
    Du kan ta upp frågan med din skola om att t.ex försöka hitta någon elev i din klass som skulle haft det mycket närmare att åka (spara på pendlings-tid) till din gamla praktikplats, än som hen har till sin nuvarande... och byta (så att en annan elev flyttar till din gamla praktik och du tar dennes plats).

    Vidare kan man försöka samarbeta med Komvux på så sätt att komvux kanske kan "låna ut" en av sina praktikplatser till din skola - man kan ju i alla fall försöka med det... men det måste rektor på din skola fråga komvux om. Saken är ju annars den att du kanske söker till komux nästa år - för att avsluta din utbildning till elektriker (om du nu vill bli elektriker)?

    Frågor och svar taggade med 'sam' (32 st.)

    • Klaris

      Natur eller sam?

      Hej! Jag har alltid varit mellan sam och natur. Jag gillar kemi och biologi, hatar fysik och klarar av matten bra. Jag tycker det är askul att resonera och debattera inom sam ämnen också. Men jag har verkligen ingen aning vad jag ska välja. Det som är positivt...

      Milla : : Hej!Jag förstår att det är svårt att välja mellan "natur" och "sam", särskilt när du har intressen och färdigheter som passar för båda programmen. Här är... Läs hela svaret
    • Elev

      Får man meritpoäng från Moderna språk 3 om man går samhällslinjen?

      Hej! Jag går första året på gymnasiet och tar sambeteende. Planerar på att bli psykolog sen, efter gymnasiet, vilket är typ ganska svårt med värsta höga meriten. Därför tänkte jag försöka få de där extra...

      Mikael: : Hej Ava,på SA är två kurser i ämnet Moderna språk eller Modersmål - obligatoriska. Många elever på SA läser moderna språk 1 och... Läs hela svaret
    • Astrid

      kan man bli läkare utan att behöva gå natur?

      jag undrar om man måste gå natur för att kunna bli läkare? man kan inte gå något helt olikt, men om man kan gå tex sam och senare läsa till de natur kunskaper man behöver?

      Anna: : Hej Astrid, jo, det bår bra att läsa ett valfritt program på gymnasiet och - på sikt - komma in på läkarprogrammet; kompletteringar kommer behövas, dock. Du skriver exempel... Läs hela svaret
    • Emelie

      Kan jag gå ett yrkesprogram och bli vad jag vill senare?

      Jag är en tjej som ska börja gymnasiet nästa termin, men jag kan inte bestämma mig för vilken linje jag vill gå! De två linjer jag är intresserad av är Frisör och Sam-Beteende. Jag har nu 270 i merit. Jag vill gå frisör linjen för jag tycker att det är kul att få jobba praktiskt och är väldigt...

      Julia: : Hej Emelie, du är inte "fast som frisör" och du behöver inte jobba som frisör >>, över huvudet taget. Det finns exempel på att f d elever på inriktningen Frisör (Hantverksprogrammet) jobbar med någonting helt annat, än som frisör.
    • Erik

      Är detta möjligt?

      Hej!, jag går samhällslinjen men jag är väldigt intresserad av arkitektur och jag undrar om det är möjligt att man går klart samhällskursen och senare blir arkitekt. Måste man i så fall tappa ett helt år för extra kurser? Mvh Lars

      Mikael: : Försök läsa matte 3 och naturkunskap 2; det är de två kurser som inte ingår i Samhällsvet programmet men som krävs för behörighet till arkitektutbildningar och om det inte på din... Läs hela svaret
    • Herman

      Hur blir man behörig till Yrkeshögskola?

      Hej jag undrar om det är möjligt att bli Elektronikingenjör, automationingenjör eller IT-säkerhets tekniker och plugga dem utbildningarna på Yrkeshögskolan även om man har gått Samhälle? Är det möjligt att bli behörig så man kan söka dem utbildningarna trotts att man gått Samhäll istället för El...

      Anna: : Hej Herman, se gärna på vad utbildningar på Yrkeshögskola ställer för Behörighetskrav; https://www.yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/elektronikingenjor... Läs hela svaret
    • Moa

      Samtalsterapeut/ Psykolog / Socciono eller Kurator?

      Jag funderar på att välja Samhälscetenskaps programmet men vad har dessa olika yrken för innebörd: socionom/kurator/ psykolog/samtalsterapeut. Jag är intresserad av beteendevetenskap, människan och hjärnan. Jag är också intresserad av barn och ungdomar. Tex från födseln till tonåren och alla...

      Peter: : Hej Moa, du skriver om att du har "gymnasiefeber", och du är långt ifrån ensam om det. Jättemånga ungdomar av de som väljer till gymnasiet är osäkra ang.sina val och... Läs hela svaret
    • Anonym

      Gymnasie val, Natur eller Sam??

      Hej! Jag är en 15 årig tjej som nu går i årskurs 9, så gymnasiet närmar sig för mig. I 8an hade jag 6F, inte för att ämnena var svåra utan för att jag helt enkelt inte brydde mig. Har lyckligtvis höjt alla till D och C....

      Anna: : Hejsan, det är bra att du har syskon som kan hjäIpa tiII med Iäxorna! Du har fIera oIika frågor: - om matten är svår på Naturvetenskapsprogrammet? och - om man måste ha... Läs hela svaret
    • Ellen

      Inrikting i tvåan? (Samhällsvetenskapliga programmet)?

      Jag vill gärna bli förskolelärare (dagisfröken) när jag gått ut (och gått klar universitet), just nu går jag då samhällsvetenskapliga programmet. Men min fråga är då om jag kan välja inriktning SAM istället för Beteendevetenskap och ändå få en utbildning till det jag vill?

      Liselotte: : Hej Ellen, För att bli Förskollärare måste man läsa förskollärarprogrammet på högskolenivå i 3,5 år = 210 högskolepoäng och för... Läs hela svaret
    • Johan

      Bli polis på Sam i inriktning mot Samhällsvetnskap??

      Hej jag undrar ifall man kan bli polis i samhällsvetenskapsprogrammet i inriktning mot Samhällsvetenskap? Finns visst två stycken inriktningar? Spelar det någon roll ifall man vill bli polis ifall man har gått Beteende-vetenskap inriktningen eller Samhällsvetenskap ? tacksam för svar! Mvh

      Anna: : Hej Johan! Det spelar ingen roll vilken inriktnig på Samhällsvetenskapsprogrammet man går, om man vill bli polis. Det går även att läsa på andra program som t.ex... Läs hela svaret
    • Nima

      Vill bli jurist/advokat, men gillar SO-ämnen mer och går hellre sam?

      Hej, Jag har under lång tid nu velat bli jurist/advokat i framtiden, det är något som jag är mycket intresserad i. Problemet är att av vad jag hör så behöver man gå EK>Juridik för att kunna bli jurist. Om det nu är så att det är lungt att gå sam och fortfarande bli jurist, vad skulle du ni...

      Mikael: : Hej Nima, för behörighet till Juristprogrammet behöver man grundläggande behörighet + godkända betyg i Samhällskunskap 1b och Historia 1b. Uppnå... Läs hela svaret
    • Agnes

      Finns det några aktiva yrken?

      Hej! Jag tycker väldigt mycket om att röra på mig och gillar att sporta. Men jag vill inte satsa på min idrott på det sättet. Finns det något yrke där man rör på sig/är aktiv etc., alltså inte kontorsarbete? Har bra betyg, om man får säga det själv och funderat på att gå sam/hum på gymnasiet.

      Mikael: : Kan lärare i idrott och hälsa vara ngt som passar dig? Andra yrken där man rör på sig ganska mycket är förskollärare>>, trädgårdsmästare>>, ... Läs hela svaret
    • Lisa

      Rätt gymnasieval?

      Hej! Jag går sista terminen i årskurs 9 och väntar just nu på resultaten från den första gymnasieansökan och nu när är det inte långt kvar. Detta har fått mig att tvivla på mitt val. I framtiden skulle jag jättegärna vilja plugga vidare till sjuksköterska och jag undrar om jag gjorde rätt val...

      Anna: : Hej Lisa! Du vill bli sjuksköterska. Om du blir behörig att söka till sjuksköterskeprogrammet blir du samtidigt behörig att söka utbildningar som leder till att man kan jobba som... Läs hela svaret
    • Ellika

      Vad är skillnaden mellan teater och samhällsprogramme?

      Hej! Jag är intresserad av teater, men också politik och sam-ämnena så därför tänker jag gå antingen sam eller teater. Jag undrar vad det är för skillnad på dessa och vad man måste lägga till för att de ska få samma behörighet? Kan man läsa moderna språk på teater också? Och spelar det någon...

      Mikael: : Hej Ellika! Både Estetiska programmet och Samhällsvetenskapsprogrammet är högskoleförberedande. Dock är det viss skillnad. Du kan se vilka kurser som läses på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga