Stefan
    Hej!

    Jag är en kille som tog studenten 2009. Jag har pratat med en studievägledare men hon verkade inte riktigt veta själv vad som gällde. Såhär ser mina betyg ut.

    Engelska A - VG
    Engelska B - VG
    Engelska C - G
    Estetisk verksamhet -G
    Filosofi A - IG
    Filosofi B - IG
    Geografi A - G
    Historia A - G
    Historia B - IG
    Idrott och hälsa A - VG
    Matematik A - G
    Matematik B - IG
    Naturkunskap A - G
    Naturkunskap B - G
    Projektarbete - G
    Psykologi A - G
    Religionskunskap A - G
    Religionkunskap B - G
    Specialidrott A - VG
    Specialidrott B - G
    Samhällskunskap A - G
    Samhällskunskap B - G
    Samhällskunskap C - G
    Internationella relationer - G
    Moderna språk steg 1 - IG
    Moderna språk steg 2 - IG
    Svenska A - G
    Svenska B - G
    Svenska C - VG

    Jag undrar vad skillnaden på en gymnasieexamen och ett slutbetyg är. När jag och studievägledare räknade på hur många poäng som fattades till högskolebehörighet, kom vi fram till 850 p som fattades.

    Som jag förstår det så kan man inte få ett slutbetyg utfärdat efter december i år, man kan bara få en gymnasieexamen. Jag tror inte jag hinner läsa in alla dessa poäng till dess.

    Om ni skulle kunna, skulle jag uppskatta om ni kunde förklara skillnaden mellan gymnasieexamen och slutbetyg, samt förklara vilka ämnen jag/kurser jag kan välja när jag läser mot en gymnasieexamen, eftersom att jag inte tror jag hinner att äsa mot ett slutbetyg.
    Skulle också vara tacksam om ni kunde göra en uppskattning på hur många poäng jag behöver läsa upp om jag läser mot gymnasieexamen. Kanske är så att vissa kurser som inte räknas när man läser mot ett slutbetyg, kanse gäller när man läser mot en gymnasieexamen

    Tack på förhand!



    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Stefan!

    Här är de betygen som du uppger att du har fått när du slutade på gymnasiet år 2009:
    Engelska A - VG - 100 p.
    Engelska B - VG - 100 p.
    Engelska C - G - 100 p.
    Estetisk verksamhet -G - 50 p.
    Filosofi A - IG
    Filosofi B - IG
    Geografi A - G - 100 p.
    Historia A - G - 100 p.
    Historia B - IG
    Idrott och hälsa A - VG - 100 p.
    Matematik A - G - 100 p.
    Matematik B - IG
    Naturkunskap A - G - 50 p.
    Naturkunskap B - G - 100 p.
    Projektarbete - G - 100 p.
    Psykologi A - G - 50 p.
    Religionskunskap A - G - 50 p.
    Religionkunskap B - G - 50 p.
    Specialidrott A - VG  - 200 p.
    Specialidrott B - G - 100 p.
    Samhällskunskap A - G - 100 p.
    Samhällskunskap B - G - 100 p.
    Samhällskunskap C - G - 100 p.
    Internationella relationer - G - 50 p.
    Moderna språk steg 1 - IG
    Moderna språk steg 2 - IG
    Svenska A - G - 100 p.
    Svenska B - G - 100 p.
    Svenska C - VG - 50 p.

    Jag fick det till 1600 godkända poäng i de kurser som får tas med i Slutbetyg. Det fattas, alltså 750 poäng men du får ha 10% IG i Slutbetyget. Av 2350 poäng blir 10% 235 poäng, dvs 200 poäng får du ta med IG. Med det måste du läsa och få godkända betyg i 550 poäng. Det motsvarar 27.5 veckors studier på heltid.  Det är inte alls omöjligt att hinna innan december 2016. 

    Examensbevis från Komvux måste innehålla minst 2400 poäng, dvs 50 poäng mer än Slutbetyg och måste ha tydlig inriktning - yrkes eller högskoleförberedande.  Om du vill läsa mot högskoleförberedande examen, måste innehåll /kurssammansättning/ likna något av de högskoleförberedande programmen som idag finns inom gymnasieskola. Vad som är "liknande" lämnar utrymme för tolkningar. Det är Rektor på komvux som har möjlighet att göra tolkningar och vilken tolkning rektor på komvux i just din kommun kommer att göra - är det ingen som vet.

    Jag förstår att det är förvirrande med så "luddiga" regler. Problemet är att det finns extrema mängder gymnasiala kurser: nya kurser (från 2011), gamla kurser, lokala kurser - att man i princip inte kan göra fullständiga listor på alla kurser som får eller inte får ingå. Vissa kurser "överlappar varandra" och delvis har samma innehåll - och det är en tolkningsfråga om man kan eller inte kan ta med båda kurser (som har "delvis liknande innehåll" in i samma utbildningsdokument). Man är tvungen att titta på varje enskild fall separat och det är Rektor på komvux i den kommunen där du läser mot Examensbevis som har "sista ordet". 

    Du måste, alltså göra Planering av Examensbevis med SYV på komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Den planeringen får SYV sedan försöka få "OK-at" från rektor. Blir den planeringen godkänd av rektor, då kör man på den. Det är rektor som med sin underskrift på Examensbeviset som försäkrar att reglerna följs och rimliga tolkningar gjordes. SYV kan, alltså, komma med förslag på hur planering av Examensbevis ser ut men det är rektor som beslutar.

    Betyg i dina kurser kan också bli "för gamla" för att kunna tas in i ett Slutbetyg eller i Examensbevis. "Tumregeln" är att betyg som är äldre än 8 år ej får tas med (om inte särskilda skäl finns). Du har dina kurser i ett Samlat betygsdokument, om jag förstår dig rätt, som är från 2009 och till juni 2016 blir det Samlade betygsdokumentet 7 år gammalt. Om ytterligare ett år blir dina betyg "för gamla" för att kunna samlas in i ett "gymnasiekompetens-dokumentet", kan man säga. Rektor kan göra vissa undantag. T.ex så har du godkänt betyg i Matematik A som är "för gammalt" men om du läser /med godkänt resultat/ Matematik 2 - kan rektor besluta att det gamla betyget i kursen Matte A gäller (pga du genom vidare studier i samma ämne påvisade att du inte har glömt innehåll i en underliggande kurs). Och så får man hålla på i alla de olika kurser... men om man genom vidare studier eller genom "bevis" från arbetslivet - exempelvis om det gäller språk - att man har jobbat i "det landet där språket talas och i arbetsuppgifterna ingick att tolka och översätta" så kan rektor besluta att ett för gammalt betyg i språk får tas med i ditt Slutbetyg eller i Examensbevis. 

    Det är extremt krångligt och på vissa punkter är det undantag och tolkningar - som gäller.

    Exempel på formuleringar som man hittar på Skolverkets hemsida: "Det är rektor som avgör vilka kurser som anses ha samma kunskapsinnehåll till övervägande del."

    Tips: se på www.yhguiden.se - om du hittar någon intressant yrkeshögskoleutbildning. Till en YH kan man komma in även som obehörig. Detta pga upp till 20% sökande får tas in i "fri kvot". Du söker då på "sammantagen bedömning" - uppger alla dina godkända gymnasiepoäng. Arbetslivserfarenhet spelar stor roll när man söker till yrkeshögskola. Många YH inför egna skriftliga och muntliga antagningsprover och intervjuer för att hitta personer som är mest lämpade för just den YH.

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

    Önskar dig Lycka till!

    ANNA

    • : Tack så mycket för att du tog dig tiden att besvara mina frågor så utförligt, himla uppskattat! Håller med dig i att det är synd att det kan vara så flummigt ibland. Men tycker att det känns mer Förstårligt nu iaf. Är också positivt överraskad att det inte är 850 poäng utan istället en hel del mindre p som jag behöver läsa upp. Den kurs (läser för tillfället en i taget), är matte 2b. Är egentligen bara den kursen jag har känt kan sätta käppar i hjulet. Men får kriga på. Tack så mycket för hjälpen och hare bra!
    • Julia : Jag undrar: varför läser du just Matte 2b? Behöver du matte 2 för särskild behörighet till den utbildning som du vill söka? Matt 2a är lite lättare att få högre betyg i. De är en lika stor kurs och oftast spelar det ej nån roll om man har godkänt i Matte 2a eller i 2b. Du behöver inte läsa exakt samma kurser som du fick IG på gymnasiet. Du kan läsa andra kurser - för att uppfylla kraven för ett Slutbetyg. Jag har också tips om att du kanske kan få grundläggande behörighet "på reell kompetens". Skriver nu ett nytt svar till dig.
    Julia SYV på FrågaSYV

    hej, Stefan!

    Du kan, om du vill, ansöka om att bli prövad "på reell kompetens". Läs om det på den här sidan.

    Du är då tvungen att ha giltigt resultat av Högskoleprovet också. Det finns inga garantier att du får bli "godkänd på reell kompetens" men det är värd att pröva det, tycker jag. Detta pga du har så pass många godkänd gymnasiepoäng + att du har hunnit fylla 25 år. 

    Om du har jobbar i minst 4 år på minst halvtid kan du "hänvisa" till den så kallade 25:4-regeln, som egentligen inte finns längre. :) men den fanns för några år sedan då kunde man hävda att om man är minst 25 år gammal och har jobbat på minst halvtid under minst 4 år + om man hade godkända betyg i Svenska A,B och i Engelska A - då var man behörig till högskola /grundläggande behörighet/. Sedan var man tvungen att ha Särskild behörighet till den utb på högskola som man sökte + var tvungen att göra Högskoleprovet. Viktigt! 25:4-regeln är sedan några år borta, men du kan i din ansökan om att bli prövad på "reell kompetens" argumentera utifrån den (att du är "så pass gammal" = livserfarenhet; nämna din arbetslivserfarenhet, som jag hoppas du har + att du, dessutom, har så pass många godkända gymnasiala poäng). 

    Jag bedömer att du har en rimlig chans att bli bedömd ha Grundläggande behörighet till högskola "på reell kompetens". jag kan inte lova dig det men jag tycker du kan ansöka. Men kämpa ändå med att få ett Slutbetyg.

    På tal om studier i matte:du behöver inte godkänt betyg i Matte 2 för att få Slutbetyg, du kan läsa andra kurser men om du behöver Matte 2 för särskild behörighet, fråga om du kan få betyg i Matte 2a i stället, det är lättare att få än betyg i Matte 2b. Om kursen Matt 2a ej finns på din komvux, kan du fråga om läraren ändå kan sätta betyg i 2a alt du kan anmäla dig till prövning i Matte 2a.

    Vänliga hälsningar

    Julia Syv

     

    • : Hej Julia! Tack för all information, hade inte en aning. Anledningen till att jag valde matte 2b var mycket tack vare att min bror var på mig. Han menade på att jag ksk skulle utveckla ett intresse efter matte 2b och senare välja att läsa matte C. Han menade på att just 2b var en bra förberedande för C-kursen. Men jag kommer nog inte att läsa mer matte efter denna kurs. Jag måste säga att det låter himla intressant det du har berättat. Kan väl säga såhär, ett av skälen, annat än för poängenskull, till att jag ville läsa på komvux var för att jag ville bevisa för mig själv att jag har den disciplin som krävs för att studera. Men allt du säger låter himla intressant och jag ska absolut ha det i åtanke och eventuellt få det prövat, tack! Hare så bra!
    • Milla : Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp!

    Frågor och svar taggade med 'läkarutbildning' (11 st.)

    • Sofie

      Kan man bli läkare på kortare tid?

      Hej! Jag går just nu i nian och min önskan vore att plugga vidare till läkare efter gymnasiet. Jag har gjort lite research och vet hur långa utbildningen är men min fundering är ändå om den på något sätt går att korta ner...

      SYV-besökare: : Hej Sofie, det är jättebra att du har lätt i skolan! Sök till NA/inriktning Naturvetenskap på gymnasiet för du kommer i så fall garanterat läsa de kurser du behöver för... Läs hela svaret
    • Elev x

      Vad ingår i läkarutbildningen?

      Hej! Om jag har förstått det rätt så finns det för tillfället ingen samvetsfrihet i Sverige inom vården. Barnmorskor, gynekologer och läkare har inte rätt att vägra en abort. Min religion tillåter inte mig att genomföra abort men...

      Anna: : Hejsan,vi på FRåGA SYV är "allmänna vägledare" som inte är experter just på läkarutbildningen och kan därför inte så här på "raka arm" svara på din... Läs hela svaret
    • Adnan

      Hur tar man sig in den danska läkarutbildningen?

      Hej! Jag är en kille på 18 somrar som nyss tagit studenten. Jag har länge drömt om att bli läkare men mina betyg räcker inte till för att ta mig in i läkarutbildningen i Sverige. Medelvärdet på mina gymnasiebetyg är 17 och med mina meritpoäng landar jag på 19,5. Jag läste natur med inriktning...

      Liselotte: :  Adnan, med frågor om studier i Danmark hänvisar vi till det danska undervisningsministeriet - www.optagelse.dk Angående meritpoäng - så gäller de på de svenska... Läs hela svaret
    • Paulina

      Antagning vt 18?

      Hej! Jag läser nu in de naturvetenskapliga ämnena på komvux för att få behörighet till läkarprogrammet. - När måste jag senast vara klar med mina kurser till hösten för att ha chans att bli antagen till läkarprogrammet till läsåret våren 2018? När är sista ansökningsdag i höst? -...

      Julia: : Hej Paulina, det är två olika situationer - om du söker på betyg/högskoleprovet - som "vanligt"; eller om du vill ansöka till >>Alternativt Urval, som Karolinska institutet brukar ha.  De kallar det... Läs hela svaret
    • Tina

      Vill bli läkare, vad ska jag göra?

      Hej! Jag avslutar snart mitt andra år på det natuvetenskapliga programmet. Jag kommer gå ut det tredje året med ca 19.3 i meritvärde. Min dröm och det enda jag kan tänka mig att jobba som är läkare men det krävs ca 21.7 för att börja läkarlinjen vilket jag inte har. Jag har gjort...

      Liselotte: : Hej Tina, jag förstår att du vill så snart som möjligt bli antagen till läkarprogrammet. Det du kan göra är att fortsätta göra högskoleprovet varje gång... Läs hela svaret
    • huntelaar

      Utländsk utbildning?

      Hej! Jag har en fråga angående utländska utbildningar som jag inte hittar ett riktigt svar på. Frågan är om jag nu, låt oss säga har läst läkarutbildningen i Bulgarien(dit jag tänkt gå) och vill komma tillbaka till Sverige och jobba här hur fungerar det då? Som jag har förstått så går det till...

      Anna: : Hejsan, Läkare >> är i Sverige ett "Iegitimationsyrke" och det betyder att man ej får utöva yrket eller kalla sig för "läkare" utan legitimationen från Socialstyrelsen. Bulgarien är sedan... Läs hela svaret
    • Aisa

      Faila kursprov?

      Hej! Jag är 16 och går i naturprogrammet och ska snart ha NP i matte 1c . Mitt mål i gymnasiet är att få så bra poäng så att jag lätt kan komma in på ett tandläkar- eller läkarutbildning efter gymnasiet. Och jag har för mig att man ska ha A i alla kurser och mer för att komma in (ungefär 22,7 i...

      Anna: : Hej Aisa! Det högsta meritvärde man kan få är 22,5. Det är givetvis bra att ha så höga betyg som möjligt i alla gymnasiala kurser. Du har rätt i att det krävs höga betyg för att... Läs hela svaret
    • Emin

      Hur går det till att studera utomlands?

      Hejsan, SYV! Jag är en kille född 2000, går sista terminen i nian nu med jättebra betyg och har bestämt sig för att gå NA linjen med naturvetenskaplig inriktning. Det är så att det är väldigt svårt att komma in på läkarutbildningen efter gymnasiet i Sverige, pga lågt antal platser vilket...

      Anna: : Hej, Emin! Det är jättebra att du vet vad du vill satsa på och att du har jättebra betyg. Det är också alldeles riktigt att det är NA, inriktning "naturvetenskap" som ger... Läs hela svaret
    • Ellinor

      Krävs en tolkutbildning för att arbeta med teckenspråk?

      Jag går första året på naturprogrammet, och mina betyg har hittills varit mycket bra. Jag är fortfarande inte säker på vad jag vill göra, men jag har börjat luta åt läkaryrket och har även intresserat mig för teckenspråk. Med anledning av detta har jag börjat fundera på att eventuellt läsa någon...

      Milla : : Hej Ellinor! Jag undrar om du har förkunskaper i Teckenspråk för hörande eller om du är nybörjare? Utbildning till Teckenspråktolk är en så kallad EGY - Eftergymnasial yrkesutbildning, se på... Läs hela svaret
    • Kimia

      Är det då möjligt för mig?

      Om vi säger att jag får ut min gymnasieexamen från VO,med ganska höga betyg,(alltså inte alla A-ämnen),men så har jag gjort Hp många gånger för högt resultat,och har då fått 1,75/2,00 till sist,kommer jag då kunna få en utbildningsplats på läkarutbildningen?.

      Anna: : Hej Kimia, reglerna kan ändras, men som det är nu, så kommer man in på resultatet av Högskoleprovet i fall man är behörig för övrigt, om resultatet av HP är tillräckligt högt. Du kan också med fördel kontakta vägledare på högskola/universitet med samma fråga. Mvh ANNA SYV
    • Kimia

      Kommer jag lyckas då trots allt??

      Jag ska göra HP flera gånger varje höst och varje vår.Och så ska jag läsa kurser för max antal meritpoäng på komvux.Men om jag tar ut gymnasieexamen från VO,med nätan höga betyg,jag menar alltså betyg som är C,D,E och några enstaka B och kanske 1/2 stycken A.Kommer jag kunna ha chans att komma i...

      Liselotte: : Hej Kimia, det är klart det finns chanser att komma in på en utbildning. Hur stora de är - är dock en annan fråga, som är helt omöjligt att svara på. Gör HP nu till våren, se vad du får för resultat. De senaste åren var... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga